Beursupdate: rood domineert op Damrak

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 11:48

Wereldhave afgestraft na dividendverlaging.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag opnieuw in het rood. De AEX verloor richting het eind van de ochtend 0,6 procent op 553,64 punten. De AMX leverde 1,5 procent in en de AScX daalde 1,1 procent.

Dat er wat lucht komt in een "lichtelijk overspannen markt", is volgens marktanalist Ron van der Does van IG niet verkeerd en onderliggend is het fundament nog altijd sterk.

De euro/dollar handelde vrijdag rond de 1,25 en de trend is opwaarts. Dit concludeerde handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank. "Buy on the dips", is volgens Jongbloed momenteel het adagium onder beleggers. "Elke beweging naar beneden wordt gekocht."

Voor vandaag kijkt de markt vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. Jongbloed denkt evenwel niet dat het rapport voor veel beweging zal zorgen. Alleen bij heel goede cijfers kan er volgens de handelaar wat rugwind komen voor de dollar. 

Er wordt gerekend op een banengroei van 180.000 stuks. Verder kan de markt vanmiddag aan de slag met het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.

Vanochtend was het op macro-economisch vlak nog rustig. De producentenprijzen in de eurozone liepen in december minder hard op, terwijl de inflatie in Italië in januari afzwakte ten opzichte van de maand ervoor; een beeld dat in heel Europa zichtbaar is. 

Naast de euro blijven ook de obligatierentes stijgen, waardoor aandelen onder druk staan. De Amerikaanse tienjaarsrente liep vrijdag richting de 2,80 procent en het Duitse equivalent ging richting de 0,68 procent.

Olie werd vrijdag iets duurder.

Bedrijfsnieuws

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden vrijwel alle aandelen in de min. Bescheiden winsten waren er voor indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en oliedienstverlener SBM Offshore.

S&P Equity zette Unibail-Rodamco op de kooplijst met een hoger koersdoel van 235,00 euro. De bovengemiddelde operationele marge die Unibail realiseert, rechtvaardigt een hogere waardering, aldus de analisten van S&P, die goed te spreken waren over de laatste resultaten die Unibail eerder deze week publiceerde. Het aandeel van Unibail-Rodamco verloor 0,2 procent.

Diverse Midkappers kwamen met cijfers. Wereldhave voldeed in 2017 weliswaar aan de eigen afgegeven winstverwachting maar was minder positief over de winstontwikkeling in 2018. Bovendien wordt de dividenduitkering in de komende jaren verlaagd en dat was voor beleggers een negatieve verrassing, aldus analist Jaap Kuin van ING. Het aandeel verloor dan ook 9,3 procent.

De omzet van Philips Lighting daalde in de laatste drie maanden van 2017 op jaarbasis met ruim twee procent maar de winst en bijbehorende marge verbeterden en waren beter dan verwacht. Analist Edwin de Jong van NIBC was vooral te spreken over de  prestaties van de tak Professional. Verder wees hij op het met 14 procent verhoogde dividend en de extra aandeleninkoop van maximaal 150 miljoen euro in 2018. Daar staat volgens Morgan Stanley wel tegenover dat de vrije kasstroom in 2018 zal dalen, volgens Philips Lighting als gevolg van hogere reorganisatiekosten. "De duurzaamheid van de vrije kasstroom is altijd een grote zorg voor ons geweest", aldus de analisten. Het aandeel Philips Lighting daalde 4,9 procent.

Vastgoedbedrijf Warehouses De Pauw boekte in 2017 een hogere winst en presteerde daarmee boven de eigen afgegeven outlook. Dit jaar zal de winst vermoedelijk verder stijgen en het dividend over 2018 werd ook verhoogd. Bovendien stelde WDP de winstdoelstelling op middellange termijn opwaarts bij. KBC Securities verhoogde het koersdoel op het aandeel en wees erop dat WDP zijn beloftes blijft waarmaken. Het aandeel WDP steeg 1,9 procent.

NN Group verkocht zijn belang in Value8 van circa 10 procent grotendeels aan 3L Capital Holding, de persoonlijke vennootschap van Peter Paul de Vries. Dit liet Value8 vrijdagochtend weten. "We gaan 2018 in met een eenvoudigere structuur, een nieuwe accountant, meer transparante grondslagen en daarbovenop een CEO/grootaandeelhouder die zijn belang tot het maximale verhoogt", aldus De Vries tegen ABM Financial News. Het aandeel Value8 daalde 2,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

China bereid tot maatregelen als VS importbeperkingen invoert

Amerika overweegt nieuwe importtarieven op Chinees staal en aluminium.

14 minuten geleden - Lees verder

Piloten Transavia staken maandag

Poging om impasse over cao te doorbreken.

35 minuten geleden - Lees verder

Nodige bedrijfscijfers op de rol

Week start maandag rustig met Wall Street dicht.

8 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

8 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

8 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22