Mittal en Binck in het groen op donkerrood Damrak

Redactie ABM Financial News - 5 februari 2018, 17:57

Stevige verliezen over de brede linie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is, na een verlies van drie procent vorige week, maandag nog eens 1,4 procent gedaald naar 542,65 punten.

Sinds vrijdag is er sprake van een stevige ronde winstnemingen, meent marktanalist David Madden van CMC Markets. 

"De volatiliteit is terug van weggeweest", concludeerden analisten van Rabobank. "Opletten weer dus."

"Het [Amerikaanse] banenrapport van vrijdag, en dan met name de component loongroei, deed het besef onder beleggers indalen dat er dit jaar meer dan drie renteverhogingen op de rol staan", zei sales trader Gert Berendse van ING. "Geld is echter nog steeds  heel goedkoop, en zal dat nog lang blijven", aldus Berendse, die nog geen einde van de bullmarkt in aandelen voorziet.

Macro-economisch ging de aandacht uit naar de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. In de eurozone steeg de PMI van 56,6 naar 58,0. Vrijwel alle grote landen zagen hun dienstensector in een hoger tempo groeien. In een toelichting wees econoom Chris Williamson van Markit erop dat de inkopers nog wat positiever waren dan een voorlopige raming al liet zien. Als dit doorzet in februari en maart, dan rekent de econoom op een groei van het bruto binnenlands product van ongeveer 1 procent op kwartaalbasis. Dat zou beter zij dan de officiële verwachting voor het eerste kwartaal, benadrukte Williamson.

In Amerika liet de dienstensector volgens onderzoeksbureau ISM eveneens een flinke groeiversnelling zien. Op basis van deze nieuwe data concludeerde econoom James Knightley van ING dat de Amerikaanse economie dit jaar vermoedelijk inderdaad met 3 procent zal groeien. Cijfers van Markits wezen overigens wel op een groeivertraging.

Verder waren er detailhandelsverkopen in de eurozone, die wezen op een afname van ruim een procent in december. "Een teleurstelling", aldus econoom Bert Colijn van ING.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2414. Voorbeurs was dit 1,2457.

De Bitcoin ging maandag, net als andere cryptovaluta, stevig lager. Volgens Coinmarketcap was een Bitcoin 7.523 dollar waard.

Stijgers en dalers

In de AEX wisten alleen ArcelorMittal en Gemalto er een plus uit te halen. De staalreus won 1,1 procent en de digitale beveiliger, waar een bod op ligt, steeg 0,3 procent.

De grootste dalers waren KPN en Galapagos met verliezen van 3,2 en 4,0 procent. 

In de AMX hield alleen Refresco de voeten droog met een kleine koerswinst van 0,1 procent. Op het aandeel ligt dan ook een overnamebod.

Wessanen was in de Midcap de sterkste daler met een verlies van 4,4 procent. Wereldhave, dat afgelopen vrijdag al krap 12 procent verloor, leverde vandaag nog eens 3,3 procent in, terwijl sectorgenoot Eurocommercial Properties 3,4 procent inleverde.

Onder de kleinere aandelen steeg BinckBank 0,7 procent. Volgens ABN AMRO voldeden de kwartaalcijfers van de onlinebroker aan de verwachtingen. Vooral het toegenomen aantal transacties viel op. De aangepaste winst, gecorrigeerd voor fiscale en boekhoudkundige eigenaardigheden, steeg naar 10,8 miljoen euro, of 0,16 euro per aandeel, van 7,5 miljoen euro een jaar eerder. Enkele vooraf door ABM Financial News geraadpleegde analisten rekenden op 0,15 euro.

Stern werd 3,8 procent goedkoper en AMG verloor 4,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones index handelde bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten 0,4 procent lager, net als de breder samengestelde S&P 500 index. De Nasdaq verloor 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Dow sluit onder 25.000 punten

Walmarkt stevig onderuit na cijfers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lijkt lager te gaan sluiten

Nasdaq toch ook op verlies.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs omhoog

Brent wel goedkoper.

Gisteren - Lees verder

Duitse beurs ziet resultaten stijgen

In 2018 zal winstgroei versnellen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45