Europese beurzen lager rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 5 februari 2018, 12:22

Focus op stijgende obligatierentes.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaven maandag rond het middaguur terrein prijs. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,2 procent tot 383,58 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,8 procent op 12.690,01 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 5.315,56 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,2 procent lager op 7.357,65 punten.

De Europese beurzen noteerden maandag in een zee van rood, waarbij de mondiale verkoopgolf verder aan kracht won. De verkoopgolf werd vrijdag versterkt door het sterke Amerikaanse banenrapport, waaruit bleek dat de salarissen, een indicator van de stijgende inflatie, in januari sterker zijn gestegen dan verwacht, wat de vrees aanwakkerde dat de Federal Reserve de rente sneller zou kunnen verhogen dan voorzien. Deze speculatie deed tevens de obligatierenten stijgen, wat eveneens een drukkend effect op de aandelenmarkten heeft.

"De dag na een ongebruikelijk sterke verkoopgolf is altijd een belangrijke test voor de kracht van de markt. Een herhaling van vrijdag, toen Wall Street circa 2 procent verloor, kan leiden tot een langere periode waarin risico wordt gemeden", zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

Op macro-economisch vlak kwam voorbeurs uit Azië het nieuws dat de groei van zowel de Chinese als Japanse dienstensector in januari verder is aangetrokken. De Chinese index steeg van 53,9 in december naar 54,7 in januari, terwijl de Japanse index voor de dienstensector steegvan 51,1 in december naar 51,9 afgelopen maand.

In Europa werd bekend dat het groeitempo in de dienstensector in de eurozone in januari verder is aangetrokken. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 56,6 in december naar 58,0 in januari.

De separate indexen lieten eenzelfde beeld zien. Zowel de groei van de Duitse, Franse, Spaanse en Italiaanse inkoopmanagersindexen voor de dienstensector trokken in januari aan. Alleen in het Verenigd Koninkrijk vertraagde de groei in januari. 

In een toelichting wees econoom Chris Williamson van Markit erop dat de inkopers nog wat positiever waren dan een voorlopige raming al liet zien. Als dit doorzet in februari en maart, dan rekent de econoom op een groei van het bruto binnenlands product van ongeveer 1 procent op kwartaalbasis. Dat zou beter zijn dan de officiële verwachting voor het eerste kwartaal, benadrukte Williamson.

Tevens werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in december met 1,1 procent zijn gedaald ten opzichte van november, toen er op maandbasis sprake was van een stijging van 2,0 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 1,9 procent.

Later op de dag krijgen beleggers nog inzicht in de stand van de Amerikaanse dienstensector.

Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 65,24 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 68,06 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,2459. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2457 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2456 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Ryanair noteerde rond het middaguur 2,6 procent lager, hoewel de Ierse budgetmaatschappij in het derde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de winst en omzet heeft zien stijgen, ondanks een uitdagend kwartaal.  

Mark & Spencer en Teso vallen maandag onder de sterkste dalers in het Verenigd Konijkrijk, nadat de trading updates van de twee bedrijven de zorgen over de gezondheid van de Britse retailsector verder aanwakkerden. Mark & Spencer verloor 0,8 procent en Tesco noteerde 0,6 procent lager.

Aan de Franse hoofdindex, de CAC 40, was Nokia de enige stijger met een winst van 0,3 procent. L'Oreal was met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler.

Van de 30 hoofdfondsen aan de Duitse DAX noteerden er rond het middaguur zeven in het groen en 3 vlak. E.On was met een winst van 1,1 procent de sterkste stijger, terwijl Henkel met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler was.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen bewegen maandag richting een lagere opening van Wall Street. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het rood. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 2,1 procent lager op 2.762,13 punten. De Dow Jones index eindigde 2,5 procent in het rood op 25.520,96 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,0 procent tot 7.240,95 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

China bereid tot maatregelen als VS importbeperkingen invoert

Amerika overweegt nieuwe importtarieven op Chinees staal en aluminium.

13 minuten geleden - Lees verder

Piloten Transavia staken maandag

Poging om impasse over cao te doorbreken.

35 minuten geleden - Lees verder

Nodige bedrijfscijfers op de rol

Week start maandag rustig met Wall Street dicht.

8 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

8 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

8 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.281,58 1,13% 59,06 5.222,52
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.505,43 0,76% 41,54 5.463,89