Europese beurzen openen vermoedelijk vlak

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 06:40

Ogen gericht op Amerikaanse banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een gemengde opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 24 punten voor de Duitse DAX, een plus van 7 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten donderdag lager. Volgens marktanalist David Madden was het een trage, voorzichtig hogere start voor de Europese markten maar draaide dat beetje optimisme in de loop van de dag naar een scherpe daling. "Januari kende recordstanden voor de DAX, FTSE en de CAC 40 maar het sentiment is verslechterd en beleggers stappen uit aandelen", stelde de marktvorser. 

Gedurende de dag liepen de obligatierentes weer op. Donderdag stond de Amerikaanse tienjaarsrente ruim een procent op tot 2,75 procent, wat het hoogste niveau is in 3 jaar. In het spoor daarvan liep de Duitse variant ook op en qua percentage nog harder dan de rente in Amerika, volgens analisten van BK Asset Management. "De Amerikaanse obligatie yields staan in absolute zin aanzienlijk hoger dan de Duitse maar het tempo waarop die Duitse rentes zijn opgelopen is verbazingwekkend omdat ze van zo'n laag niveau komen", aldus de economen.

De hogere Duitse tienjaarsrente, die 3,7 procent steeg tot 0,72 procent, zette ook de euro hoger en dit drukte de aandelenmarkten. 

Op macro-economisch vlak kon de markt aan de slag met een reeks aan inkoopmanagersindexen. In Azië was sprake van groei van de bedrijvigheid in de Japanse en Chinese industrie. In Europa was het beeld verdeeld. In Nederland stond de inkoopmanagersindex voor de industrie op een recordniveau en ook in Italië was sprake van een sterke groei, terwijl de groei in de Spaanse en Franse industrie wat afzwakte in januari. In Duitsland en de eurozone als geheel nam de bedrijvigheid in de industrie in de eerste maand van 2018 ook iets minder hard toe en dit was ook het geval in het Verenigd Koninkrijk.

Het algemeen beeld van het eurozone ondernemersvertrouwen in de nijverheid blijft erg goed, constateerden strategen van KBC Asset Management. "Alle januari cijfers blijven ruim boven de groeigrens van 50, met Nederland op kop."

Bedrijfsnieuws

Aandelen van banken waren aanvankelijk in trek donderdag, na sterke resultaten van het Noorse DNB, dat 0,8 procent won. Met het dalen van de aandelenmarkten, leverden financials echter ook wat in. Deutsche Bank eindigde vlak en Commerzbank won 0,5 procent. ING Groep wist na de dip van woensdag het tij niet te keren en sloot 1,0 procent lager. Bankia, dat met sterke kwartaalcijfers kwam, leverde de winst van eerder op de dag evenwel in en sloot 0,5 procent lager.

Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal de winst flink zien stijgen. CEO Ben van Beurden sprak van een "sterke" prestatie in 2017. Analisten van Morgan Stanley waren evenwel niet te spreken over de ontwikkeling van de vrije kasstroom. Het aandeel Royal Dutch Shell verloor 2,3 procent.

Unilever heeft in het vierde kwartaal van 2017 de omzet zien afnemen in vergelijking tot een jaar geleden, maar de jaaromzet nam toe. Volgens analisten van Investec waren na een zwakker derde kwartaal de resultaten geruststellend en de volumegroei was sterk. Het aandeel Unilever steeg 0,7 procent.

Nokia heeft in het vierde kwartaal van 2017 meer winst op een gelijk gebleven omzet gerealiseerd en voorziet een verdere stijging van de winst per aandeel. Het aandeel Nokia steeg bijna 12 procent.

Novo Nordisk verloor 7,3 procent nadat de Deense farmaceut een winstwaarschuwing gaf. De Duitse automaker Daimler leverde 2,2 procent in na het geven van een voorzichtige outlook voor dit jaar. De winst steeg wel in het afgelopen kwartaal.

Euro STOXX 50          3.577,35 (-0,9%) 

STOXX Europe 600         393,49 (-0,5%) 

DAX                   13.003,90 (-1,4%) 

CAC 40                 5.454,55 (-0,5%) 

FTSE 100               7.490,39 (-0,6%) 

SMI                    9.290,92 (-0,5%) 

AEX                      556,87 (-0,7%) 

BEL 20                 4.103,63 (-0,2%) 

FTSE MIB              23.541,46 (+0,2%) 

IBEX 35               10.399,00 (-0,5%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag iets lager.

Wall Street sloot donderdag al overwegend lager, na een volatiele sessie waarin de indices in het laatste halfuur wegzakten. De aandelenmarkten gingen eerder deze week omlaag vanwege de stijgende rendementen op obligaties. De yield op tienjarige Treasuries steeg donderdag verder tot 2,78 procent.  De zorg is dat aandelen hierdoor minder aantrekkelijk worden. Anderen wijzen daarentegen op de solide winstgroei die bedrijven tot nu in het cijferseizoen hebben laten zien. 

Vanavond na het slot van Wall Street gaat de aandacht uit naar de bedrijfscijfers van zwaargewichten Apple, Alphabet en Amazon.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Amerika vorige week zijn gedaald met 1.000 tot 230.000 stuks. Er werd gerekend op 235.000 nieuwe aanvragen. Verder daalde de arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten in 

het vierde kwartaal met 0,1 procent, terwijl de arbeidskosten juist 2,0 procent opliepen.

