Damrak start lager na koersval op Wall Street

Redactie ABM Financial News - 5 februari 2018, 08:14

Rentevrees leidt tot onrust onder beleggers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag een lagere opening tegemoet. Wall Street beleefde vrijdagavond de slechtste handelsdag sinds 2016, terwijl Amerikaanse futures vanochtend wijzen op een verdere daling vanmiddag. De Aziatische beurzen kleurden vanochtend overwegend dieprood. De beurs in Shanghai noteerde echter in het groen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,9 procent. Afgelopen week koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis al bijna drie procent lager naar 550,08 punten. Het sentiment op Beursplein 5 werd gedrukt door een sterke euro en met name een oplopende rente.

"Het banenrapport van vrijdag, en dan met name de component loongroei, deed het besef onder beleggers indalen dat er dit jaar meer dan drie renteverhogingen op de rol staan", zei sales trader Gert Berendse van ING. "Geld is echter nog steeds  heel goedkoop, en zal dat nog lang blijven", aldus Berendse, die nog geen einde van de bullmarkt in aandelen voorziet.

Meteen na de vrijgave van het banenrapport liep de yield op tienjarige Treasuries steil op naar 2,84 procent. Bij aanvang van de handelsweek stond er nog een stand van 2,66 procent op de borden, terwijl het handelsjaar startte met een rendement van 2,46 procent. Beleggers hebben door de oplopende rentevergoeding nu steeds meer een alternatief voor aandelen, die bovendien historisch gezien aan de prijzige kant zijn.

Het vooruitzicht van een krapper monetair beleid van de Federal  Reserve leidde vrijdag tot een uitverkoop op Wall Street. De Dow Jones index verloor maar liefst 2,5 procent en beleefde op weekbasis de grootste daling in twee jaar tijd door een klassiek geval van goed nieuws is slecht nieuws. "Het banenrapport is veel sterker dan alom verwacht", merkte beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen Standard Investments op.  "Het werkloosheidscijfer is goed, maar vooral de groei van de lonen is positief". 

Er kwamen afgelopen maand 200.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 180.000. De werkloosheid bleef in januari gelijk op het historisch gezien zeer lage niveau van 4,1 procent. Op jaarbasis steeg de loongroei met 2,9 procent. De verwachting lag op een groei van 2,6 procent. 

Door het negatieve beurssentiment vielen de cijfers van onder meer de techgiganten Apple en Alphabet, moederbedrijf van Google, in slechte aarde met verliezen van respectievelijk 4,3 en 5,3 procent. Apple koerste donderdag nabeurs in de elektronische handel, na de vrijgave van de kwartaalrapportage, nog 3,4 procent hoger.

De maart-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,5 procent  lager op 65,45 dollar en daarmee werd de winst van donderdag deels teniet gedaan. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met krap een procent verder.

Het muntpaar euro/dollar bewoog daarentegen amper, ondanks de sterk toegenomen volatiliteit op de aandelenmarkten. Vanochtend stond er een stand van 1,2457 op de borden, ten opzichte van een stand van 1,2475 bij  het sluiten van de Europese markten vrijdag. 

In Azië werden vanochtend inkoopmanagesindices voor de dienstensector vrijgegeven. Volgens cijfers van Markit Economics en Caixin steeg de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector van 53,9 in december naar 54,7 in januari. Daarmee noteerde de index op de hoogste stand sinds oktober 2010. Ook in Japan was volgens Markit Economics en Nikkei sprake van groei, van een stand van 51,1 in december naar 51,9 afgelopen maand. 

Vandaag worden ook in Europa en Amerika de inkoopmanagersindices voor de dienstensector vrijgegeven.

Mede ingegeven door de overtuigende groei in de dienstensector negeerden Chinese beleggers deels de koersval op Wall Street. De Shanghai Composite steeg ruim een half procent. De beurs in Hong Kong daalde echter een procent, terwijl de beurzen in Tokio en Sydney respectievelijk 2,6 en 1,6 procent prijs gaven.

Cijferseizoen

Afgelopen week was het hoogtepunt van het cijferseizoen op het Damrak met de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell, Unilever en ook ING Groep die de boeken openden. Deze week is het een heel stuk rustiger met cijfers van onder meer ABN AMRO, Intertrust, SBM Offshore en Flow Traders.

In Amerika is het cijferseizoen inmiddels ook wel over zijn hoogtepunt heen. Cijfers van Tesla op woensdagsavond en Twitter op donderdag zullen evenwel wereldwijd goed in de gaten worden gehouden.

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van onlinebroker BinckBank steeg in het vierde kwartaal van 2017 van 1,0 miljoen euro een jaar eerder naar 4,3 miljoen euro, of 0,07 euro per aandeel. Het aantal transacties steeg met 24 procent vergeleken met het derde kwartaal, tot 2,12 miljoen stuks. Het aantal transacties over het hele jaar was ongeveer gelijk aan 2016. Daarbij wees Binck op de lage volatiliteit op de markten. 

Financieel directeur Robert Bolier van Wereldhave zal op de aandeelhoudersvergadering op 20 april aftreden, omdat zijn termijn na vier jaar niet wordt verlengd. Standard & Poor's Equity Research verlaagde maandag het koersdoel voor Wereldhave van 45,00 naar 42,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Analist Ahmad Halim wees op de verlaging van het dividend door het vastgoedbedrijf bij de laatste kwartaalcijfers. De verlaging kwam als een teleurstelling, maar de reactie van beleggers was volgens de analist overdreven.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor ING Groep van 18,80 naar 19,90 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De koersdoelverhoging volgde nadat ING vorige week met cijfers over het vierde kwartaal kwam.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor vrijdag 2,5 procent tot 25.520,96 punten, de S&P 500 sloot 2,1 procent lager op 2.762,13 punten, terwijl de Nasdaq krap 2 procent in het rood eindigde op 7.240,95 punten. 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22