Valuta: sterke Japanse yen in de gaten houden

Redactie ABM Financial News - 14 februari 2018, 10:01

Euro/dollar mogelijk in beweging door inflatie en retailcijfers VS.

(ABM FN-Dow Jones) De stijging van de Japanse yen ten opzichte van de dollar en de euro is iets om in de gaten te houden. Dit zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News.

"Daar is wel iets aan het borrelen", aldus Boele. De Japanse groeicijfers die woensdag verschenen vielen tegen en dit stuwde de yen ten opzichte van de dollar en euro met circa een half procent. Dat is enerzijds ongunstig voor de Japanse export, maar omdat de yen wordt gezien als veilige haven, kan het ook voor onrust zorgen wanneer beleggers hier naar toe trekken.

Voor de dollar zijn woensdag twee macro-economische publicaties van belang, namelijk de Amerikaanse inflatie en de detailhandelsverkopen. Beide over januari.

"Vallen de inflatiecijfers uit de VS tegen, dan zal de Amerikaanse tienjaarsrente vermoedelijk wat dalen. Dit zou ook positief zijn voor het beurssentiment", volgens Boele. In dat geval kan de euro weer door de 1,24 dollar gaan. De euro/dollar noteerde woensdag halverwege de ochtend op 1,2368.

Echter, komt de inflatie beter uit dan verwacht, dan gebeurt het omgekeerde. De tienjaarsrente kan dan weer oplopen, vanwege de verwachting dat de Fed de rente sneller verhoogt", aldus de valutaspecialist. Dan stijgt ook de dollar. Vorige week betekenden hogere inflatieverwachtingen en rentes nog een flinke verkoopgolf op de mondiale beurzen.

De Zweedse kroon kende vanochtend een kortstondige piek ten opzichte van de euro na het verschijnen van het rentebesluit van de Riksbank. De belangrijkste rente werd gehandhaafd op 0,5 procent negatief. Verder stelde de Zweedse centrale bank de inflatieverwachtingen licht neerwaarts bij maar hield men wel vast aan de verwachting dat de rente in de tweede helft van het jaar zal worden verhoogd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Vakbonden vinden pensioenfonds AkzoNobel onvoldoende gevuld

Extra middelen vereist.

11 minuten geleden - Lees verder

ING steekt 150 miljoen euro in schonere scheepvaart

Financiering moet CO2-uitstoot verminderen.

35 minuten geleden - Lees verder

Wall Street gesloten vanwege feestdag

Beurzen dicht op President's Day.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: meer dividend voorspeld bij ASR Nederland

Analisten rekenen op stabiele solvabiliteit.

1 uur geleden - Lees verder

TomTom wil commissaris herbenoemen

Jacqueline Tammenoms Bakker voorgedragen voor tweede termijn.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.