Beursblik: Bernstein schrikt van ACM-besluit

Redactie ABM Financial News - 27 februari 2018, 19:40

Analisten vrezen 'waterscheiding' voor Europese breedbandsector.

(ABM FN-Dow Jones) Analisten van Bernstein zijn geschrokken dat de mededingingswaakhond ACM wil dat KPN en VodafoneZiggo beide hun netwerken openstellen voor concurrerende aanbieders zoals T-Mobile en Tele2, omdat het telecombedrijf en de kabelaanbieder samen de Nederlandse markt voor zakelijk breedbandinternet domineren.

"We maakten ons zorgen over deze mogelijkheid, maar dachten nooit dat het echt zou gebeuren", stelden de analisten dinsdag, waarschuwend voor een mogelijke 'waterscheiding' voor de Europese kabelsector.

Tot nu toe meende de markt dat kabelbedrijven alleen in bijzondere omstandigheden hoefden te worden gereguleerd en dat deregulering het streven was, maar de ACM wijkt daar nu duidelijk van af, volgens de analisten.

Bernstein noemt dit het resultaat van een "abject falende toezichthouder", die ondanks jarenlange pogingen geen concurrentie wist terug te brengen op de breedbandmarkt.

Het ACM-voorstel moet nog langs de wetgevers in Brussel en de analisten van Bernstein achten de kans vrij groot dat de Europese Commissie het in de prullenbak gooit.

Als het toch doorgaat, zal dit KPN marktaandeel kosten, omdat zo'n 10 procent van de zakelijke klanten naar het kabelbedrijf kan overstappen, denkt het analistenhuis.

Analisten van Jefferies dzien wel dat de Nederlandse markt voor vast breedbandinternet een duopolie wordt en dat die trend ook kan overslaan naar de markt voor mobiel internet.

Jefferies denkt echter dat de ACM het lastig krijgt om toegang tot kabelnetwerken af te dwingen op basis van gezamenlijke marktdominantie. Het voorstel kan dus verzanden in een lang juridisch proces, vreest Jefferies.

Met een tegenvoorstel om zeven jaar toegang te geven aan concurrenten, in plaats van de vereiste drie jaar, probeert KPN dat nu te pareren. VodafoneZiggo zou dan zijn kabelnetwerk niet hoeven openstellen, wat KPN zakelijke klanten zou kosten. Ook voorkomt de telecomaanbieeder dat rivalen via een goedkope kabel bij particulieren gaan stunten met tarieven en zo de stabiliteit van die particuliere markt bedreigen.

Jefferies verwacht echter niet dat KPN het ACM-voorstel zo makkelijk kan verijdelen, omdat de waakhond zo stellig beweert dat zowel KPN als VodafoneZiggo gereguleerd moeten worden. Het ACM-voorstel moet eerst nog een consultatieronde door.

Jefferies heeft een underperform-advies op KPN, met koersdoel van 2,64 euro.

Het aandeel KPN sloot dinsdag 1,8 procent lager op 2,59 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

30 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

32 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

1 uur geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
KPN KON toevoegen aan uw watchlist 2,41 -1,23% -0,03 2,44
ZIGGO toevoegen aan uw watchlist 38,55 0,10% 0,04 38,55