Europese beurzen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 14 februari 2018, 07:33

Focus op groeicijfers en inflatiedata.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. De meeste aandacht gaat uit naar inflatiedata uit Duitsland en met name de Verenigde Staten terwijl er verder groeicijfers uit de eurozone verschijnen. Vannacht werd al bekend dat de Japanse economie in het vierde kwartaal verder is gegroeid, zij het in een lager tempo dat in de drie maanden ervoor.

IG Markets voorziet een openingswinst van 64 punten voor de Duitse DAX, een plus van 23 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 33 punten voor de Britse FTSE 100.

Daarmee lijken de aandelenmarkten in Europa te herstellen van het verlies op dinsdag. De markten zetten het herstel op pauze, in afwachting van de drukke macro-economische agenda woensdag. Daarbij was de bandbreedte van de handel beperkt volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

Verder blijft het economische momentum sterk en het glas dus half vol, meent investeringsstrateeg Eric Freedman van U.S. Bank Wealth Management. "Maar we verwachten de komende weken wel meer schokbewegingen voor de markt", voorspelde Freedman.

In dit kader zijn de Amerikaanse inflatiecijfers van woensdag van belang, volgens marktvolgers. Blijken die beter dan verwacht, dan kunnen de obligatierentes hierdoor weer oplopen en dit kan een nieuwe correctie veroorzaken, waarschuwden analisten van Citigroup.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag vooral aandacht voor Britse inflatiecijfers. In januari stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 3,0 procent, net als in december. Dit is ruim boven de 2,0 procent die de Bank of England ambieert. Er was een lichte verzwakking tot 2,9 procent verwacht. De producentenprijzen stegen in dezelfde periode met 4,7 procent op jaarbasis. In december steeg de PPI-index met 5,4 procent. In een reactie liet econoom James Smith van ING weten dat hij verwacht dat de kerninflatie terug zal zakken richting de door de Britse centrale bank gewenste 2 procent, "hoewel dit de Bank of England vermoedelijk niet zal weerhouden van een renteverhoging in mei".

Bedrijfsnieuws

TUI heeft in het eerste kwartaal van boekjaar 2018 een kleiner nettoverlies gerapporteerd en hield vast aan de guidance voor heel het jaar, waarbij de EBITDA met 10 procent moet stijgen. Het aandeel van de reisorganisatie won 2,2 procent.

Het Franse Kering sprak dinsdag over een "spectaculaire groei" in 2017 voor de twee bekendste merken Yves Saint Laurent en Gucci. Dit betekende een hogere nettowinst in het afgelopen boekjaar. Het aandeel van het luxe conglomeraat verloor desalniettemin zo'n 4 procent. Sectorgenoot LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton daalde 1,7 procent.

BHP Billiton meldde een belastingafschrijving van 1,8 miljard dollar. Op langere termijn moet de lagere vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten wel een positief effect hebben, aldus de mijnbouwer. Het aandeel steeg 1,7 procent. Sectorgenoten Anglo American en Rio Tinto wonnen 1,7 en 1,5 procent. Hierdoor bleef het verlies voor de Londense beurs beperkt volgens marktanalist Madden.

Randstad boekte in het vierde kwartaal hogere resultaten. Analisten van ABN AMRO bestempelden de cijfers als solide. Analist Bart Cuypers van KBC Securities zei dat alles samenkwam in het recorddividend dat de uitzender zal uitkeren. Het aandeel Randstad steeg 2 procent.

Telenet leverde 5,5 procent in na het openen van de boeken. Volgens KBC Securities verraste het telecombedrijf niet erg, al was verwachting voor de aangepaste EBITDA terughoudend. Ook zal de markt volgens de analisten teleurgesteld zijn dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Overigens gaat Telenet wel voor maximaal 75 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

Euro STOXX 50         3.430,93 (-0,8%)
STOXX Europe 600       370,58 (-0,6%)
DAX                        12.196,50 (-0,7%)
CAC 40                     5.109,24 (-0,6%)
FTSE 100                  7.168,01 (-0,1%)
SMI                          8.752,64 (-0,8%)
AEX                             520,57 (-0,7%)
BEL 20                      3.884,71 (-0,9)
FTSE MIB                 22.034,42 (-1,4%)
IBEX 35                     9.650,70 (-1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat woensdag een licht hogere opening tegemoet volgens de Amerikaanse futures.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten dinsdag al hoger en dat voor de derde handelssessie op rij, maar de rust is nog niet bepaald teruggekeerd na de verkoopgolf van vorige week.

Na een lagere start wonnen de grote indices terrein. In de voorgaande twee dagen stegen de grote indexen nog met meer dan 1 procent, maar ze staan nog altijd ruim 7 procent lager dan de recordniveaus die vorige maand werden neergezet.

De recente volatiliteit contrasteert met het voorgaande jaar, waarin bewegingen met meer dan 1 procent voor de hoofdindices zeldzaam waren. In anderhalve maand tijd zijn er dit jaar al meer van dat soort dagen geweest, dan in heel 2017.

Beleggers keken dinsdag vooruit naar het inflatiecijfer over januari, dat woensdag bekend wordt gemaakt. Als die inflatie hoger dan verwacht blijkt, dan zou een nieuwe verkoopgolf kunnen volgen, omdat dit de vrees zou aanwakkeren voor snellere renteverhogingen door de Federal Reserve.

Geraadpleegde economen verwachten dat de Amerikaanse consumentenprijzen in januari met 1,9 procent zijn gestegen. Dat zou een lichte verzwakking betekenen van het inflatieniveau van 2,1 procent in december. De kerninflatie zou zijn gezakt van 1,8 naar 1,7 procent tussen december en januari, wordt verder voorspeld.

