Europese beurzen bewegen richting lagere opening

Redactie ABM Financial News - 5 februari 2018, 07:31

Focus op inkoopmanagersindexen dienstensector.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 160 punten voor de Duitse DAX, een min van 62,9 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 81 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten vrijdag ook al lager. Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda hebben de stijgende rentes op obligaties bijgedragen aan de scherpe dalingen van de aandelenmarkten op vrijdag. "De hoogste rentes sinds 2015 op belangrijke obligaties als de Britse Gilt en Duitse Bund kan goed hebben bijgedragen aan de dalingen op aandelenmarkten in Europa. Dit betekent niet dat we in een periode terecht zijn gekomen waarin aandelen worden gecorrigeerd voor de sterke stijging van de laatste tijd, maar een sterke stijging van rentes kan zeker wel van invloed zijn op aandelenmarkten", zo zei hij.

Op macro-economisch gebied bleek vrijdag dat de producentenprijzen in de eurozone in december op jaarbasis zijn gestegen. De producentenprijzenindex nam in december op jaarbasis met 2,2 procent toe, tegenover een stijging van 2,8 procent in november. De verwachting lag voor december op een stijging van 2,3 procent. Op maandbasis stegen de producentenprijzen in december met 0,2 procent, waar ook 0,2 procent was verwacht. In november stegen de producentenprijzen op maandbasis nog met 0,6 procent.

De consumentenprijzen in Italië zijn in januari minder hard gestegen dan in de maand ervoor, rapporteerde statistiekbureau Istat. De inflatie kwam op jaarbasis conform de verwachting uit op 0,8 procent. Dat was in december 0,9 procent. Op maanbasis stegen de Italiaanse consumentenprijzen met 0,2 procent. Ook dit was door de markt voorzien.

Bedrijfsnieuws

Fondsen uit de financiële sector stonden vrijdag volop in de belangstelling. Deutsche Bank schreef in 2017 een verlies van een half miljard euro en in het vierde kwartaal van ruim 2 miljard euro, vanwege de impact van de nieuwe Amerikaanse belastingregels. Die moeten op termijn wel een positieve invloed hebben op de winstontwikkeling. Het aandeel daalde 6,2 procent. Sectorgenoot Commerzbank verloor 1,6 procent.

Spaanse banken leken in het vierde kwartaal weinig last te hebben van de onrust in de autonome regio van Catalonië. Bij zowel Banco de Sabadell als Caixabank steeg de winst in de laatste drie maanden van 2017. Evenwel zorgden de winstcijfers niet voor stijgende aandelen. Net als de gehele sector stonden ook Sabadell en Caixabank onder druk, met aan het slot van de handel verliezen van rond 3 procent.

Danske Bank steeg 1,9 procent. In het vierde kwartaal van 2017 kwam de winst van de Deense kredietverstrekker boven de marktverwachting uit en men verwacht het dividend in de toekomst te verhogen.

De Nederlandse verzekeraars Aegon en NN Group eindigden vrijdag als enkele van de weinige aandelen in de Amsterdamse AEX in het groen, profiterend van hogere obligatierentes.

Tele2 zag het verlies in het vierde kwartaal van 2017 oplopen vanwege een afschrijving op de Nederlandse activiteiten, gerelateerd aan de voorgenomen fusie met T-Mobile in Nederland. De omzet steeg wel en over heel 2017 kon het Zweedse telecombedrijf ook meer abonnees verwelkomen. Het aandeel sloot 0,5 procent lager.

AstraZeneca zag de winst in het vierde kwartaal van 2017 afnemen en het resultaat was ook onder verwachting. De omzet steeg wel. In 2018 verwacht de Britse farmaceut een lagere winst dan afgelopen jaar. Het aandeel steeg 2,8 procent.

Het aandeel BT Group daalde bijna 3,3 procent. Het Britse telecombedrijf rapporteerde winstcijfers die onder verwachting waren en de omzet daalde in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

 

Euro STOXX 50  3.523,28 (-1,5%) 

STOXX Europe 600  388,407 (-1,4%) 

DAX  12.785,16 (-1,7%) 

CAC 40  5.364,98 (-1,6%) 

FTSE 100  7.443,43 (-0,6%) 

SMI  9.220,69 (-0,8%) 

AEX  550,.08 (-1,2%) 

BEL 20  4.052,30 (-1,1%) 

FTSE MIB  3.202,66 (-1,4%) 

IBEX 35  10.211,20 (-1,8%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag lager. Wall Street sloot vrijdag in navolging van de Europese beurzen ook al lager, ondanks beter dan verwachte werkgelegenheidscijfers over januari van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. 

