Weer grote verliezen op Europese beurzen

Redactie ABM Financial News - 5 februari 2018, 18:49

Correctie niet meer dan gezond volgens Fidelity.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen hebben maandag opnieuw flinke verliezen geleden. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,6 procent tot 382,00 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,8 procent op 12.687,49 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,5 procent op 5.285,83 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,5 procent lager op 7.334,98 punten. 

"Eigenlijk zijn de recente bewegingen op de markten mogelijk het gezondste teken dat we in tijden hebben gezien", betoogde James Bateman, CIO Multi Asset van Fidelity International.

Door de ongekende stijgingen van de afgelopen periode is de markt echter vergeten wat een correctie is, aldus de belegger van Fidelity. 

Bateman nuanceerde de daling door er op te wijzen dat ook na de daling van de afgelopen dagen Amerikaanse aandelen sinds begin 2016 nog altijd zo’n 50 procent hoger staan.

Inkoper centraal

De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 56,6 in december naar 58,0 in januari. De Italiaanse en Duitse dienstensector groeiden afgelopen maand in een flink hoger tempo. Ditzelfde gold voor de Spaanse dienstensector. In Frankrijk bleef de groei op stoom.

Eerder deze week bleek de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone iets te zijn gedaald, van 60,6 in december naar 59,6 in januari. 

In een toelichting wees econoom Chris Williamson van Markit erop dat de inkopers nog wat positiever waren dan een voorlopige raming al liet zien. Als dit doorzet in februari en maart, dan rekent de econoom op een groei van het bruto binnenlands product van ongeveer 1 procent op kwartaalbasis. Dat zou beter zij dan de officiële verwachting voor het eerste kwartaal, benadrukte Williamson.

Verder waren er detailhandelsverkopen in de eurozone, die wezen op een afname van ruim een procent in december. "Een teleurstelling", aldus econoom Bert Colijn van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,2414. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2457 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2456 op de borden.  

Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 64,76 dollar, terwijl een april-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 68,13 dollar. 

Bedrijfsnieuws

De verliezen op de Europese beurzen waren breed gedragen. Henkel was in Frankfurt de sterkste daler met een verlies van 3,0 procent. Daar stond beursbedrijf Deutsche Börse tegenover met een winst van 2,5 procent. Mogelijk rekenen beleggers erop dat door de terugkerende volatiliteit het beursbedrijf meer weet te verdienen.

In Parijs was LafargeHolcim de grootste daler met een verlies van 2,6 procent. Met een winst van 0,8 procent was STMicroelectronics de sterkste, en overigens ook vrijwel enige stijger.

Ryanair verloor 2,4 procent, hoewel de Ierse budgetmaatschappij in het afgelopen kwartaal de winst en omzet heeft zien stijgen, ondanks dat er sprake was van een uitdagend kwartaal.  

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen bewogen maandag bij het sluiten van de Europese aandelenhandel circa een half procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: Wolters Kluwer floreert op rood Damrak

Wachten op Fed notulen.

47 minuten geleden - Lees verder

Boskalis ontvangt opdracht Singapore

Contractwaarde voor Boskalis circa 300 miljoen euro.

1 uur geleden - Lees verder

Fugro gaat onderzoek uitvoeren in Chinese Zee

Contractwaarde circa 40 miljoen dollar.

1 uur geleden - Lees verder

Update: ASR verhoogt dividend flink

Solvabiliteit grofweg stabiel op 196 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Britse werkloosheid licht gestegen

Op jaarbasis sprake van daling.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.289,86 0,64% 33,68 5.256,18
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.448,81 0,24% 13,16 5.435,65