Beursupdate: Damrak in het rood

Redactie ABM Financial News - 5 februari 2018, 10:56

Neerwaartse trend van vrijdag voortgezet.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden maandag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 1,1 procent tot 544,29 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 2,0 procent.

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG zit de schrik er goed in. Het besef dat de Amerikaanse beurzen mogelijk hun top hebben gezien leidt tot druk op de beurzen, waarbij met name de oplopende rentes van tienjarig staatspapier in de gaten worden gehouden. "Als die verder oplopen, dan zal de druk op de aandelenmarkten voortduren", aldus Van der Does, eraan toevoegend dat de rentedruk in Europa achterblijft en nog lang niet die niveau's heeft bereikt als in de Verenigde Staten. 

Daarnaast merkt de analist op dat goede bedrijfscijfers momenteel worden aangegrepen om posities af te bouwen, wat een signaal is van de te hoge waarderingen op de aandelenmarkten. "Voor het verdere verloop van de Europese handelsdag is het afwachten wat de Verenigde Staten gaan doen", besluit Van der Does.

Op macro-economisch vlak kwam voorbeurs uit Azië het nieuws dat de groei van zowel de Chinese als Japanse dienstensector in januari verder is aangetrokken. De Chinese index steeg van 53,9 in december naar 54,7 in januari, terwijl de Japanse index voor de dienstensector steegvan 51,1 in december naar 51,9 afgelopen maand.

In Europa werd bekend dat het groeitempo in de dienstensector in de eurozone in januari verder is aangetrokken. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 56,6 in december naar 58,0 in januari.

De separate indexen lieten eenzelfde beeld zien. Zowel de groei van de Duitse, Franse, Spaanse en Italiaanse inkoopmanagersindexen voor de dienstensector trokken in januari aan. Alleen in het Verenigd Koninkrijk vertraagde de groei afgelopen maand.

Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 65,13 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 68,11 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,2464. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2457 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2456 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden slechts twee van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 0,1 procent, gevolgd door ING dat tevens 0,1 procent hoger noteerde, nadat Jefferies het koersdoel verhoogde van 18,80 euro naar 19,90 euro, terwijl het koopadvies werd gehandhaafd. De koersdoelverhoging volgde nadat ING vorige week met cijfers over het vierde kwartaal kwam. ING is één van de favorieten van Jefferies in de Europese bankensector. 

Altice en Galapagos waren met verliezen van 2,6 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen.

Refresco was met een winst van 0,1 procent de enige stijger van de Midkapfondsen. 

Arcadis daalde 2,9 procent en was daarmee de sterkste daler van de AMX-fondsen. Het advies- en ingenieursbureau is door Massachusetts Convention Center Authority aangesteld als projectmanager voor de uitbreiding van vier faciliteiten. De financiële details werden niet vermeld. 

Wereldhave verloor 2,2 procent. Financieel directeur Robert Bolier van Wereldhave zal op de aandeelhoudersvergadering op 20 april aftreden. Als opvolger voor de komende vier jaar wordt Dennis de Vreede voorgesteld. Standard & Poor's Equity Research heeft maandag het koersdoel voor Wereldhave verlaagd van 45,00 naar 42,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Analist Ahmad Halim wees op de verlaging van het dividend door het vastgoedbedrijf bij de laatste kwartaalcijfers. De verlaging kwam als een teleurstelling, maar de reactie van beleggers was volgens de analist overdreven.

BinckBank noteerde van de smallcapfondsen als enige hoger. Het aandeel won 1,6 procent, nadat de bank de resultaten over het vierde kwartaal publiceerde. De nettowinst van onlinebroker BinckBank steeg in het vierde kwartaal van 2017 van 1,0 miljoen euro een jaar eerder naar 4,3 miljoen euro, of 0,07 euro per aandeel. Het aantal transacties steeg met 24 procent vergeleken met het derde kwartaal, tot 2,12 miljoen stuks. Het aantal transacties over het hele jaar was ongeveer gelijk aan 2016. Daarbij wees Binck op de lage volatiliteit op de markten. De winst van BinckBank was volgens analist Jason Kalamboussis van KBC Securities beter dan voorzien, maar de inkomstenkant viel wel wat tegen. De analist verlaagde het koersdoel van 5,20 naar 4,50 euro en handhaafde het houdenadvies.

Heijmans en AMG waren met verliezen van 3,6 procent de twee sterkste dalers van de kleinere fondsen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rabobank zet nog meer in op centralisatie - media

Rol lokale kantoren verder ingeperkt.

9 minuten geleden - Lees verder

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

16 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

32 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

41 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

46 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,64 -0,25% -1,31 533,95
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,65 -0,50% -4,10 819,75
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.089,22 -0,13% -1,37 1.090,59