Uitgelicht: cijfers zwaargewichten helpen AEX niet hoger

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 19:46

Unilever op weekwinst, maar Shell en ING in het rood.

(ABM FN-Dow Jones) Afgelopen week waren het de twee indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever en financial ING Groep die in het middelpunt van de belangstelling stonden met de publicatie van de kwartaalcijfers.

In een vooruitblik voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5 zei analist André Brouwers van Het Beleggingsinstituut dat de AEX deze zware jongens nodig heeft om uit te breken en een nieuwe top neer te zetten. Samen met ING zijn Shell en Unilever volgens Brouwers “de sleutel voor de AEX”.

Tot een uitbraak naar 581 punten kwam het evenwel niet. De cijfers van Shell werden negatief onthaald en op weekbasis daalde het aandeel bijna vijf procent, terwijl ING 3,5 procent minder waard werd. De koersreactie op de cijfers van Unilever was volatiel, maar op weekbasis steeg het aandeel toch 1,2 procent.

Unilever lost in

Unilever bleek in het vierde kwartaal van 2017 te hebben voldaan aan de verwachtingen. De kwartaalomzet kwam 1,7 procent lager uit op 12,8 miljard euro. Analisten hadden gemiddeld een kwartaalomzet van 12,9 miljard euro voorzien, waar een jaar geleden nog een omzet van 13,0 miljard euro werd geboekt. Onderliggend was er een omzetgroei van 4,0 procent.

Analisten van Investec bestempelden de cijfers als geruststellend. De marktvorsers waren vooral positief over de veel sterker dan verwachte volumegroei van 3,2 procent in het vierde kwartaal, die ze bemoedigend noemden, en over de vooruitzichten.

"Onze prioriteiten voor 2018 zijn om in volumes harder te groeien dan de markten, sterke prestaties uit kostenbesparingsprogramma's te realiseren, de integratie van Foods & Refreshments te voltooien, en afscheid te nemen van Spreads", zei bestuursvoorzitter Paul Polman in een toelichting.

Unilever verwacht dit jaar een groei van de onderliggende omzet van 3 tot 5 procent te realiseren en de onderliggende operationele marge en kasstroom te verbeteren. Dat moet leiden tot een operationele marge van 20 procent in 2020.

Bernstein reageerde positief over de vooruitzichten voor 2018 en de mededeling van Unilever dat de margegroei "op schema" ligt voor de doelstellingen voor 2020.

Unilever heeft in 2017 meer dan 2 miljard euro aan kostenbesparingen gerealiseerd en dat moet tot 2020 oplopen naar 6 miljard euro. "We investeren minstens twee derde van onze besparingen aan investeringen in acquisities en innovaties", zo lichtte financieel directeur Graeme Pitkethly toe.

Intussen ligt het concern op schema om medio dit jaar de Spreads-activiteiten te verkopen aan investeringsmaatschappij KKR. "De circa zes miljard euro die we daaraan over houden, willen we in eerste instantie besteden aan nieuwe acquisities, maar als we daar geen geschikte partijen voor vinden, dan kan die opbrengst ook deels of geheel aan aandeelhouders worden uitgekeerd", zei de financieel directeur desgevraagd.

Besluitvorming locatie nog dit kwartaal

Op vragen van ABM Financial News meldde Unilever dat het in het eerste kwartaal een besluit zal nemen over aanpassing van de organisatiestructuur van het levensmiddelenconcern. Unilever heeft nu twee hoofdkantoren, in Rotterdam en Londen, en twee beursnoteringen, in Amsterdam en Londen.

Voor de besluitvorming over de locatie van het hoofdkantoor en over de beursnotering is Unilever al geruime tijd "in constructief overleg" met de Britse en Nederlandse regering, zo lichtte bestuursvoorzitter Paul Polman toe.

