Beursupdate: Damrak breidt winsten uit

Redactie ABM Financial News - 14 februari 2018, 10:59

Positieve groeicijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs steeg woensdag gedurende de ochtend verder. Rond de klok van 11 uur won de AEX 0,6 procent op 523,65 punten.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management zijn de ogen gericht op de Amerikaanse inflatiecijfers, die voor vanmiddag op de rol staan.

Geraadpleegde economen verwachten dat de Amerikaanse consumentenprijzen in januari met 1,9 procent zijn gestegen. Dat zou een lichte verzwakking betekenen van het inflatieniveau van 2,1 procent in december. De kerninflatie zou zijn gezakt van 1,8 naar 1,7 procent tussen december en januari, wordt verder voorspeld.

Vallen de cijfers hoger uit, dan kan dit volgens de vermogensbeheerder voor wat onrust op de markt zorgen. "Beleggers zijn gefocust op de renteontwikkelingen en het rentebeleid van centrale banken wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de markt", aldus Van Eerden.

Vanochtend werd bekend dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal sterker is gegroeid dan in de drie maanden ervoor. Over heel 2017 werd zelfs de hoogste groei in tien jaar gerealiseerd. "Een fantastische groei", aldus de vermogensbeheerder, "die de positieve stemming op de beurs extra voedt".

Dat het groeitempo in het vierde kwartaal versnelde, had te maken met de stijgende export en investeringen, aldus het CBS. De export groeide in december nog met 6,6 procent, na een toename van 9,4 procent in november, zo werd woensdag eveneens bekendgemaakt.

Van Eerden merkte op dat de nervositeit langzaam uit de markt begint te druppelen en dat de rust terugkeert. "Hierdoor wordt er weer beter gekeken naar de bedrijfsresultaten", aldus Van Eerden, die wees op prima cijfers van DSM vanochtend.

De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal grotendeels conform verwachting met 0,6 procent op kwartaalbasis gegroeid en met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De inflatie in Duitsland zwakte in januari conform de voorlopige raming licht af ten opzichte van de maanden ervoor, tot 1,6 procent.

De euro noteerde vanochtend vrijwel vlak op 1,2357. Dinsdag bij het sluiten van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,2359.

In afwachting van het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport, noteerde de olieprijs tot een procent lager.

Stijgers en dalers

DSM was een van de koplopers met een winst van 3,7 procent en werd daarmee beloond voor beter dan verwachte kwartaal- en jaarcijfers en een positieve outlook. Hier werd door analisten van Morgan Stanley ook op gerekend. Deutsche Bank rekent op een opwaartse bijstelling van de consensus. De marktvorsers van de Duitse bank verwachten dat de consensus voor de EBITDA "tenminste" met 5 procent zal worden verhoogd.

Altice steeg met 3,9 procent eveneens flink. De Franse kabelaar rondde eerder deze week de verkoop van een aantal Zwitserse activiteiten af.

De verliezen waren beperkt. Alleen Royal Dutch Shell en SBM Offshore daalden fractioneel en Gemalto noteerde vlak.

In de Midcap was BE Semiconductor Industries koploper, met een winst van 2,5 procent, gevolgd door Air France-KLM, dat 2,4 procent won.

Flow Traders verloor 2,6 procent na de flinke stijging van vorige week en ook ASR Nederland kon met een min van 0,3 procent niet in het groen komen. De verzekeraar wil het loon van het bestuur meer in lijn te brengen met de beloningen van bestuurders van vergelijkbare ondernemingen. Tot 2020 worden de salarissen van de raad van bestuur in stappen verhoogd. FNV noemde de salarisverhoging buiten proporties.

Wessanen noteerde met een plus van 1,0 procent in positief terrein. Dinsdag daalde het aandeel van de biologische voedselproducent nog zo'n 7 procent na zwakke kwartaalcijfers.

Onder de kleinere fondsen was Takeaway.com blikvanger. Het aandeel spoot ruim 3 procent omhoog. NIBC gaf de maaltijdbezorger een koopadvies en een koersdoel van 63,00 euro. Takeaway.com heeft volgens analist John David Roeg nog een slag te slaan in Duitsland, maar de groei is "robuust" en de ontwikkelingen op het gebied van bestellingen duidt op een snellere groei dan bij concurrenten

De verliezen beperkten zich in de AScX tot onder een procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen bijna ten einde

Ogen volgens ING vooral gericht op optreden nieuwe Fed-voorzitter.

3 uren geleden - Lees verder

Hoge waarderingen probleem voor superbelegger Buffett

Berkshire zal echter grote overnames blijven doen.

4 uren geleden - Lees verder

Beursblik: ASMI lijkt sterke positie in patentstrijd met Hitachi te hebben

InsingerGilissen handhaaft koopadvies op aandeel.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in PostNL stevig

Belang van bijna 5 procent.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint stemrecht in Randstad

Kapitaalbelang fractioneel kleiner.

5 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 534,09 0,27% 1,45 532,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 823,23 0,93% 7,58 815,65
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.082,25 -0,64% -6,97 1.089,22