"Het banenrapport is veel sterker dan alom verwacht", merkte beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen Standard Investments op. "Het werkloosheidscijfer is goed, maar vooral de groei van de lonen is positief. Dat maakt het waarschijnlijker dat de Federal Reserve meer moet doen dan de drie voor dit jaar geplande renteverhogingen", voegde hij toe.

Die mening werd gedeeld door econoom James Knightley van ING, die opmerkte dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de achterblijvende loonontwikkeling bij verder sterk groeiende economische parameters met een krappe arbeidsmarkt. "We moeten helemaal terug naar 1989 om te zien waar het aantal bedrijven, dat volgens de Federation of Independent Businesses van plan is om de lonen te verhogen, hoger was", meldde hij. Volgens de marktvorser hebben bedrijven als Wal-Mart aangegeven dat de belastingverlagingen van de regering Trump ruimte bieden voor hogere lonen. 

ING ziet in de cijfers een bevestiging van de door de economen van de bank verwachte 3 procent inflatie in de zomer. Knightly waarschuwde echter voor een nog steeds dreigende shut-down van Amerikaanse overheidsdiensten, waarvoor de deadline nu 8 februari is. "Niettemin lijkt het meer en meer waarschijnlijk dat we met de huidige ontwikkelingen het aantal door ons verwachte renteverhogingen opwaarts moeten bijstellen van drie naar vier", merkte hij op.

Hoofdeconoom Harm Bandholz van UniCredit Bank merkte nog op dat de gemiddelde maandelijkse banengroei nu is verhoogd van 171.000 naar 181.000 en dat de stijging van het uurloon op jaarbasis vorige maand 2,9 procent was, het hoogste percentage sinds medio 2009. Hij maakte echter een kanttekening bij de rooskleurig uitziende stijging van de werkgelegenheid. "Een ongebruikelijk hoge daling in het gemiddeld aantal gewerkte uren per week betekent dat de totale vraag naar werk eigenlijk zwakker was dan de toename van de werkgelegenheid", zo tekende hij aan.

Vrijdag bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in januari harder is gestegen dan voorzien, meldde de banenrapportage van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Er kwamen afgelopen maand 200.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 180.000. De werkloosheid bleef in januari gelijk op 4,1 procent. Afgelopen maand bedroeg de arbeidsparticipatie 62,7 procent, terwijl het gemiddelde uurloon met 0,09 dollar toenam tot 26,74 dollar. Op jaarbasis steeg de loongroei met 2,9 procent. De verwachting lag op een groei van 2,6 procent. Volgens marktanalisten Naeem Aslam van Think Markets en Stefan Koopman van Rabobank was vooral de gestegen loongroei de grote meevaller in het rapport.

Op macro-economisch gebied bleek verder dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in januari minder hard is gedaald dan aanvankelijk voorzien, meldden Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan met definitieve cijfers. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 95,9 in december naar 95,7 in januari. Een voorlopige meting wees op een daling naar 94,4 procent. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar steeg op maandbasis van 84,3 naar 86,3. De deelindicator voor de huidige toestand van de economie kwam uit op 110,5 ten opzichte van 113,8 eind december.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken zijn in december 2017 gestegen. De fabrieksorders namen in december met 1,7 procent toe. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging van 1,5 procent. Het cijfer voor november werd opwaarts bijgesteld naar een stijging van 1,7 procent, waar eerder nog een stijging van 1,3 procent werd gerapporteerd. De orders exclusief volatiele transportmiddelen stegen met 0,7 procent in december, en zonder defensie was dit een toename van 1,4 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,5 procent lager op 65,45 dollar.

Bedrijfsnieuws

Oliereuzen Chevron en Exxon Mobil openden vrijdag voorbeurs de boeken. Beide wisten in het vierde kwartaal te profiteren van de nieuwe Amerikaanse belastingregels, maar voor Exxon Mobil kwam de geschoonde winst en ook de omzet onder verwachting uit. Het aandeel sloot 5,4 procent lager. Chevron deed het iets beter dan verwacht, maar leverde toch 5,8 procent in.

