Damrak geeft bij opening vermoedelijk weer terrein prijs

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 08:21

Beursplein 5 in correctiemodus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht lager van start. Wall Street gaf donderdagavond per saldo nipt terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend in het rood noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Donderdag koerste de index al 0,7 procent lager naar 556,87 punten na onder meer negatief ontvangen cijfers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell.

"Op het oog goede resultaten zijn toch aanleiding om winsten te verzilveren", merkte marktanalist Ron van der Does op met een verwijzing naar onder meer Shell. "Dat heeft alles te maken met het feit in hoeverre de markt vooruit gelopen is op de goede resultaten. Dan is het niet verkeerd dat er enige lucht komt in een lichtelijk overspannen markt", aldus de marktvorser, die ook opmerkte dat  "onderliggend is er niets veranderd en zijn de [economische] fundamenten aanhoudend sterk".

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond na een volatiele sessie, waarin de indices in het laatste halfuur wegzakten, nipt in het rood. De Amerikaanse beurzen werden onder meer in toom gehouden door een oplopend rendement voor staatsobligaties. De yield op tienjarige Treasuries steeg donderdag verder tot 2,78 procent. Bij aanvang van het handelsjaar stond er nog een rendement van 2,46 procent op de borden. Beleggers hebben door de oplopende rentevergoeding nu steeds meer een alternatief voor aandelen, die bovendien historisch gezien aan de prijzige kant zijn.

Beleggers hielden evenwel ook hun kruit droog in afwachting van de cijfers van techgiganten nabeurs. Apple, 's werelds duurste bedrijf naar beurswaarde gemeten, kon beleggers bekoren met een een winststijging over het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 17,9 miljard naar 20,1 miljard dollar, een record. Met name de gemiddelde verkoopprijs van Apple's nieuwe paradepaardje, de iPhone  X, viel een stuk hoger uit dan verwacht, hetgeen de winstmarges ten goede kwam. Het aandeel Apple koerste nabeurs 3,4 procent hoger. 

Alphabet, het moederbedrijf van Google, behaalde in de laatste drie maanden van 2017 meer omzet dan was verwacht, maar leed een verlies vanwege de impact van de belastingverlagingen. Alphabet zei dat de omzet 24 procent steeg van 26,1 miljard naar 32,3 miljard dollar. Onder aan de streep werd een verlies geleden van 3,0 miljard dollar, ten opzichte van een winst van 5,3 miljard dollar een jaar eerder. In de handel nabeurs daalde het aandeel Alphabet 2,3 procent.

De omzet van internetreus Amazon.com steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis met maar liefst 38 procent naar 60,5 miljard dollar. Er was door analisten gerekend op een omzet van 59,75 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,9 miljard dollar. In de reguliere handel verloor het aandeel meer dan vier procent, terwijl de koers nabeurs juist met meer dan zes procent opveerde.

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 1,7 procent hoger op 65,80 dollar. Eerder deze week verloren de olieprijzen terrein, maar handelaren kregen weer vertrouwen in de vraag en de impact van de pogingen van oliekartel OPEC om de productie beperkt te houden.  Analisten van Goldman Sachs zagen ruimte om hun verwachtingen voor de olieprijs opwaarts bij te stellen. Ze voorzien nu dat de prijs voor Brent olie zal stijgen tot 75 dollar in de komende drie maanden en tot 82,50 dollar in de komende zes maanden. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2496, ten opzichte van een stand van 1,2470 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.

In Azië verloren de Japanse en Koreaanse beurzen vanochtend terrein met verliezen van respectievelijk 0,9 en 1,7 procent. De Chinese beurzen noteerden daarnaast juist nipt in het groen.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer de Amerikaanse fabrieksorders  en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Het voornaamste agendapunt is evenwel het banenrapport, dat wordt beschouwd als 's werelds belangrijkste macrocijfer.

Bedrijfsnieuws

Wereldhave mikte voor 2017 op een direct resultaat per aandeel in een bandbreedte van 3,40 tot 3,45 euro. Het werd uiteindelijk 3,43 euro per aandeel. In 2016 was dit nog 3,45 euro. Wereldhave verwacht evenwel dat de winst dit jaar lager uitkomt dan in 2017 en mikt op een direct resultaat variërend van 3,30 euro tot 3,40 euro per aandeel. Het dividend wordt tevens verlaagd.

De omzet van Philips Lighting daalde in de laatste drie maanden van 2017 op jaarbasis met ruim twee procent naar 1.892 miljoen euro. De  aangepaste EBITA van het bedrijf steeg van 188 naar 207 miljoen euro. De bijhorende marge ging naar 10,9 procent, ten opzichte van 9,7 procent een jaar eerder. Daarmee deed Philips Lighting het beter dan analisten hadden voorzien.

Vastgoedbedrijf Warehouses De Pauw boekte in 2017 een hogere winst en presteerde daarmee boven de eigen afgegeven outlook. De EPRA-winst steeg met 20,5 procent naar 121,4 miljoen euro. Over 2017 wordt zoals eerder aangekondigd een dividend van 4,50 euro per aandeel uitgekeerd. Dat dividend wil WDP in 2018 verhogen naar 4,80 euro per aandeel.

NN Group verkocht zijn belang in Value8 van circa 10 procent grotendeels aan 3L Capital Holding, de persoonlijke vennootschap van Peter Paul de Vries. Dit liet Value8 vrijdagochtend weten. "We gaan 2018 in met een eenvoudigere structuur, een nieuwe accountant, meer transparante grondslagen en daarbovenop een CEO/grootaandeelhouder die zijn belang tot het maximale verhoogt", aldus De Vries tegen ABM Financial News.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg 0,1 procent tot 26.186,71 punten, de S&P 500 zakte 0,1 procent tot 2.821,98 punten, terwijl de Nasdaq 0,4 procent in het rood eindigde op 7.385,86 punten. 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ING neemt groot belang in Makelaarsland

Belang van 90 procent.

39 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting lagere opening

Sterkere dollar drukt op aandelenmarkt.

1 uur geleden - Lees verder

Walmart behaalt meer omzet

Voor dit jaar iets lagere omzetgroei voorzien.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: positieve resultaten verwacht voor Kendrion

ING voorziet margegroei.

2 uren geleden - Lees verder

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Sterkere dollar drukt op aandelenmarkt.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 528,76 -0,66% -3,51 532,27
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 808,23 -0,23% -1,85 810,08
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,45 -0,02% -0,22 1.092,67