Wall Street gaat lagere opening tegemoet

Redactie ABM Financial News - 5 februari 2018, 14:55

Inkoopmanagersindices op de rol.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, na stevige verliezen op vrijdag.

Futures op de toonaangevende S&P 500, de Dow Jones index en de Nasdaq noteerden in het rood.

Volgens Oanda dragen hogere Amerikaanse obligatierentes en gestegen lonen en inflatieverwachtingen bij aan de koersdruk op Wall Street. Marktanalist Craig Erlam bracht in herinnering dat daling van de Dow Jones index op vrijdag "de grootste val sinds juni 2016" was, maar hij gelooft niet dat er een grote correctie op de beurzen onderweg is. "Kleine correcties zijn normaal, ook al hebben we die de laatste jaren weinig gezien", aldus Craig.

"De grootste uitverkoop op aandelenmarkten in bijna twee jaar vindt plaats, nu investeerders reageren op wereldwijd stijgende obligatierentes", voegde marktanalist Naeem Aslam van Think Markets maandag toe. "Het pad omlaag van vrijdag wordt vandaag waarschijnlijk voortgezet, geven de futures aan. Maar er is niet echt reden voor zorg, omdat de bedrijfscijfers aangeven dat de winsten nog stijgen en de kans op een recessie in de VS gering is. Dus het kan slechts een gezonde stap terug zijn, waar de investeerders al enige tijd op hebben zitten wachten", zo vervolgde hij, erbij aangevend dat een correctie van zo'n 10 procent op zijn plaats zou zijn.

Volgens Aslam moet de Federal Reserve, in reactie op de stijgende lonen, zijn beleid ook aanpassen op de stijgende obligatierentes. Wellicht dat aanstaande uitspraken van Fed-bestuurders uit Dallas en New York meer duidelijkheid geven over een aanhoudend geleidelijke of toch meer agressies aanpak van renteverhogingen in de VS, aldus de marktvorser.

Op macro-economisch gebied verschenen maandag onder meer de inkoopmanagersindices voor de dienstensector in de maand januari in China, Japan en in veel Europese landen. In China en Japan en de grootste economieën in de eurozone groeiden de dienstensectoren vorige maand in een hoger tempo. De activiteiten in de dienstensector van de hele eurozone zijn in januari ook in een hoger tempo toegenomen, bleek maandag uit cijfers van Markit Economics. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 56,6 in december naar 58,0 in januari. In de Britse dienstensector was echter sprake van een vertraging van de groei. De index daalde daar van 54,2 in december naar 53,0 in januari. 

Later vandaag verschijnen de inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse dienstensector in januari.

Olie noteerde maandag weer lager. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 65,09 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,1 procent lager bewoog op 67,83 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,2447. Bij het sluiten van Wall Street op vrijdag stond er nog een stand van 1,2459 op de borden en bij opening van de Europese beurzen op maandag noteerde het muntpaar op 1,2457.

De verkoopgolf van cryptovaluta ging maandag onverdroten verder, waarbij de koers van bitcoin onder de 8.000 dollar zakte, nadat een Britse bank handel in digitale munten met zijn creditcards verbood. Bitcoin noteerde maandag volgens Coinmarketcap op 7.794 dollar, waarmee de munt terug is op het niveau van eind november. 

Bedrijfsnieuws

Wells Fargo lijkt meer dan zeven procent lager te gaan openen. Dit weekend bleek dat de bank niet verder mag groeien van toezichthouders totdat de juiste maatregelen zijn getroffen door Wells Fargo. Dit was aanleiding voor analisten om het advies vandaag te verlagen.

Het aandeel van halfgeleiderfabrikant Qualcomm noteerde maandag in de elektronische handel voorbeurs twee procent lager. Broadcom bracht maandag een verhoogd bod uit op Qualcomm en zei dat dit ook het laatste bod zal zijn. Het verhoogde bod is 82,00 dollar per aandeel, waarvan 60,00 dollar in contanten en het restant in aandelen Broadcom. Qualcomm wees een eerder bod van 70 dollar, waarvan 60 dollar in contanten en 10,00 dollar in aandelen, af. Qualcomm liet op 13 november weten dat bod van Broadcom "een significante onderwaardering" van de eigen onderneming te vinden. CEO Steve Mollenkopf zei toen dat Qualcomm als zelfstandig bedrijf de beste kansen heeft. Volgens Broadcom biedt het verhoogde eindbod een premie van 50 procent op de slotkoers van Qualcomm op 2 november 2017. Volgens Broadcom is in het nieuwe bod inbegrepen al dan niet de overname van het Nederlandse NXP Semiconductors. 

De overige voorwaarden van het nieuwe bod zijn aan het bestuur van Qualcomm per brief medegedeeld, aldus Broadcom. Broadcom blijft "hoopvol" dat het bestuur van Qualcomm "verantwoordelijk" naar zijn aandeelhouders handelt en "zonder verdere vertraging" besprekingen met Broadcom over het nieuwe bod start, meldde het bedrijf maandag in een persbericht.

Sysco boekte in het afgelopen kwartaal een licht hogere omzet en operationeel resultaat. CEO Tom Bené zei blij te zijn met het aanhoudend momentum, aangejaagd door sterke lokale groei en algeheel goede omzetten. Bené zei er vertrouwen in te hebben dat het concern zijn financiële doelstellingen voor het hele boekjaar zal realiseren. Het aandeel daalde 0,9 procent.

In Amerika is het cijferseizoen inmiddels goeddeels voorbij, maar cijfers van General Motors en Walt Disney op dinsdag, van Tesla op woensdag en van Twitter op donderdag zullen evenwel nog met aandacht worden gevolgd.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor vrijdag 2,5 procent tot 25.520,96 punten, de S&P 500 sloot 2,1 procent lager op 2.761,85 punten, terwijl de Nasdaq krap 2 procent in het rood eindigde op 7.240,95 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update: Cisco duikt in de rode cijfers

Winst gedrukt door eenmalige last van ruim 11 miljard dollar.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: sterke prestaties Vastned

JPMorgan niet verrast door dividend en outlook.

Gisteren - Lees verder

Cisco duikt in de rode cijfers

Winst gedrukt door eenmalige last van 11,1 miljard dollar.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ArcelorMittal sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Markt schudt sterke inflatiecijfers van zich af.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.