Olieprijs sluit lager

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 20:45

Winst van donderdag krijgt geen vervolg.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,35 dollar ofwel 0,5 procent lager op 65,45 dollar en daarmee werd de winst van donderdag deels teniet gedaan.

ExxonMobil en Chevron rapporteerden vrijdag fors hogere winsten, vooral als gevolg van de belastinghervormingen van de regering Trump.

Volgens hoofd commodities research Ed Morse van Citigroup zou 2018 niettemin voor de olieprijzen wel eens een vergelijkbaar jaar als 2014 kunnen worden. "Dat was een jaar dat begon met heel hoge prijzen en eindigde met zeer lage prijzen", aldus de marktonderzoeker.

Hij wees er daarbij op dat de schalieproducenten de de Verenigde Staten inmiddels zo efficiënte zijn  geworden, dat ze tegen de huidige olieprijzen winstgevend kunnen produceren. EN Marse gelooft niet dat deze producenten de discipline kunnen opbrengen om hun  productie te beperken om de olieprijs een impuls te geven.

"Het dierlijke instinct dat deze bedrijven voortdrijft, overschaduwt iedere vorm van discipline voor terughoudendheid", aldus Morse. "Alleen de meest naïeve analisten en investeerders geloven dat dit wel gaat gebeuren", voegde hij toe.

Volgens de marktvorser zitten OPEC en bondgenoten hiermee in een dilemma, want als zij vasthouden aan productiebeperking subsidiëren ze de productie en groei van marktaandeel van de VS en andere niet-OPEC leden en bondgenoten.

Analist Stephen Brennock van PVM Oil Associates dacht daar anders over. "Het handhaven door  OPEC van productiebeperking is een teken van vastberadenheid om het wereldwijde overaanbod te elimineren", zei hij.

Woensdag maakte de Amerikaanse Energy Information Administration bekend dat in  de Verenigde Staten in november meer dan 10 miljoen vaten olie per dag werden opgepompt, het hoogste niveau sinds 1970.

Fugro maakte vrijdagmiddag bekend dat de dienstverlener voor de olie-industrie van de Noorse oliemaatschappij Statoil de opdracht gekregen voor de levering van satellietsystemen voor de exacte bpaling van de locatie van boorplatforms van Staoil op het Noorse continentale plat en op schepen van het concern. Fugro maakte financiële details van de opdracht bekend.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rabobank zet nog meer in op centralisatie - media

Rol lokale kantoren verder ingeperkt.

18 minuten geleden - Lees verder

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

25 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

41 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

50 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

55 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.