Shell ziet winstgroei niet beloond

Shell wist in het vierde kwartaal van 2017 een winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten, de zogenoemde CCS-winst, te behalen van ruim 4,3 miljard dollar. Daarmee deed de energiereus het beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Overigens liepen de schattingen wel flink uiteen, zo benadrukte analist Jos Versteeg van InsingerGilissen donderdag voor de camera op Beursplein 5. 

Ook in heel 2017 steeg de winst, ondanks dat Shell een belastinglast nam in vierde kwartaal van 2 miljard dollar. 

De gearing ging van 25,4 procent in het derde kwartaal naar 24,8 procent in het afgelopen kwartaal. In december 2016 lag de gearing nog op 28,0 procent. 

Aandeelhouders kunnen een kwartaaldividend van 0,47 dollar per aandeel tegemoet zien.

Analisten vallen over kasstroom maar dividend kan mogelijk omhoog

Analisten van Morgan Stanley erkenden dat Shell op winstniveau beter dan verwacht heeft gepresteerd, maar liet zich daarnaast negatief uit over de kastroom. Ook bij zakenbank Jefferies vielen de analisten hierover.

De operationele kasstroom, exclusief werkkapitaal, viel met 8,4 miljard dollar veel lager uit dan de 11,1 miljard dollar waarop Jefferies had gerekend. Analist Versteeg merkte op dat er al twee kwartalen op rij sprake is van een daling.

Toch verdient Shell volgens Versteeg “ruim voldoende” om het dividend te kunnen bekostigen, ondank dat het dividend in aandelen is geschrapt en alles in contanten wordt uitgekeerd. Sterker nog, bij InsingerGilissen zien ze de komende jaren zelfs ruimte voor Shell om het dividend te verhogen. 

Net als bij InsingerGilissen denken analisten van S&P Equity Research dat Shell wel eens meer kan gaan uitkeren aan aandeelhouders en dat die gedachte alleen al steun zal bieden aan de koers van het aandeel Shell.

Hogere kosten nekken ING

ING wist meer klanten aan zich te binden, zo’n half miljoen meer, en zag de nettowinst oplopen tot meer dan een miljard euro. De onderliggende winst voor belastingen daalde echter met 20 procent tot 1.560 miljoen euro, door de hogere kosten.

En die hogere kosten was het waarop de markt focuste.

De operationele kosten stegen  ruim 10 procent, onder andere door een toename van de personeelskosten met 6 procent. Verder waren de kosten in het afgelopen kwartaal relatief hoog door investeringen in strategische projecten en IT, extra reorganisatiekosten en voorzieningen voor juridische claims, stelde de bank. 

ING houdt desalniettemin vast aan de doelstelling om de kosten tot 50 à 52 procent van de inkomsten te verlagen in 2020. Die kosten lopen in eerste instantie echter op en de besparingen vallen vooral aan het einde van de periode, legde CEO Ralph Hamers uit. In 2017 stegen de kosten van 54,2 naar 55,5 procent van de inkomsten.

Het onderliggende rendement op eigen vermogen daalde naar 8,3 procent in het kwartaal, van 11,1 procent een jaar eerder. Voor het hele jaar kwam het rendement op ruim 10 procent. 

Aandeel kwetsbaar

Analisten van KBC Securities stelden dat de oplopende kosten niet konden worden toegeschreven aan bijzondere posten. Dit in combinatie met een verzwakking van de kapitaalpositie door Basel IV maken het aandeel kwetsbaar, aldus KBC, die het advies verlaagde van Houden naar Reduceren.

Ook bij Credit Suisse vindt analist Marcell Houben het nog te vroeg om positief over ING te worden. Hij denkt dat de druk op de rentemarge bij ING kan toenemen, door de sterke concurrentie in de Benelux waar ook weinig ruimte  meer is voor spaarrenteverlagingen. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

23 februari 2018, 22:13 - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

23 februari 2018, 22:06 - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

23 februari 2018, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

23 februari 2018, 21:02 - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

23 februari 2018, 20:28 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 25,84 0,27% 0,07 25,77
UNILEVER toevoegen aan uw watchlist 43,48 0,74% 0,32 43,16