Europese markten kleuren rood

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 12:27

Deutsche Bank afgestraft voor weinig verrassende verliescijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden vrijdag in het rood en daarmee voor de vijfe dag op rij op verlies. De Stoxx Europe 600 index stond rond lunchtijd 1,0 procent lager op 389,68 punten. De Duitse DAX verloor zelfs 1,2 procent, onder druk van de koersval van Deutsche Bank. De Franse CAC 40 leverde ook ruim een procent in en de Britse FTSE 100 daalde 0,3 procent.

"Op het vasteland van Europa wordt de pijn meer gevoeld dan op de Londense aandelenmarkt", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

De euro/dollar handelde vrijdag rond de 1,25. Alleen een sterk Amerikaans banenrapport zou de dollar wat rugwind kunnen geven.

Er wordt gerekend op een banengroei van 180.000 stuks. "Bij het Amerikaanse banenrapport gaat het vooral om de kleine details", aldus Madden, doelend op bijvoorbeeld de loongroei die duidelijk achterblijft bij de banengroei.

Volgens Rabobank rekent de markt voor vanmiddag op een werkloosheid van  4,1 procent. De loongroei, volgens de bank misschien nog wel het belangrijkste cijfer, zal vermoedelijk 2,6 procent bedragen. Dat is nog altijd ruim onder de 3 tot 4 procent die de Federal Reserve graag ziet. 

Verder kan de markt vanmiddag aan de slag met het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan. Vanochtend was het op macro-economisch vlak nog rustig. De producentenprijzen in de eurozone liepen in december minder hard op, terwijl de inflatie in Italië in januari afzwakte ten opzichte van de maand ervoor; een beeld dat in heel Europa zichtbaar is. 

Naast de euro blijven ook de obligatierentes stijgen, waardoor aandelen onder druk staan. De Amerikaanse tienjaarsrente liep vrijdag richting de 2,80 procent en het Duitse equivalent ging richting de 0,68 procent.

Olie werd vrijdag iets duurder.

Bedrijfsnieuws

De financiële sector stond vrijdag onder druk, aangevoerd door Deutsche Bank. De Duitse grootbank schreef in 2017 een verlies van een half miljard euro en in het vierde kwartaal van ruim 2 miljard euro, vanwege de impact van de nieuwe Amerikaanse belastingregels. Die moeten op termijn wel een positieve invloed hebben op de winstontwikkeling. Het aandeel daalde zo'n 6 procent. Sectorgenoot Commerzbank verloor circa 2 procent.

Spaanse banken leken in het vierde kwartaal weinig last te hebben van de onrust in de autonome regio van Catalonië. Bij zowel Banco de Sabadell als Caixabank steeg de winst in de laatste drie maanden van 2017. Evenwel zorgden de winstcijfers niet voor stijgende aandelen. Net als de gehele sector stonden ook Sabadell en Caixabank onder druk, met verliezen van rond de 4 procent.

Tele2 zag het verlies in het vierde kwartaal van 2017 oplopen vanwege een afschrijving op de Nederlandse activiteiten, gerelateerd aan de voorgenomen fusie met T-Mobile in Nederland. De omzet steeg wel en over heel 2017 kon het Zweedse telecombedrijf ook meer abonnees verwelkomen. Het aandeel steeg een procent.

AstraZeneca zag de winst in het vierde kwartaal van 2017 afnemen en het resultaat was ook onder verwachting. De omzet steeg wel. In 2018 verwacht de Britse farmaceut een lagere winst dan afgelopen jaar. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Danske Bank steeg 1,5 procent. In het vierde kwartaal van 2017 kwam de winst van de Deense kredietverstrekker boven de marktverwachting uit en men verwacht het dividend in de toekomst te verhogen.

Aandelen van BT Group daalden bijna 6 procent. Het Britse telecombedrijf rapporteerde winstcijfers die onder verwachting waren en de omzet daalde in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een lagere opening voor Wall Street. De futures op de S&P 500 daalden rond lunchtijd 0,6 procent

Wall Street is donderdag overwegend lager gesloten, na een volatiele sessie waarin de indices in het laatste halfuur van de handelsdag wegzakten. De Dow Jones index steeg nog 0,1 procent tot 26.186,71 punten, maar de S&P 500 zakte 0,1 procent tot 2.821,98 punten, terwijl de Nasdaq 0,4 procent in het rood eindigde op 7.385,86 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Damrak komt op adem

Op weekbasis aardige winst.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.281,58 1,13% 59,06 5.222,52
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.505,43 0,76% 41,54 5.463,89