Beursupdate: Damrak werkt verliezen deels weg

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 11:25

Dip zorgt voor koopmoment volgens Indexus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft dinsdag gedurende de ochtend een deel van de openingsverliezen weggewerkt. Rond half twaalf koerste de AEX 2,5 procent lager op 529,07 punten.

"Bewegelijke tijden zijn aangebroken", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, wijzend op de opgelopen volatiliteit. De rente-angst houdt beleggers volgens Schutte momenteel bezig en in combinatie met algoritmische handel leidde dat tot een flinke dalingen op Wall Street maandagavond.

"Voor beleggers die geld opzij hebben gezet, is dit mogelijk een mooi moment om in te stappen", aldus Schutte. Evenwel stelde de beleggingsadviseur dat er onder beleggers geen sprake is van paniek. "Een gezonde correctie na de flink opgelopen koersen."

Vandaag is de macro-economische agenda vrijwel leeg. In Amerika rapporteren General Motors, Walt Disney en Gilead Sciences kwartaalcijfers.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders in december op maandbasis met 3,8 procent zijn gestegen, flink meer dan de stijging van 0,6 procent waarop werd gerekend. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING opnieuw een bewijs van een sterk herstel in de industrie.

Tegelijk met de dalende aandelenmarkten, steeg de dollar. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2408. Bij aanvang van de handelsdag in Europa op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2457. Maandag zei voorzitter Mario Draghi in het Europees Parlement dat de oplopende euro een punt van zorg is en daarom goed in de gaten gehouden moet worden.

Als gevolg van de oplopende dollar, was er ook druk op de oliemarkt. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,30 dollar, ofwel 2 procent, lager op 64,15 dollar. Vanochtend daalde de future met 0,8 procent verder.

Stijgers en dalers

Onder de volledig roodgekleurde hoofdfondsen waren Altice en Galapagos de grootste dalers tot vier procent. De indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever verloren respectievelijk 2,1 procent en 2,0 procent.

Gemalto hield met een min van 0,4 procent de verliezen redelijk beperkt. Op het aandeel ligt dan ook een overnamebod.

In de Midkap won Flow Traders maar liefst 9,4 procent. De flitshandelaar profiteert van een hoge volatiliteit en maakte daarnaast maandagavond bekend aan de Europese kapitaaleisen CRR te zullen voldoen, zonder dat dit het dividendbeleid zal raken.

OCI en TomTom verloren juist 5,5 en 4,7 procent. Grootaandeelhouder Abraaj Group van OCI wil circa 10,6 miljoen aandelen verkopen via private plaatsing aan institutionele beleggers, zo bevestigde OCI.

TomTom kon daarnaast niet overtuigen met zijn kwartaalrapportage. De omzet van de navigatiespecialist daalde in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 266 miljoen naar 220 miljoen euro, waarbij analisten vooraf mikten op 221 miljoen euro. De aangepaste winst, die voor de meeste analisten leidend is, ging van 11,3 miljoen naar 14,3 miljoen euro. Per aandeel was de winst 0,06 miljoen euro. De consensus rekende op 0,07 euro en vorig jaar in dezelfde periode verdiende TomTom 0,05 euro. TomTom rekent voor 2018 op een verdere omzetdaling en kondigde ook een fikse afschrijving op de goodwill van de consumententak aan. ING sprak van een teleurstellende outlook en InsingerGilissen verlaagde het koersdoel naar 7,50 euro. NIBC sprak van gemengde resultaten en wees erop dat de omzet bij Automotive "veel hoger" dan verwacht was en de orderinstroom van 400 miljoen eveneens beter was dan voorzien.

Onder de kleinere fondsen verloren Fagron, Heijmans en Probiodrug circa vier tot zes procent.

Curetis meldde maandagavond elk moment goedkeuring te verwachting van de Amerikaans FDA. Verder bleek de omzet afgelopen jaar iets gedaald en is er een kas van 16,6 miljoen euro. Daarbij wist dochterbedrijf Ares een subsidie van 1,6 miljoen euro los te krijgen. Het aandeel verloor 3,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Dow sluit onder 25.000 punten

Walmarkt stevig onderuit na cijfers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lijkt lager te gaan sluiten

Nasdaq toch ook op verlies.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs omhoog

Brent wel goedkoper.

Gisteren - Lees verder

Duitse beurs ziet resultaten stijgen

In 2018 zal winstgroei versnellen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45