Uitgelicht: bouwers in de schijnwerper

Redactie ABM Financial News - 23 februari 2018, 20:00

Heijmans en BAM met resultaten.

(ABM FN-Dow Jones) Aan het einde van het cijferseizoen was het afgelopen week de beurt aan bouwers BAM Groep en Heijmans om de markt op de hoogte te stellen van hun prestaties, en dit leverde de nodige beweging op de beurs op.

Heijmans wist in "transitiejaar" 2017 weer zwarte cijfers te schrijven, maar dit werd door beleggers niet beloond en er resteerde een klein verlies op weekbasis van 0,4 procent. BAM stelde duidelijk teleur en zag 4,6 procent aan beurswaarde verdampen.

De crux zat onder meer in de marge-ontwikkeling van de twee bouwers.

BAM strandde op 1 procent, hetgeen wel inclusief het extra verlies dat de bouwer nam op het probleemproject zeesluis IJmuiden was.

Het grootste bouwbedrijf uit Nederland maakte afgelopen december bekend dat er problemen zijn ontstaan met deze in aanbouw zijnde zeesluis. Dit drukte het resultaat in 2017 met 68 miljoen euro. Daarbovenop was ook een negatieve impact van de ingestorte parkeergarage op het vliegveld van Eindhoven die in het vierde kwartaal werd verwerkt.

BAM prognosticeert zelf een marge van circa 2 procent voor 2018. "Mager", aldus InsingerGilissen, dat denkt dat er meer in het vat zit, gezien de betere kwaliteit van de orderportefeuille.

Toch voorziet de analist in 2019 nog altijd maar een marge van 2,3 procent, terwijl BAM op de langere termijn wil uitkomen tussen de 2 en 4 procent.

Een marge van 2 procent is volgens NIBC ook wel het "minimale" dat de bouwer moet weten te realiseren.

S&P Equity Research heeft echter flinke twijfels over de prestaties van BAM in 2018, aangezien het nu al tegenwind de kop ziet opsteken. S&P wees op oplopende kosten, een vertragende Britse bouwmarkt, minder arbeidsaanbod bij onderaannemers door Brexit en een nog altijd beperkt aanbod op de Nederlandse huizenmarkt door de krapte aan bouwlocaties. Alle reden volgens het analistenhuis om een verkoopadvies op BAM te plakken.

De revelatie van Heijmans was in belangrijke mate te danken aan de tak Infra. Het herstel in de tweede jaarhelft noemde NIBC zelfs "opmerkelijk”, wijzend op de onderliggende EBITDA-marge van 4 procent. Een niveau waar concurrent BAM volgens NIBC met jaloezie naar zal kijken en dat bijna gelijk is aan de marge die VolkerWessels weet te realiseren.

En aangezien de probleemprojecten uit het verleden inmiddels grotendeels uit de portefeuille zijn gelopen, lijkt er niet veel te zijn dat de marge nog onder druk kan zetten.

Maar niet alleen Infra deed het beter dan verwacht. NIBC was ook te spreken over de progressie bij Vastgoed, waar de omzet met 27 procent steeg. Hier ligt de marge op een "acceptabel" niveau van 5,9 procent.

Overigens was er ook bij Heijmans een tegenvaller te melden. Op het RIVM-project moest nog eens 3,5 miljoen euro worden afgeschreven, maar nu Heijmans zich uit dit project heeft teruggetrokken zou het wel om de laatste keer gaan dat er moet worden afgeboekt.

Bij de tak Utiliteit liep de omzet terug van 315 miljoen naar 240 miljoen euro en daalde de orderportefeuille van 758 naar 589 miljoen euro. Volgens NIBC trekt Heijmans zich versneld terug uit deze markt, iets wat de analisten kunnen waarderen. "Waarom bouwen als de beloning en risico's niet in verhouding staan."

Terwijl S&P besloot om het advies voor BAM te verlagen, ging het koersdoel voor Heijmans bij KBC Securities juist omhoog van 7,00 naar 10,40 euro. NIBC liet al weten spoedig ook het koersdoel te zullen verhogen.

ING zei "tevreden" te zijn met de resultaten bij Heijmans, maar noemde de vooruitzichten die BAM presenteerde ondermaats.

BAM bood als doekje voor het bloeden een dividend van 0,10 euro per aandeel, "om ons vertrouwen in het realiseren van onze strategische agenda en in onze solide financiële positie te onderstrepen".

Heijmans besloot het dividend te passeren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

46 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

48 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

2 uren geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BAM GROE... toevoegen aan uw watchlist 3,80 -0,78% -0,03 3,83
HEIJMANS toevoegen aan uw watchlist 9,70 -1,72% -0,17 9,87