Wereldhave hard afgestraft op rood Damrak

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 18:02

Sectorgenoot WDP wel beloond voor kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag opnieuw lager gesloten. De AEX leverde 1,2 procent in en sloot op 550,08 punten.

De ogen waren vandaag vooral gericht op Amerika, waar het maandelijkse banenrapport op de rol stond. Dit rapport bleek een stuk beter dan verwacht.

Er kwamen afgelopen maand in Amerika 200.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 180.000. De werkloosheid bleef in januari gelijk op 4,1 procent en op jaarbasis was er een loongroei met 2,9 procent. De verwachting lag op een groei van 2,6 procent.

Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank was vooral deze gestegen loongroei de grote meevaller in het rapport. Al drie maanden op rij stijgt de loongroei, wat volgens de analist "opmerkelijk" is in deze fase van de economische cyclus. De Federal Reserve streeft naar een loongroei van 3 tot 4 procent.

Doordat het banenrapport beter dan verwacht was, "neemt de kans op inflatie toe, en dus op eerdere en meer renteverhogingen en daardoor gaan aandelen lager", zo verklaarde sales traders Gert Berendse van ING. "Exact volgens het boekje", vatte Berendse de beweging op de markt vandaag samen.

De euro/dollar daalde flink, naar 1,2439. Donderdagavond noteerde het muntpaar nog op 1,2515.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten slechts vier fondsen hoger. Aegon won 0,1 procent en NN Group 0,2 procent. De financials profiteren van hogere rentes, verklaarde Berendse de winsten voor de twee verzekeraars. Gemalto eindigde onveranderd. Koploper was Galapagos met een winst van 0,9 procent.

De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van krap vier procent. Vopak werd 2,9 procent goedkoper.

In de AMX ging WDP 1,7 procent hoger en ASR 0,8 procent. Ook Flow Traders eindigde hoger. De flitshandelaar werd een half procent duurder op de beurs.

WDP werd door beleggers beloond voor de kwartaalrapportage die het vastgoedbedrijf publiceerde. WDP boekte in 2017 een hogere winst en presteerde daarmee boven de eigen afgegeven outlook. Dit jaar zal de winst vermoedelijk verder stijgen en het dividend werd ook verhoogd. Bovendien stelde WDP de winstdoelstelling op middellange termijn opwaarts bij. KBC Securities verhoogde het koersdoel op het aandeel en wees erop dat WDP zijn beloftes blijft waarmaken.

Sectorgenoot Wereldhave was met afstand de grootste daler. Het aandeel verloor 11,7 procent nadat het in 2017 weliswaar voldeed aan de eigen afgegeven winstverwachting maar het minder positief was over de winstontwikkeling in 2018. Bovendien wordt de dividenduitkering in de komende jaren verlaagd en dat was voor beleggers een negatieve verrassing, aldus analisten van ING. 

TomTom werd 3,2 procent goedkoper en Philips Lighting daalde 2,5 procent. Het lampenbedrijf kwam vrijdag met cijfers en die werden door analisten als “robuust” bestempeld. Vooral de takken Home en Professional deden het volgens analisten van Morgan Stanley goed, en zij noemden daarbij de verbetering in het werkkapitaal "indrukwekkend". Verder wees NIBC nog op het met 14 procent verhoogde dividend en de extra aandeleninkoop van maximaal 150 miljoen euro in 2018. Wel waarschuwde Morgan Stanley dat de vrije kasstroom in 2018 zal dalen, volgens Philips Lighting als gevolg van hogere reorganisatiekosten. "De duurzaamheid van de vrije kasstroom is altijd een grote zorg voor ons geweest.”

Onder de kleinere aandelen was het groen ook nauwelijks terug te vinden op de koersenborden. Nedap steeg 0,4 procent en Hunter Douglas 0,3 procent. NSI was goed voor een winstje van 0,1 procent. Van Lanschot Kempen was met een verlies van 3,3 procent de grootste daler. Ook Lucas Bols werd 3,3 procent goedkoper.

NN Group verkocht zijn belang in Value8 van circa 10 procent grotendeels aan 3L Capital Holding, de persoonlijke vennootschap van Peter Paul de Vries. Dit liet Value8 vrijdagochtend weten. "We gaan 2018 in met een eenvoudigere structuur, een nieuwe accountant, meer transparante grondslagen en daarbovenop een CEO/grootaandeelhouder die zijn belang tot het maximale verhoogt", aldus De Vries tegen ABM Financial News. Het aandeel Value8 leverde 1,9 procent in.

Het aandeel SnowWorld steeg 0,2 procent. De bekende belegger Geert Schaaij van Beursgenoten stuurde SnowWorld een brief waarin hij uitleg eist over de recente gang van zaken bij de uitbater van overdekte skihallen. Daarbij wees Schaaij op de recente omzetwaarschuwing en het schrappen van het dividend.

Alumexx werd 6,2 procent goedkoper. Lavide daalde 5,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street verliezen van circa een procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update: winstdaling voor Kendrion na lastige maand december

Concern is positief gestemd over 2018.

8 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Wolters Kluwer floreert op rood Damrak

Wachten op Fed notulen.

54 minuten geleden - Lees verder

Boskalis ontvangt opdracht Singapore

Contractwaarde voor Boskalis circa 300 miljoen euro.

1 uur geleden - Lees verder

Fugro gaat onderzoek uitvoeren in Chinese Zee

Contractwaarde circa 40 miljoen dollar.

1 uur geleden - Lees verder

Update: ASR verhoogt dividend flink

Solvabiliteit grofweg stabiel op 196 procent.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45