Farmaceut Merck zag het verlies in het vierde kwartaal oplopen door de nieuwe belastingregelgeving, maar de onderliggende cijfers waren wel goed. Het aandeel daalde 2,1 procent. 

Apple, 's werelds duurste bedrijf naar beurswaarde gemeten, rapporteerde een winststijging over het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 17,9 miljard naar 20,1 miljard dollar, een record. Met name de gemiddelde verkoopprijs van Apple's nieuwe paradepaardje, de iPhone X, viel een stuk hoger uit dan verwacht, hetgeen de winstmarges ten goede kwam. Wel werden er minder iPhones verkocht. Het aandeel Apple eindigde 4,3 procent lager.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, behaalde in de laatste drie maanden van 2017 meer omzet dan was verwacht, maar leed een verlies vanwege de impact van de belastingverlagingen. Alphabet zei dat de omzet 24 procent steeg van 26,1 miljard naar 32,3 miljard dollar. Onder aan de streep werd een verlies geleden van 3,0 miljard dollar, ten opzichte van een winst van 5,3 miljard dollar een jaar eerder. Vrijdag sloot het aandeel 5,3 procent lager.

De omzet van internetreus Amazon.com steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis met maar liefst 38 procent naar 60,5 miljard dollar. Er was door analisten gerekend op een omzet van 59,75 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,9 miljard dollar. Vrijdag won het aandeel 2,9 procent hoger.

Het aandeel Manpower Group moest 7,4 procent prijsgeven. Het Amerikaanse uitzendconcern heeft in het vierde kwartaal van 2017 beduidend hogere resultaten behaald, waarbij wisselkoerseffecten voor een extra steuntje in de rug zorgden. Omzet, operationeel resultaat en nettowinst stegen sterk dankzij de aantrekkende economie. CEO Jonas Prising sprak in een toelichting van een sterke prestatie.

Liberty Global sloot 3,5 procent hoger. De Financial Times meldde vrijdag op basis van anonieme bronnen dat het bedrijf met Vodafone spreekt over het uitruilen van hun telecom- en kabelnetwerken in Europa. Vodafone en Liberty Global hebben volgens de krant in 2015 ook al eens gesproken over een combinatie, die zou moeten uitmonden in een volledige fusie, maar die onderhandelingen mislukten. In Nederland voegden het Britse Vodafone en onderdeel Ziggo van het Amerikaanse Liberty Global wel de Nederlandse activiteiten samen in een joint venture. Bernstein meldde vrijdagavond dat Vodafone bevestigde zich in een vroeg stadium van besprekingen met Liberty Global te bevinden om bepaalde overlappende bezittingen in Continentaal Europa over te nemen. Daarbij zou het volgens de analisten in ieder geval om Duitsland en Nederland gaan.

 

S&P 500 index  2.762,13 (-2,1%)

Dow Jones index  25.520,96 (-2,5%)

Nasdaq Composite  7.240,95 (-2,0%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, met een min van 2,4 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,5 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

 

Nikkei 225  22.718,09 (-2,4%)

Shanghai Composite  3.479,19 (+0,5)

Hang Seng  32.227,29 (-1,2%)

 

VALUTA

 De euro/dollar noteerde op 1,2457. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,2459 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er een stand van 1,2475 op de borden. 

Vanuit Japan kwam maandagochtend het nieuws dat de bedrijvigheid in de Japanse dienstensector in januari in een hoger tempo is gestegen. De inkoopmanagersindex steeg van een stand van 51,1 in december naar 51,9 afgelopen maand.

De Chinese index liet eenzelfde beeld zien. De Chinese inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 53,9 in december naar 54,7 in januari. Daarmee noteerde de index op de hoogste stand sinds oktober 2010.

 

USD/JPY Yen   109,92

EUR/USD Euro  1,2457

EUR/JPY Yen   136,94

 

MACRO-AGENDA:

01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Januari (Jap)

02:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - Januari (Chi)

09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Januari (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Januari (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Januari (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Januari (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Januari (eu)

10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Januari (VK)

15:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - Januari def. (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Januari (VS)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

12:00 Loews - Resultaten vierde kwartaal (VS)

14:00 Sysco - Resultaten tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen sluiten in het groen

Eindelijk herstel na twee zware weken.

19 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Vopak stevig in de lift na jaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda blijft vol.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen begint terug te lopen.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.281,58 1,13% 59,06 5.222,52
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.505,43 0,76% 41,54 5.463,89