Wells Fargo hard aangepakt door Yellen

Redactie ABM Financial News - 5 februari 2018, 15:24

Commissarissen niet meer buiten schot bij bankschandalen.

(ABM FN-Dow Jones) Met een niet eerder vertoond groeiverbod voor Wells Fargo heeft de Federal Reserve een niet mis te verstane boodschap afgegeven dat niet alleen directeuren, maar ook commissarissen van Amerikaanse banken verantwoordelijk zijn als grote banken hun risico's niet goed beheersen.

De Amerikaanse toezichthouder op de bankensector meldde vrijdag dat Wells Fargo vier leden van zijn bestuursraad, waarin zowel uitvoerende bestuurders als commissarissen zitten, in 2018 zal vervangen en dat de derde bank van het land, zijn balanstotaal niet verder mag laten groeien, tot nader order.

Het verbod treft Wells Fargo, dat in 2016 bedolven raakte onder schandalige verkooppraktijken van zijn bankmedewerkers, maar heeft bredere implicaties voor de hele bankensector. 

"De Fed heeft zojuist in één klap de vrees voor Gods toorn teruggebracht in de bestuurskamers van banken door het land", schreef analist Ian Katz van Capital Alpha Partners zondag. "En dat was ook precies de bedoeling."

Wells Fargo mag niet verder groeien dan het huidige balanstotaal van 1,95 biljoen dollar, totdat de Fed het verbod opheft. De bank kan wel gewoon leningen blijven verstrekken en spaargeld ontvangen, maar "mag niets doen dat kan leiden tot verdere groei van de balans".

"We kunnen wijdverbreide en aanhoudende misdragingen bij geen enkele bank tolereren en de consumenten die door Wells Fargo zijn geschaad, verwachten dat stevige en alomvattende hervormingen worden gecreëerd om er zeker van te zijn dat het misbruik niet opnieuw plaatsvindt", zei afzwaaiend Fed-voorzitter Janet Yellen in een verklaring die waarschijnlijk haar laatste belangrijke daad was als Fed-bestuurder.

Het aandeel daalde vrijdag in de handel nabeurs met 6 procent, nadat tijdens de reguliere handel al ruim 2 procent beurswaarde werd ingeleverd. 

Diverse zakenbanken, waaronder Morgan Stanley, JP Morgan en Citigroup, verlaagden hun adviezen op het aandeel. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rabobank zet nog meer in op centralisatie - media

Rol lokale kantoren verder ingeperkt.

16 minuten geleden - Lees verder

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

22 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

38 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

48 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

53 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.