Uit de inkoopmanagersindex van zowel Markit een groeiversnelling naar voren voor de Amerikaanse industrie. Deze index van steeg van 55,1 in december naar 55,5 in januari. De ISM inkoopmanagersindex, die een kwartier later kwam, wees daarentegen op een lichte groeivertraging. 

Bouwuitgaven stegen in december met 0,7 procent, wat harder was dan de verwachte toename van 0,3 procent. 

Bedrijfsnieuws

Time Warner rapporteerde hogere resultaten, onder meer dankzij een groei van de opbrengsten bij betaalzender HBO en populaire films als Wonder Woman en Dunkirk die werden uitgebracht door filmstudio Warner Bros. Time Warner wil fuseren met AT&T, dat woensdagavond nabeurs al met sterke kwartaalcijfers kwam en het vertrouwen uitsprak in de voorgenomen fusie met Time Warner. Time Warner steeg 1,9 procent en AT&T sloot 4,6 procent hoger.

Alibaba zag de resultaten in het afgelopen kwartaal verbeteren en verhoogde de omzetverwachting voor het boekjaar 2018. De aangepaste nettowinst van circa 4,2 miljard dollar was echter onder de marktverwachting van 4,4 miljard dollar, waarop het aandeel 6,1 procent verloor.

Mastercard had in het afgelopen kwartaal last van de belastinghervormingen in de VS en zag de winst verdampen, maar de omzet steeg wel. Het aandeel steeg 2,3 procent.

United Parcel Service wist in het vierde kwartaal van 2017 weer zwarte cijfers te schrijven en die winstgroei wordt naar verwachting ook dit jaar voortgezet, aldus de pakketbezorger, die ook de omzet zag stijgen. Het aandeel daalde evenwel 6,2 procent, omdat de operationele kosten in het kwartaal wel opliepen, wat de winst uiteindelijk toch drukte. UPS waarschuwde ook dat het dit jaar fors zal investeren in nieuwe technologie, vliegtuigen en automatisering.

Facebook steeg 3,3 procent, na bekendmaking van resultaten woensdag nabeurs. Facebook wist in het vierde kwartaal een hogere omzet te behalen dankzij een flinke stijging van de advertentie-inkomsten. De winst steeg ook, maar werd wel gedrukt door een afschrijving die gerelateerd was aan de nieuwe belastingregels in Amerika. 

Microsoft schreef door de nieuwe belastingegels rode cijfers in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar, hoewel de omzet wel toenam dankzij de sterke vraag naar onder meer clouddiensten. Het aandeel Microsoft daalde 0,8 procent.

Qualcomm had in het afgelopen kwartaal niet alleen last van die belastinghervormingen, maar moest ook een voorziening nemen vanwege diverse boetes die door toezichthouders zijn opgelegd vanwege machtsmisbruik bij het leveren van chips aan Apple. Qualcomm daalde 2,1 procent.

eBay won 13,8 procent. De online marktplaats boekte afgelopen kwartaal weliswaar verlies, zag de omzet toenemen, net als het aantal verkopende klanten. 

PayPal behaalde positieve resultaten maar zakte 8,1 procent omdat bekend werd dat eBay minder gebruik gaat maken van de diensten van PayPal. eBay is nu nog goed voor ruwweg 13 procent van alle behandelde betalingen door PayPal. 

S&P 500 index              2.821,98 (0,1%)

Dow Jones index            26.186,71 (+0,1%)

Nasdaq Composite           7.385,86 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linie lager, met een min van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,6 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225              23.312,22 (-0,7%)

Shanghai Composite      3.426,53 (-0,6%)

Hang Seng               32.578,45 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2494. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,2515 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2470 op de borden. 

USD/JPY Yen   109,65

EUR/USD Euro  1,2494

EUR/JPY Yen   136,99

MACRO-AGENDA:

11:00 Producentenprijzen - December (eur)

11:00 Inflatie - Januari vlp. (Ita)

14:30 Banenrapport - Januari (VS)

14:30 Inkoopmanagersindex New York - Januari (VS)

16:00 Fabrieksorders - December (VS)

16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Januari def. (VS

 

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Philips Lighting - Resultaten vierde kwartaal 2017

07:00 WDP - Resultaten vierde kwartaal 2017l

07:00 Wereldhave - Jaarcijfers 2017

07:00 Deutsche Bank - Resultaten vierde kwartaal (Dld)

07:00 Banco Sabadell - Resultaten vierde kwartaal (Spa)

07:00 Caixabank - Resultaten vierde kwartaal (Spa)

07:00 Intesa Sanpaolo - Resultaten vierde kwartaal (Ita)

13:00 Merck & Co - Resultaten vierde kwartaal (VS)

13:00 ExxonMobil - Resultaten vierde kwartaal (VS)

13:00 Chevron - Resultaten vierde kwartaal (VS)

13:00 ManpowerGroup - Resultaten vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Nog steeds aandacht voor bedrijfscijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Cijferseizoen komt op stoom.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Agenda gevuld met bedrijfsresultaten.

1 uur geleden - Lees verder

Consumentenvertrouwen eurozone daalt

Index nog nipt in positief terrein.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.256,18 -0,48% -25,40 5.281,58
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.435,65 -1,27% -69,78 5.505,43