Japanse economie groeit bescheiden door

Redactie ABM Financial News - 14 februari 2018, 06:50

Langste onafgebroken groei in ruim kwart eeuw.

(ABM FN-Dow Jones) De economie in Japan is in het vierde kwartaal van 2017 in een trager tempo gegroeid ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dit bleek woensdag uit voorlopige cijfers van de Japanse overheid.

Wel groeide de derde economie van de wereld voor het achtste kwartaal op rij. Dit betekende de langste onafgebroken periode van groei in circa 28 jaar.

In het afgelopen kwartaal groeide de derde economie van de wereld met 0,1 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Er was gerekend op een groei van 0,2 procent.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016 was sprake van een groei van 0,5 procent. Hier gingen geraadpleegde economen uit van een groei van 0,9 procent.

In het derde kwartaal van 2017 groeide de Japanse economie met 0,6 procent op kwartaalbasis en met zelfs 2,2 procent op jaarbasis. 

Positief was dat de groei in het afgelopen kwartaal niet zozeer werd aangewakkerd door de export, maar juist door de consumptie-uitgaven in eigen land. Die stegen op kwartaalbasis met 0,5 procent na een krimp van 0,6 procent in het derde kwartaal.

Over heel 2017 groeide de Japanse economie met 1,6 procent. Dat was het sterkste groeitempo sinds 2010.

Marktkenners zijn er van overtuigd dat de groei in 2018 zo sterk doorzet. Econoom Marcel Thieliant van Capital Economics wees op de mogelijke capaciteitsbeperkingen waar de Japanse economie dit jaar mogelijk mee te maken krijgt en waardoor het groeimomentum aan kracht verliest. Wel zou de economische activiteit in de eerste maanden van het jaar sneller zijn gestegen, aldus de econoom. 

De solide groei zet ook druk op de Bank of Japan om het monetaire beleid aan te passen. Zeker nu de inflatie ook aantrekt. In december stegen de Japanse consumentenprijzen met 1,0 procent op jaarbasis en de kerninflatie kwam op 0,9 procent uit. De Bank of Japan streeft naar een inflatie van 2 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

23 februari 2018, 22:13 - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

23 februari 2018, 22:06 - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

23 februari 2018, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

23 februari 2018, 21:02 - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

23 februari 2018, 20:28 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.