Damrak start handelsweek in het groen na comeback op Wall Street

Redactie ABM Financial News - 12 februari 2018, 08:17

Achtbaan op Wall Street vrijdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting fors hoger van start. In New York sloten de hoofdindices vrijdag na een enerverend handelsverloop hoger, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend in de plus noteerden.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 1,1 procent. Afgelopen week koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter maar liefst 5,8 procent lager naar 518,33 punten. Daardoor sloot de index bijna 10 procent onder de top die werd neergezet op 23 januari op 572,81 punten.

Het thema waardoor de beurzen voor het eerst sinds twee jaar weer een serieuze tik kregen was de oplopende rente. In de nasleep van een sterk Amerikaanse banenrapport, waarbij met name de sterke loongroei inflatieangst aanwakkerde, werden aandelen door het vooruitzicht van een verkrappende Federal Reserve afgelopen week massaal van de hand gedaan.

De volatiliteit, zoals gemeten door de VIX, sprong na een winterslaap van ongeveer twee jaar meteen naar een paniekstand. Beleggingen die ‘short volatility’ aanboden moesten vliegensvlug posities indekken, met name door futures op de S&P 500 te verkopen, hetgeen door marktvolgers als een belangrijke reden werd aangewezen voor de extreme volatiliteit op de Amerikaanse beurzen afgelopen week.

De nervositeit onder beleggers was vrijdag opnieuw duidelijk merkbaar. De Amerikaanse beurzen gingen van winst naar verlies en weer terug, waarbij de Dow zo'n 1000 punten schommelde, circa vier procent. Ruim twee uur voor de slotbel noteerde de Dow Jones bijna twee procent lager, om vervolgens toch 1,4 procent hoger te sluiten. Volgens handelaar Michael Antonelli van Baird leek het wel oorlog op de beursvloer. "Handelaren zijn gestrest en kunnen amper lunchen of naar het toilet vanwege de grote bewegingen op de aandelenmarkten", aldus de marktkenner.

Olie werd afgelopen week meegetrokken in de malaise op de financiële markten, maar beleggers zijn ook al langer bezorgd over de toenemende Amerikaanse schalie productie. Die zorg werd vrijdag gevoed nadat uit het wekelijkse voorradenrapport van Baker Hughes naar voren kwam dat het aantal actieve olieboorplatforms afgelopen week met 26 is gestegen tot 791. De maart-future op een vat West Texas Intermediate verloor vrijdag op een settlement van 59,20 dollar, 3,2 procent. Op weekbasis daalde de olieprijs bijna 10 procent. In de Aziatische handel vanochtend herstelde de future evenwel met ruim een procent.

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,2286, ten opzichte van een stand van 1,2283 bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag. Het geweld op de effectenbeurzen leidde afgelopen week tot de natuurlijke reflex onder beleggers om te beleggen in de dollar, die in onzekere tijden nog altijd als 'veilige haven' bij uitstek wordt beschouwd. De valuta-bewegingen waren echter relatief zeer bescheiden.

In Azië, waar de beurs in Tokio de deuren gesloten hield, wonnen de Chinese beurzen vanochtend ongeveer een procent. De beurs in Sydney verloor echter enkele tienden van een procent doordat energiegevoelige aandelen onder druk kwamen te staan.

Inflatiecijfers op de rol

Vanwege de door inflatieangst gedreven markten kijken beleggers met arendsogen uit naar de Duitse en met name Amerikaanse inflatiecijfers die woensdag worden vrijgegeven. In december 2017 bedroeg de Amerikaanse inflatie op jaarbasis nog 2,1 procent, nipt boven de doelstelling van de Federal Reserve.

Het cijferseizoen dendert deze week door, hoewel de grote, toonaangevende namen al door zijn. Market movers zitten er wereldwijd niet meer tussen. Op Beursplein 5 rapporteren onder meer Aegon, DSM, NN, Randstad, Relx, Arcadis, Besi en Ordina cijfers. Royal Dutch Shell en Unilever noteren daarnaast donderdag ex-kwartaaldividend.

Bedrijfsnieuws

Heineken verkocht afgelopen jaar in totaal 218,0 miljoen hectoliter bier, ten opzichte van 200,1 miljoen hectoliter in 2016. De autonome volumegroei bleef gelijk op 3,0 procent. Een door Heineken verschafte consensus ging uit van 2,7 procent. De nettowinst nam toe van 2,10 miljard naar 2,25 miljard euro. De consensus ging uit van 2,22 miljard euro. Heineken wil over het afgelopen jaar een dividend uitkeren van 1,47 euro per aandeel. Over 2016 werd 1,34 euro uitgekeerd.

Galapagos werkt aan een beschermingsconstructie om te voorkomen dat het Nederlands-Belgische biotechbedrijf wordt overgenomen. Dit heeft topman Onno van de Stolpe gezegd op een nieuwjaarsbijeenkomst in Leiden, zo schreef Het Financieele Dagblad maandag. Van de Stolpe wil volgens de krant 'een verdedigingsmuur bouwen' tegen met name het Amerikaanse farmaconcern Gilead, dat geïnteresseerd zou zijn in een overname van Galapagos.

Philips gaat investeren in een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor medische scanners in het Amerikaanse Cleveland. De investering in de R&D-faciliteit is onderdeel van de jaarlijkse investering ter waarde van 600 miljoen dollar in de Verenigde Staten, aldus Philips. Berenberg verhoogde bovendien het advies voor het van origine Eindhovense bedrijf van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 34,00 naar 36,00 euro. Philips is goed gepositioneerd om dit jaar solide cijfers te laten zien, aldus de marktvorsers van de Duitse zakenbank.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg vrijdag 1,4 procent tot 24.190,90 punten. De S&P 500 won 1,5 procent op 2,619,55 punten en de Nasdaq eindigde 1,4 procent hoger op 6.874,49 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22