Herstel hapert op Damrak

Redactie ABM Financial News - 23 februari 2018, 20:28

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is deze week nauwelijks van zijn plaats gekomen en wist daarmee het herstel na de correctie eerder deze maand vooralsnog geen sterk vervolg te geven.

Op een slotstand van 534,09 punten op vrijdag, was daar deze week een winst van 0,3 procent.

André Brouwers van het Beleggingsinstituut sprak tegen ABM Financial News van een zijwaartse malaise. "We willen wel herstellen maar het lukt niet echt", volgens de beleggingsspecialist.

Ron van der Does van IG beaamde dit. "De beurs wil niet omhoog, maar positief is dat de beurs ook niet omlaag gaat", aldus de analist. Volgens hem blijft het opwaarts potentieel de komende tijd evenwel beperkt.

De week begon rustig met de viering van President's Day in de Verenigde Staten en Chinees Nieuwjaar in China. Daarom hield Wall Street de deuren maandag dicht en vond op de aandelenmarkten in China en Hong Kong een deel van de week ook geen handel plaats. Dit betekende ook op de aandelenmarkten elders een tamme handel gedurende de eerste helft van de week.

Het draaide verder vooral om de centrale banken en de daarbij behorende rentevrees. Zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank leken wat dat betreft slecht nieuws voor beleggers te hebben in de notulen die ze vrijgaven van de meest recente beleidsvergaderingen.

In de notulen van de Fed leek de centrale bank te hinten op drie of meer renteverhogingen in 2018. Hierop stegen zowel de dollar als de Amerikaanse tienjaarsrente, de voornaamste boosdoener van de recente correctie. Vrijdag noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente op 2,88 procent, vrijwel gelijk aan de stand aan het begin van de week. Na het verschijnen van de Fed-notulen kwam de rente weer gevaarlijk dicht bij de grens van drie procent in de buurt hoewel het van een doorbraak vooralsnog niet is gekomen. "Wat ons betreft betekent een overtuigende doorbraak van dit renteniveau het einde van de inmiddels al decennia durende bull market voor obligaties", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Vrijdag zei de Fed in zijn halfjaarlijkse rapport voor het Amerikaanse Congres dat men vast houdt aan een geleidelijke verhoging van de federal funds rate. En die blijft sowieso nog op een laag niveau, aldus de centrale bank die daarmee voorlopig leek af te rekenen met de toenemende verwachting dat de rente dit jaar vier keer omhoog gaat.

De markt keek ook naar de notulen van de Europese Centrale Bank. Uit die verslaglegging bleek dat men mogelijk al snel de aanzet kan geven voor het geleidelijk afbouwen van het maandelijkse opkoopprogramma, mits de economie in de eurozone robuust blijft. Het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand loopt nog tot zeker september van dit jaar. Enkele bestuurders stelden tijdens de beleidsvergadering op 24 en 25 januari al voor om een kleine beleidswijziging aan te brengen om de markt voor te bereiden op toekomstige tapering. Daar werd bij die vergadering uiteindelijk nog vanaf gezien omdat de inflatie nog te zwak is, maar de centrale bank benadrukte in de notulen dat dergelijke hints de komende beleidsvergaderingen alsnog kunnen worden gegeven.

"De meerderheid [van de ECB] is van mening dat het toenemende vertrouwen nog niet voldoende was om op dit moment deze wijziging door te voeren. Mijn interpretatie is dat dit in de komende maanden wel gaat gebeuren. Het meest waarschijnlijke moment voor de eerste wijzigingen in de communicatie lijkt mij dan maart, wanneer de ECB ook nieuwe economische projecties publiceert", zei analist Bas van Geffen van Rabobank tegen ABM Financial News.

