Amerikaanse beurzen sluiten lager

Redactie ABM Financial News - 2 februari 2018, 22:15

Wall Street volgt koers van Europese beurzen.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag in navolging van de Europese beurzen lager gesloten, ondanks beter dan verwachte werkgelegenheidscijfers over januari van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De Dow Jones index verloor 2,5 procent tot 25.520,96 punten, de S&P 500 sloot 2,1 procent lager op 2.761,85 punten, terwijl de Nasdaq krap 2 procent in het rood eindigde op 7.240,95 punten. 

"Het banenrapport is veel sterker dan alom verwacht", merkte beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen Standard Investments op.  "Het werkloosheidscijfer is goed, maar vooral de groei van de lonen is positief. Dat maakt het waarschijnlijker dat de Federal Reserve meer moet doen dan de drie voor dit jaar geplande renteverhogingen", voegde hij toe.

Die mening werd gedeeld door econoom James Knightley van ING, die opmerkte dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de achterblijvende loonontwikkeling bij verder sterk groeiende economische parameters met een krappe arbeidsmarkt. "We moeten helemaal terug naar 1989 om te zien waar het aantal bedrijven, dat volgens de Federation of Independent Businesses van plan is om de lonen te verhogen, hoger was", meldde hij. Volgens de marktvorser hebben bedrijven als Wal-Mart aangegeven dat de belastingverlagingen van de regering Trump ruimte bieden voor hogere lonen. 

ING ziet in de cijfers een bevestiging van de door de economen van de bank verwachte 3 procent inflatie in de zomer. Knightly waarschuwde echter voor een nog steeds dreigende shut-down van Amerikaanse overheidsdiensten, waarvoor de deadline nu 8 februari is. "Niettemin lijkt het meer en meer waarschijnlijk dat we met de huidige ontwikkelingen het aantal door ons verwachte renteverhogingen opwaarts moeten bijstellen van drie naar vier", merkte hij op.

Hoofdeconoom Harm Bandholz van UniCredit Bank merkte nog op dat de gemiddelde maandelijkse banengroei nu is verhoogd van 171.000 naar 181.000 en dat de stijging van het uurloon op jaarbasis vorige maand 2,9 procent was, het hoogste percentage sinds medio 2009. Hij maakte echter een kanttekening bij de rooskleurig uitziende stijging van de werkgelegenheid. "Een ongebruikelijk hoge daling in het gemiddeld aantal gewerkte uren per week betekent dat de totale vraag naar werk eigenlijk zwakker was dan de toename van de werkgelegenheid", zo tekende hij aan.

Vrijdag bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in januari harder is gestegen dan voorzien, meldde de banenrapportage van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Er kwamen afgelopen maand 200.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 180.000. De werkloosheid bleef in januari gelijk op 4,1 procent. Afgelopen maand bedroeg de arbeidsparticipatie 62,7 procent, terwijl het gemiddelde uurloon met 0,09 dollar toenam tot 26,74 dollar. Op jaarbasis steeg de loongroei met 2,9 procent. De verwachting lag op een groei van 2,6 procent. Volgens marktanalisten Naeem Aslam van Think Markets en Stefan Koopman van Rabobank was vooral de gestegen loongroei de grote meevaller in het rapport.

Op macro-economisch gebied bleek verder dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in januari minder hard is gedaald dan aanvankelijk voorzien, meldden Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan met definitieve cijfers. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 95,9 in december naar 95,7 in januari. Een voorlopige meting wees op een daling naar 94,4 procent. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar steeg op maandbasis van 84,3 naar 86,3. De deelindicator voor de huidige toestand van de economie kwam uit op 110,5 ten opzichte van 113,8 eind december.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken zijn in december 2017 gestegen. De fabrieksorders namen in december met 1,7 procent toe. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging van 1,5 procent. Het cijfer voor november werd opwaarts bijgesteld naar een stijging van 1,7 procent, waar eerder nog een stijging van 1,3 procent werd gerapporteerd. De orders exclusief volatiele transportmiddelen stegen met 0,7 procent in december, en zonder defensie was dit een toename van 1,4 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,5 procent lager op 65,45 dollar.

