Europese beurzen sluiten flink lager

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 18:55

Daling aandelenmarkten door stijging obligatierentes.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag wederom lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,5 procent lager op 393,49 punten. De Duitse DAX daalde 1,7 procent tot een slot van 12.785,16 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,6 procent tot 5.364,98 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.443,43 punten.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda hebben de stijgende rentes op obligaties bijgedragen aan de scherpe dalingen van de aandelenmarkten op vrijdag. "De hoogste rentes sinds 2015 op belangrijke obligaties als de Britse Gilt en Duitse Bund kan goed hebben bijgedragen aan de dalingen op aandelenmarkten in Europa. Dat betekent niet dat we in een periode terecht zijn gekomen waarin aandelen worden gecorrigeerd voor de sterke stijging van de laatste tijd, maar een sterke stijging van rentes kan zeker wel van invloed zijn op aandelenmarkten", zo zei hij.

Op macro-economisch gebied bleek vrijdag dat de producentenprijzen in de eurozone in december op jaarbasis zijn gestegen. De producentenprijzenindex nam in december op jaarbasis met 2,2 procent toe, tegenover een stijging van 2,8 procent in november. De verwachting lag voor december op een stijging van 2,3 procent. Op maandbasis stegen de producentenprijzen in december met 0,2 procent, waar ook 0,2 procent was verwacht. In november stegen de producentenprijzen op maandbasis nog met 0,6 procent.

De consumentenprijzen in Italië zijn in januari minder hard gestegen dan in de maand ervoor, rapporteerde statistiekbureau Istat. De inflatie kwam op jaarbasis conform de verwachting uit op 0,8 procent. Dat was in december 0,9 procent. Op maanbasis stegen de Italiaanse consumentenprijzen met 0,2 procent. Ook dit was door de markt voorzien.

Olie noteerde vrijdag flink lager. De prijs van een vat West Texas Intermediate stond een vol procent lager op 65,14 dollar en Brent noteerde 1,7 procent in de min op 68,50 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2475. Bij het sluiten van Wall Street op donderdag stond er nog een stand van 1,2515 op de borden en bij opening van de beurzen op vrijdag noteerde het muntpaar op 1,2494.

Bedrijfsnieuws

Fondsen uit de financiële sector stonden vrijdag volop in de belangstelling. Deutsche Bank schreef in 2017 een verlies van een half miljard euro en in het vierde kwartaal van ruim 2 miljard euro, vanwege de impact van de nieuwe Amerikaanse belastingregels. Die moeten op termijn wel een positieve invloed hebben op de winstontwikkeling. Het aandeel daalde 6,2 procent. Sectorgenoot Commerzbank verloor 1,6 procent.

Spaanse banken leken in het vierde kwartaal weinig last te hebben van de onrust in de autonome regio van Catalonië. Bij zowel Banco de Sabadell als Caixabank steeg de winst in de laatste drie maanden van 2017. Evenwel zorgden de winstcijfers niet voor stijgende aandelen. Net als de gehele sector stonden ook Sabadell en Caixabank onder druk, met aan het slot van de handel verliezen van rond 3 procent.

Danske Bank steeg 1,9 procent. In het vierde kwartaal van 2017 kwam de winst van de Deense kredietverstrekker boven de marktverwachting uit en men verwacht het dividend in de toekomst te verhogen.

De Nederlandse verzekeraars Aegon en NN Group eindigden vrijdag als enkele van de weinige aandelen in de Amsterdamse AEX in het groen, profiterend van hogere obligatierentes.

Tele2 zag het verlies in het vierde kwartaal van 2017 oplopen vanwege een afschrijving op de Nederlandse activiteiten, gerelateerd aan de voorgenomen fusie met T-Mobile in Nederland. De omzet steeg wel en over heel 2017 kon het Zweedse telecombedrijf ook meer abonnees verwelkomen. Het aandeel sloot 0,5 procent lager.

AstraZeneca zag de winst in het vierde kwartaal van 2017 afnemen en het resultaat was ook onder verwachting. De omzet steeg wel. In 2018 verwacht de Britse farmaceut een lagere winst dan afgelopen jaar. Het aandeel steeg 2,8 procent.

Het aandeel BT Group daalde bijna 3,3 procent. Het Britse telecombedrijf rapporteerde winstcijfers die onder verwachting waren en de omzet daalde in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de toonaangevende Amerikaanse beurzen in het rood. De S&P 500 daalde bijna een vol procent tot 1.239,87 punten. De Dow Jones index verloor 1,4 procent. De Nasdaq noteerde ruim 0,7 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Dow sluit onder 25.000 punten

Walmarkt stevig onderuit na cijfers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lijkt lager te gaan sluiten

Nasdaq toch ook op verlies.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs omhoog

Brent wel goedkoper.

Gisteren - Lees verder

Duitse beurs ziet resultaten stijgen

In 2018 zal winstgroei versnellen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.289,86 0,64% 33,68 5.256,18
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.448,81 0,24% 13,16 5.435,65