"Als de inflatie blijft aantrekken, zal de aandelenmarkt het moeilijk blijven houden", zei fondsbeheerder Nick Clay van BNY Mellon. "De Fed moet dan wel de rente verhogen, wat niet alleen de aandelenmarkten maar ook de reële economie zal raken."

Volgens Clay was de correctie van 10 procent van vorige week slechts de omkering van de snelle stijging op de aandelenmarkten in januari. De Amerikaanse aandelenmarkt blijft volgens hem een van de duurste ter wereld. "Ik denk dat de volatiliteit hoog zal blijven en dat we makkelijk nog 15 procent omlaag kunnen. Pas dan zullen de waarderingen wat redelijker beginnen te worden."

Stof tot nadenken voor beleggers gaf ook de federale begroting van 4,4 biljoen dollar die werd voorgesteld door de Amerikaanse president Donald Trump. Dit zou het Amerikaanse begrotingstekort verdubbelen terwijl er fors wordt gesneden in sociale voorzieningen.

De kersverse voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell zei dat de centrale bank alert zal blijven op risico's voor de financiële stabiliteit, in een eerste poging om de markten te kalmeren.

De olieprijs was dinsdag stabiel, na een rapport van het Internationaal Energieagentschap dat gemengde gevoelens achterliet, waarschuwend voor stijgende productie door niet OPEC-landen als Amerika, bij een toenemende mondiale vraag naar de fossiele brandstof.

Bedrijfsnieuws

Twitter eindigde op de hoogste koers in meer dan twee jaar, met een dagwinst van 8 procent. De sociale uitlaatklep van het internet begon vorige week al aan een opmars na rapporteren van het eerste winstgevende kwartaal. Dinsdag bleek de Chinese rivaal Weibo het ook beter te hebben gedaan dan voorspeld.

Aandelen van AmerisourceBergen stegen 9 procent, omdat Walgreens Boots Alliance de medicijnendistributeur zou hebben benaderd voor een overname, volgens bronnen geciteerd in de Wall Street Journal.

Under Armour kon 16 procent bijschrijven. De fabrikant van sportkleding boekte sterker dan verwachte omzetcijfers.

Ook bezorger van maaltijdboxen Blue Apron Holdings werd meer waard, na meevallende omzetcijfers en een kleiner dan verwacht verlies. Het aandeel won 3 procent.

De resultaten van frisdrankmaker PepsiCo werden lauw ontvangen. Onder de streep werd verlies gedraaid als gevolg van een miljardenafschrijving vanwege de nieuwe Amerikaanse belastingregels . Het aandeel steeg 0,4 procent.

Amazon.com werd 2,2 procent meer waard. De digitale grootgrutter gaat honderden medewerkers ontslaan op zijn hoofdkantoor, terwijl elders in het land massaal personeel wordt ingehuurd, meldde de Seattle Times.

General Motors leverde 1,4 procent in. De autofabrikant gaat een autofabriek in Zuid-Korea sluiten, waarvoor een last van 850 miljoen dollar wordt genomen.

S&P 500 index         2.662,94 (+0,3%)
Dow Jones index    24.640,45 (+0,2%)
Nasdaq Composite   7.013,51 (+0,5%)

AZIE

Het beeld in Azië was vanochtend verdeeld. De Japanse Nikkei leed een klein verlies terwijl de beurs in Hong Kong ruim hoger stond. Op het Chinese vasteland noteerde de Shanghai Composite vrijwel vlak.

Uit Japanse groeicijfers bleek dat de derde economie van de wereld in het vierde kwartaal verder is gegroeid, maar wel in een lager tempo. Op kwartaalbasis kwam de groei uit op 0,1 procent en op jaarbasis op 0,5 procent. Dit was onder verwachting. Wel was voor het achtste kwartaal op rij sprake van groei. Dit betekende de langste onafgebroken periode van groei in ruim een kwart eeuw.

Nikkei 225                 21.189,17 (-0,3%)
Shanghai Composite     3.194,13 (+0,3%)
Hang Seng                30.209,67 (+1,2%)

VALUTA

De Japanse yen steeg vanochtend circa een half procent tenopzichte van de dollar.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2380. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2359 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2361 op de borden.

USD/JPY Yen       101,17 (-0,6%)
EUR/USD Euro    1,2380 (+0,2%)
EUR/JPY Yen       132,64 (-0,4%)

MACRO-AGENDA:
01:50 Economische groei - Vierde kwartaal (Jap)
02:00 Kwartaalbericht arbeidsmarkt - Vierde Kwartaal (NL)
08:00 Economische groei - Vierde kwartaal vlp. (Dld)
08:00 Inflatie - Januari def. (Dld)
09:30 Economische groei - Vierde kwartaal 1e raming (NL)
09:30 Internationale handel - December (NL)
10:00 Economische groei - Vierde kwartaal vlp. (Ita)
11:00 Economische groei - Vierde kwartaal 2e raming (eur)
11:00 Industriële productie - December (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Inflatie - Januari (VS)
14:30 Detailhandelsverkopen - Januari (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - December (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
14:00 Groupon - Resultaten vierde kwartaal 2017 (VS)
22:00 Cisco - Resultaten tweede kwartaal 2018 (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

23 februari 2018, 22:13 - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

23 februari 2018, 22:06 - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

23 februari 2018, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

23 februari 2018, 21:02 - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

23 februari 2018, 20:28 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.317,37 0,15% 8,14 5.309,23
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.469,91 0,36% 19,39 5.450,52