De euro begon de week rond 1,2425 dollar, zakte na de Fed-notulen tot onder de 1,23 en wist na de notulen van de ECB weer op te krabbelen tot rond de 1,2330. De Europese munt flirtte de afgelopen weken met de 1,25 dollar maar wist zich tot nu toe niet te handhaven boven de dat niveau, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. En de euro heeft tot nog toe steun rond de 1,22-1,23 dollar maar er komt volgens Boele een moment "dat beleggers zich realiseren dat het opwaarts potentieel van de euro/dollar afneemt en dan zullen ze sneller hun long euro posities van de hand doen". Vrijdag verhandelde de euro op 1,2294.

De olieprijs profiteerde deze week van een positief Amerikaans voorradenrapport. Vorige week daalden de olievoorraden in de Verenigde Staten en slonken ook de voorraden stookolie. Volgens marktkenners had dit te maken met een lagere import van olieproducten en juist een sterkere export. Marktanalisten van Capital Economics waarschuwden evenwel dat de voorraden in Amerika de komende weken vermoedelijk zullen stijgen en dit in combinatie met de toenemende productie in de VS, zal opnieuw druk zetten op de olieprijs.

Volgende week

Komende beursweek begint qua bedrijfsnieuws relatief rustig met de jaarcijfers van PostNL. Later in de week volgen Aalberts Industries, Takeaway.com, Ahold Delhaize, ASM International, Grandvision, Gemalto, IMCD en Beter Bed.

Buitenlandse bedrijven die de boeken openen zijn Bayer, Fitbit, Best Buy en AB InBev.

Op macro-economisch vlak verschijnen een reeks aan mondiale inkoopmanagersindexen, inflatiecijfers uit Europa en data over het consumentenvertrouwen in Europa en Amerika. Verder zal de markt uitkijken naar de PCE inflatie-index die wordt vrijgegeven bij de persoonlijke inkomens en bestedingen in de Verenigde Staten. Deze inflatiegraadmeter is voor het rentebeleid van de Fed van belang. Uit de VS komen volgende week ook nieuwe groeicijfers.

Stijgers en dalers

Wolters Kluwer stemde beleggers tevreden met de jaarcijfers en steeg op weekbasis 7,5 procent. Daarmee was het bedrijf koploper in de Amsterdamse hoofdgraadmeter. In 2017 presteerde het data-analysebedrijf boven verwachting. Zo kwam de aangepaste winst per aandeel tegen constante wisselkoersen 13 procent hoger uit op jaarbasis op 2,32 euro per aandeel, waar een stijging van zo'n 5 procent was voorzien. De winstgroei moet in 2018 10 tot 5 procent hoger uitkomen. Morgan Stanley sprak van sterke resultaten en een sterke outlook.

Galapagos zag de cashburn in 2017 iets sterker dan verwacht maar wel binnen de afgegeven bandbreedte oplopen. In 2018 komt de cashburn volgens Jefferies ook hoger uit dan verwacht maar het biofarmaceutische bedrijf kan dit financieel prima dragen, volgens analist Peter Welford. Galapagos had eind 2017 een kaspositie van 1,15 miljard euro. Het bedrijf richt zich dit jaar op 13 verschillende onderzoeksprogramma's. Analist Welford kijkt daarbij vooral naar de ontwikkelingen rond de potentiële behandelingen voor taaislijmziekte. KBC Securities verhoogde het koersdoel op Galapagos, dat op weekbasis wel 2,9 procent moest laten gaan.

Sterkste daler in de AEX was deze week Altice, dat 6,8 procent verloor.

In de Midkap scoorde ASR Nederland prima met de boodschap een interim dividend te willen uitkeren vanaf dit jaar. Dat wordt vastgesteld op 40 procent van het dividend over het voorgaande jaar. Ook de jaarcijfers werden door beleggers verwelkomd, met een operationeel resultaat dat hoger uitkwam dan verwacht. Volgens analisten van Deutsche Bank vielen op alle punten de resultaten bescheiden hoger uit dan verwacht. Op weekbasis won ASR Nederland 7,3 procent.

BE Semiconductor Industries bleef voor ASR met een weekwinst van 9,6 procent. Een aantal koersdoelverhogingen hielpen het aandeel herstellen. Analisten waren in het algemeen te spreken over de outlook voor dit jaar.