De dollar werd sterker dankzij het goede banenrapport. De euro/dollar noteerde op 1,2459. Bij het sluiten van Wall Street op donderdag stond er nog een stand van 1,2515 op de borden en bij opening van de Europese beurzen op vrijdag noteerde het muntpaar op 1,2494.

Bedrijfsnieuws

Oliereuzen Chevron en Exxon Mobil openden vrijdag voorbeurs de boeken. Beide wisten in het vierde kwartaal te profiteren van de nieuwe Amerikaanse belastingregels, maar voor Exxon Mobil kwam de geschoonde winst en ook de omzet onder verwachting uit. Het aandeel sloot 5,4 procent lager. Chevron deed het iets beter dan verwacht, maar leverde toch 5,8 procent in.

Farmaceut Merck zag het verlies in het vierde kwartaal oplopen door de nieuwe belastingregelgeving, maar de onderliggende cijfers waren wel goed. Het aandeel daalde 2,1 procent. 

Apple, 's werelds duurste bedrijf naar beurswaarde gemeten, rapporteerde een winststijging over het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 17,9 miljard naar 20,1 miljard dollar, een record. Met name de gemiddelde verkoopprijs van Apple's nieuwe paradepaardje, de iPhone X, viel een stuk hoger uit dan verwacht, hetgeen de winstmarges ten goede kwam. Wel werden er minder iPhones verkocht. Het aandeel Apple eindigde 4,3 procent lager.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, behaalde in de laatste drie maanden van 2017 meer omzet dan was verwacht, maar leed een verlies vanwege de impact van de belastingverlagingen. Alphabet zei dat de omzet 24 procent steeg van 26,1 miljard naar 32,3 miljard dollar. Onder aan de streep werd een verlies geleden van 3,0 miljard dollar, ten opzichte van een winst van 5,3 miljard dollar een jaar eerder. Vrijdag sloot het aandeel 5,3 procent lager.

De omzet van internetreus Amazon.com steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis met maar liefst 38 procent naar 60,5 miljard dollar. Er was door analisten gerekend op een omzet van 59,75 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,9 miljard dollar. Vrijdag won het aandeel 2,9 procent hoger.

Het aandeel Manpower Group moest 7,4 procent prijsgeven. Het Amerikaanse uitzendconcern heeft in het vierde kwartaal van 2017 beduidend hogere resultaten behaald, waarbij wisselkoerseffecten voor een extra steuntje in de rug zorgden. Omzet, operationeel resultaat en nettowinst stegen sterk dankzij de aantrekkende economie. CEO Jonas Prising sprak in een toelichting van een sterke prestatie.

Liberty Global sloot 3,5 procent hoger. De Financial Times meldde vrijdag op basis van anonieme bronnen dat het bedrijf met Vodafone spreekt over het uitruilen van hun telecom- en kabelnetwerken in Europa. Vodafone en Liberty Global hebben volgens de krant in 2015 ook al eens gesproken over een combinatie, die zou moeten uitmonden in een volledige fusie, maar die onderhandelingen mislukten. In Nederland voegden het Britse Vodafone en onderdeel Ziggo van het Amerikaanse Liberty Global wel de Nederlandse activiteiten samen in een joint venture. Bernstein meldde vrijdagavond dat Vodafone bevestigde zich in een vroeg stadium van besprekingen met Liberty Global te bevinden om bepaalde overlappende bezittingen in Continentaal Europa over te nemen. Daarbij zou het volgens de analisten in ieder geval om Duitsland en Nederland gaan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

9 minuten geleden - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

15 minuten geleden - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

59 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak komt op adem

Op weekbasis aardige winst.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.