Beursblik: ABN AMRO weet kosten terug te dringen

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 09:33

Analisten voorzien fors hogere winst.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO zal over het vierde kwartaal van 2017 vermoedelijk lagere kosten en hogere rentebaten rapporteren, wat de bank een fors hogere winst opleverde. Dit blijkt uit de consensusverwachting van twintig analisten, samengesteld door de bank zelf.

Deze analisten zien de nettowinst met ruim een derde op jaarbasis stijgen van 333 miljoen naar 457 miljoen euro en de operationele winst voor belastingen van 454 miljoen naar 638 miljoen euro.

Het leeuwendeel moet komen van de retailbank, die met 447 miljoen euro ruim 30 procent meer winst zou genereren dan een jaar eerder met 339 miljoen. De winst bij de zakenbank zou daarentegen juist dalen van 203 miljoen tot 170 miljoen euro, terwijl de private bank de inkomsten naar verwachting liet stijgen van 54 miljoen naar 66 miljoen euro.

ABN AMRO boekt vorderingen met de kostenverlagingen die nodig zijn om internetgerichte sectorgenoten zoals ING bij te benen. Analisten zien de operationele kosten op jaarbasis fors dalen van 1,71 miljard naar 1,55 miljard euro, geholpen door een afname van de personeelskosten van 777 miljoen naar 706 miljoen euro. De belangrijke verhouding tussen kosten en inkomsten zou hierdoor zijn gedaald in het afgelopen jaar, van 77,7 procent tot 68,4 procent.

De netto rentebaten stegen van 1,57 miljard naar 1,65 miljard euro, verwachten de analisten, en de bijbehorende rentemarge ging van van 153 naar 162 basispunten.

Toch is het niet louter hosanna. De fee-inkomsten daalden namelijk wel, van 440 miljoen naar 412 miljoen euro, verwachten de analisten. En de bijdrage aan de stroppenpot voor slechte leningen verdubbelde van 35 miljoen naar 81 miljoen euro. De bijdragen aan de stroppenpot waren de afgelopen jaren extreem laag voor ABN AMRO, dat veel verwachte verliezen uit de crisis kon terugboeken.

Beleggers verwachten dat de bank woensdag bij de kwartaalupdate meer zal zeggen over de impact van de vastgestelde Basel III-kapitaalregels op de buffers. Een analist bij Jefferies verwacht dat de ruime kapitaalbuffer van ABN AMRO hierdoor 340 basispunten zou dalen. De buffer zou dan tot 14,2 procent krimpen. Een belangrijke vraag voor beleggers is of de bank daarna nog voldoende ruimte overhoudt om het dividend te verhogen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rabobank zet nog meer in op centralisatie - media

Rol lokale kantoren verder ingeperkt.

18 minuten geleden - Lees verder

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

24 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

41 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

50 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

55 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 25,52 1,15% 0,29 25,23