Europese beurzen hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 14 februari 2018, 18:57

Europa hervat opwaartse trend.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,1 procent tot 374,53 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,2 procent op 12.339,16 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,1 procent op 5.165,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.213,97 punten.

Marktanalist Craig Erlam van Oanda merkte op dat de volatiliteit aanhoudt, hoewel deze sinds maandag ruim is gehalveerd. "Beleggers lijken nog steeds zenuwachtig en aandelenmarkten noteren ver onder hun eerdere recordniveau", merkte de analist op.

In eerste instantie zag de markt zich vanochtend gesteund door sterke Duitse groeicijfers. De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,6 procent op kwartaalbasis en met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit was grotendeels conform verwachting.

Op macro-economisch vlak werd woensdag tevens bekend dat de Italiaanse economie in het vierde kwartaal iets minder is gegroeid dan in de drie maanden ervoor, en de Nederlandse economie juist iets harder. De economie in de eurozone groeide in het vierde kwartaal van 2017 in een stabiel tempo. Verder steeg de industriële productie in de eurozone in december minder hard dan een maand eerder.

Naast de groeicijfers was er ook aandacht voor inflatiedata.

De inflatie in Duitsland zwakte in januari conform een voorlopige raming licht af ten opzichte van de maanden ervoor, tot 1,6 procent. De Zweedse centrale bank handhaafde de negatieve rente op 0,5 procent maar liet zich voorzichtiger uit over de inflatieontwikkeling. Vermoedelijk gaat de rente in de tweede helft van het jaar omhoog.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag lag het zwaartepunt op inflatiedata uit Amerika. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in januari sterker dan verwacht, met 2,1 procent op jaarbasis in januari. De kerninflatie bedroeg 1,8 procent.

"De kerninflatie stijgt en dit in combinatie met een omvangrijk stimuleringspakket in de VS, een positief economisch momentum en de soepele financiële omstandigheden en recente looncijfers, zou betekenen dat drie renteverhogingen dit jaar niet voldoende zijn voor de Fed", zei marktstrateeg Jan von Gerich van Nordea op Twitter.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 59,28 dollar, terwijl een april-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 62,97 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2402. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2375 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2352 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Financials noteerden verdeeld. Credit Suisse steeg 3,8 procent, maar Credit Agricole leverde juist 2,8 procent in. In het vierde kwartaal schreef de Zwitserse bank rode cijfers maar dat had vooral te maken met een afschrijving vanwege de nieuwe Amerikaanse belastingregels. Credit Agricole, de tweede bank van Frankrijk, zag de winst in het vierde kwartaal minder sterk stijgen dan verwacht. Bovendien daalde de kapitaalratio.

Verder steeg Société Générale 2,4 procent, won Deutsche Bank 0,6 procent en schreef Commerzbank 3,3 procent bij.

ThyssenKrupp verloor 1,0 procent, hoewel de winst in het afgelopen kwartaal praktisch vertienvoudigde dankzij hogere staalprijzen. Wel moest het Duitse concern een miljoenenafschrijving doen vanwege de nieuwe Amerikaanse belastingwet. Daardoor kwam de winst toch onder verwachting uit. In de Dax30 was ThyssenKrupp de enige daler.

Een opvallende koersval was er voor de Britse bouwer Galliford, dat 19,0 procent verloor. Het bedrijf kondigde aan voor 150 miljoen Britse pond aan vers kapitaal te willen ophalen nadat sectorgenoot Carillion omviel.

Aandelen van Sky stegen 2,0 procent in Londen. Het mediaconcern verkreeg de uitzendrechten voor de Premier League tegen een lager dan verwacht bedrag.

In Amsterdam was DSM één van de koplopers met een winst van 3 procent. Beleggers beloonden het bedrijf voor beter dan verwachte kwartaal- en jaarcijfers en een positieve vooruitblik. Deutsche Bank rekent erop dat de consensusverwachting voor het EBITDA-resultaat met tenminste 5 procent omhoog zal gaan. Het enige mogelijke negatieve vanochtend in de kwartaalrapportage van DSM was volgens Morgan Stanley wellicht het werkkapitaal en de capex. Echter, dit is volgens de analisten ook deels weer het gevolgd van de aanwakkerende groei.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.674,91 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen bijna ten einde

Ogen volgens ING vooral gericht op optreden nieuwe Fed-voorzitter.

3 uren geleden - Lees verder

Hoge waarderingen probleem voor superbelegger Buffett

Berkshire zal echter grote overnames blijven doen.

4 uren geleden - Lees verder

Beursblik: ASMI lijkt sterke positie in patentstrijd met Hitachi te hebben

InsingerGilissen handhaaft koopadvies op aandeel.

4 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in PostNL stevig

Belang van bijna 5 procent.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint stemrecht in Randstad

Kapitaalbelang fractioneel kleiner.

5 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.317,37 0,15% 8,14 5.309,23
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.469,91 0,36% 19,39 5.450,52