Beursblik: verhoogd risico bij Altice en OCI

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 12:57

Ook verhoogde risico's bij GrandVision en Basic-Fit.

(ABM FN-Dow Jones)  Altice, GrandVision en Basic-Fit behoren tot de Europese aandelen met bovengemiddelde risico's op basis van indicatoren zoals schuldpositie, kwaliteit van de balans en operationele kwaliteit. Dit stelden analisten van Credit Suisse dinsdag in een rapport.

Ook relatieve marktwaardering en recente neutrale of negatieve bijstellingen van de winstverwachtingen werden meegenomen in de analyse van Credit Suisse.

Bedrijven op deze lijst van de Zwitserse zakenbank met 26 middelgrote Europese aandelen deden het sinds begin 2017 zo'n 10 procentpunt slechter dan de MSCI Europe Smallcapindex en sinds het begin van dit jaar bijna 3 procentpunt slechter.

Retailer GrandVision en grondstoffenbedrijf OCI zouden een benedengemiddelde kwaliteit van de balans en van de bezittingen hebben. De schuld van GrandVision is relatief laag met 3,9 keer het bedrijfsresultaat zonder reorganisatiekosten (EBITDAR), tegen ruim 10 keer voor OCI. Daar staat tegenover dat GrandVision de winstramingen recent neerwaarts bijstelde na tegenvallende groeicijfers en OCI niet.

GrandVision is door Credit Suisse gewaardeerd op 17,6 maal de verwachte winst, tegen 13,2 maal voor OCI. GrandVision noteerde dinsdag 2,8 procent lager, terwijl OCI 5,6 procent inleverde.

De uitbater van fitnessclubs Basic-Fit scoorde benedengemiddeld voor de balanskwaliteit en zwak voor de kwaliteit van de bezittingen, bij een schuldpositie van 4,5 keer het resultaat en een waardering op 32 keer de verwachte winst. De winstverwachting werd recent negatief bijgesteld. Basic-Fit noteerde dinsdag 1,4 procent lager.

Het grootste risicovolle fonds op de Amsterdamse beurs is Altice, aldus de Zwitserse bank, waar met name de hoge schuld van 7,6 keer het bedrijfsresultaat een probleem is. De kwaliteit van de balans is zwak en van de bezittingen benedengemiddeld, volgens Credit Suisse. Het aandeel wordt gewaardeerd op 22,6 keer de verwachte winst.

Het aandeel Altice daalde het afgelopen jaar al met zo'n 60 procent na een sterke verslechtering van de resultaten in Frankrijk, wat heeft geleid tot zorgen bij beleggers over de hoge schulden en het bedrijfsmodel van de kabeltelevisiegigant. Dinsdag was Altice opnieuw de sterkste daler in de AEX, met een koersverlies van 4,0 procent.

Credit Suisse maakte ook een lijst van twaalf aandelen met veiliger financiële kenmerken. Hierop staan geen fondsen die op het Damrak genoteerde zijn. Wel staan de Britse huizenbouwers Taylor Wimpey, Bellway en Galliford, de Britse voedingsproducent Cranswick en de eveneens Britse audivisueel distributeur Midwich op de lijst. Verder wordt de lijst aangevuld door onder meer de Finse fabrikant van houtoogstmachines Ponsse, de Franse maker van vouwcaravans en campers Trigano en de Franse producent van verwarmingsketels en pompen Thermador. Deze hebben sinds begin 2017 gemiddeld een 22,5 procentpunt beter koersresultaat behaald dan het Europese gemiddelde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ALTICE toevoegen aan uw watchlist 8,18 0,86% 0,07 8,11
GRANDVISION toevoegen aan uw watchlist 18,61 1,14% 0,21 18,40
OCI toevoegen aan uw watchlist 19,30 3,82% 0,71 18,59