Fugro rapporteerde over 2017 een lagere omzet en bedrijfsresultaat. Vanwege het negatieve netto resultaat stelt Fugro voor over het jaar 2017 geen dividend uit te keren. NIBC vond de resultaten tegenvallen en bestempelde de outlook voor 2018 als voorzichtig. Op weekbasis steeg het aandeel fractioneel.

BAM Groep bungelde bijna onderaan met een weekverlies van 4,6 procent. En dat terwijl het bouwbedrijf ondanks een lagere winst wel het dividend over 2017 verhoogde. Analist Edwin de Jong van NIBC Securities sprak van een desastreus jaar met uiteindelijk gemengde resultaten. Volgens Tijs Hollestelle was de dividendverhoging door BAM vooral bedoeld om het vertrouwen in de eigen financiële prestaties te bevestigen. De outlook vond de analist teleurstellend.

Sterkste daler in de Midkap was TomTom, dat 4,9 procent verloor.

Bij de kleine fondsen vielen Heijmans en Brunel op. Beide openden vrijdag de boeken. Heijmans wist beleggers niet helemaal te overtuigen en verloor ten opzichte van vorige week 0,4 procent en vrijdag zelf ruim 5 procent. In wat een transitiejaar was voor de bouwer, wist Heijmans wel weer zwarte cijfers te schrijven. Dit dankzij de sterke woningmarkt. Beter dan verwacht, concludeerde analist Edwin de Jong van NIBC dan ook. KBC Securities verhoogde het koersdoel en stelde dat 2017 duidelijk een goed jaar was voor Heijmans.

Brunel International wist in 2017 de eigen winstdoelstelling ruimschoots te halen en verwacht dat de winst en omzet in Nederland en Duitsland dit jaar verder zullen aantrekken. KBC Securities sprak van nette resultaten maar haalde het aandeel wel van de kooplijst. Het koersdoel ging daarbij wel met 2 euro omhoog naar 16,50 euro. ING sprak van gemengde resultaten. Op weekbasis daalde het aandeel een procent.

Kendrion was de sterkste daler in de AScX. Het aandeel verloor op weekbasis 6,6 procent na het openen van de boeken. De maand december was een flinke tegenvaller bleek uit de cijfers, maar CEO Joep Van Beurden benadrukte tegen ABM Financial News dat de vergelijkingsbasis ongunstig was, omdat in het vierde kwartaal van 2016 erg sterk gepresteerd werd. NIBC was vooruitkijkend toch positief gestemd. Kendrion wil tegen eind 2018 een EBITA marge bereiken van 10 procent met een omzetgroei van 5 procent en dit moet volgens analist Johan van den Hooven haalbaar zijn.

Dutch Star Companies One debuteert aan Beursplein 5

De beursgang van Dutch Star Companies One was de eerste van 2018. Het investeringsvehikel van onder andere voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek haalde deze week met een beursgang 55,4 miljoen euro op, wat aan de onderkant van de verwachting was. Het bedrijf, dat een goedlopend Nederlands of Europees bedrijf naar de beurs wil brengen, mikte vooraf met zijn emissie op 50 miljoen tot 100 miljoen euro. De koers opende donderdag op 10,20 euro, bij een introductieprijs van 10,00 euro. Vrijdag sloot het aandeel op 10,35 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beurspdate: Amsterdamse beurs vlak geopend

Weinig grote uitslagen.

25 minuten geleden - Lees verder

Shell verwacht groei Downstream activiteiten

Energiebedrijf geeft nieuwe doelstellingen af.

55 minuten geleden - Lees verder

Bestuurslid Kardan stapt op

Avner Schnur treedt per direct terug.

1 uur geleden - Lees verder

Kabouter International meldt belang in Corbion

Kapitaalbelang boven meldingsgrens.

1 uur geleden - Lees verder

HelloFresh dichter bij zwarte cijfers

Klantenbestand en aantal bestellingen nemen flink toe.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 535,45 0,74% 3,93 531,52
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,80 0,47% 3,74 803,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.050,31 0,78% 8,18 1.042,13