Beursupdate: Damrak in het groen

Redactie ABM Financial News - 12 februari 2018, 11:41

Heineken omlaag na resultaten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger, nadat Wall Street vrijdag uiteindelijk positief eindigde, na een woelige beursweek.

De AEX index steeg 1,3 procent tot 525,24 punten, terwijl de AMX een winst van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,6 procent.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING is er opluchting op de markten, omdat het na een zeer volatiele week steeds duidelijker werd waarom de aandelenmarkten zo hard onderuit gingen. Dit had vooral te maken met de oplopende volatiliteitsindex VIX. Veel beleggers hadden vooraf aangegeven een deel van hun aandelenportefeuille te willen verkopen als die 'angstindicator' boven een bepaald niveau zou stijgen, waardoor er min of meer automatisch een verkoopgolf op de aandelenmarkten werd ingezet. Die beweging is er nu wel zo'n beetje uit, volgens Berendse.

Daarbij komt dat centrale banken, met name de Bank of England en de ECB, beleggers geruststelden dat de marktrente weliswaar zal stijgen, maar niet in extreme mate, omdat de economische situatie zo goed is. "De markt is er klaar voor wat hoger rentes en is sterk genoeg om dit op te vangen", was volgens Berendse de boodschap.

Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 2,0 procent tot 60,39 dollar, terwijl een maartfuture Brent 1,9 procent hoger bewoog op 63,98 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2279. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2286 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2235 op de borden.
De dalingen op de effectenbeurzen leidde afgelopen week tot de natuurlijke reflex onder beleggers om te beleggen in de dollar, die in onzekere tijden nog altijd als 'veilige haven' bij uitstek wordt beschouwd. Analist Teeuwe Mevissen verwacht dat beleggers zullen vluchten in de Japanse yen, als blijkt dat de Amerikaanse president Donald Trump geen financiële dekking heeft voor zijn aangekondigde investeringen in infrastructuur. Trump zal de plannen maandagavond toelichten.

Economisch nieuws is er maandag nauwelijks. Het aantal faillissementen in Nederland is in januari nipt gestegen, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Op Beursplein 5 rapporteren deze week onder meer Aegon, DSM, NN, Randstad, Relx, Arcadis, Besi en Ordina cijfers.

Voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek keert terug naar de beurs met de beursgang van een investeringsvehikel genaamd Dutch Star Companies ONE, dat een goedlopend Nederlands bedrijf zoekt om dat aan een beursnotering te helpen. De aandelen worden vanaf maandag geplaatst bij institutionele beleggers.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter stonden 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,6 procent.

Onder de hoofdfondsen was Heineken een van de weinige dalers na de vrijgave van kwartaalcijfers. De bierbrouwer verkocht meer bier en zag de winst stijgen in het vierde kwartaal, maar dat kon beleggers toch niet overtuigen. De autonome omzetgroei bleef beperkt tot 5 procent. Topman Van Boxmeer voorspelde volatiele en onzekere marktomstandigheden. De margeverwachting is volgens Morgan Stanley conservatief.

Philips steeg met 3,2 procent. Analisten van Berenberg zetten het aandeel op de kooplijst en verhoogden het koersdoel van 34,00 naar 36,00 euro. De zorgen over onderzoeken door Amerikaanse toezichthouders zijn goed aangepakt, volgens de analisten.

Galapagos was de sterkste stijger met 3,1 procent. Volgens het Financieele Dagblad wil topman Van der Stolpe een verdedigingsmuur bouwen tegen een dreigende overname door Gilead, door een tweede grootaandeelhouder te zoeken die een belang van 10 procent of meer wil bouwen. Dit kan een uitdaging worden, denkt KBC Securities.

ABN AMRO verloor 0,4 procent. Beleggers zullen hun verwachtingen voor het dividend neerwaarts moeten bijstellen na de kapitaalupdate van vorige week, schreven analisten van Berenberg. Het verkoopadvies bleef staan.

AkzoNobel kon 1,7 procent bijschrijven. Pensioenfonds PGGM wil samen met de Amerikaanse investeerder Apollo een bod uitbrengen op de chemietak, schreef de Financial Times maandag op basis van bronnen.

ASML won 1,9 procent, Midkapper BESI won 3,4 procent en ASMI klom 1,7 procent. De geplande investering in technologie van 10 miljard dollar van de Chinese halfgeleiderfabrikant SMIC is positief voor de Nederlandse sectorgenoten, schreef analist Edwin de Jong van NIBC maandag.

Flow Traders was opnieuw een sterke stijger in de Midkap-index, met een winst van 3,9 procent. Het aandeel is ongeveer de helft meer waard geworden dankzij de recente onrust op de beurzen, die goed is voor de omzet en marges van de flitshandelaar.

Sligro kon 3,9 procent bijschrijven. Air France-KLM sloot de rij in de Midkap-index met een verlies van 0,8 procent.

Onder de kleinere fondsen wonnen AMG en BinckBank meer dan drie procent, zonder direct aanwijsbare reden. AMG was de afgelopen maanden sterk opgelopen maar deed vorige week een grote stap terug.

Brill steeg 1,9 procent na publicatie van resultaten. Het EDITDA-bedrijfsresultaat groeide trager dan verwacht, door eenmalige posten, maar de omzet groeide zoals voorspeld tot 36,3 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Flink meer winst voor Rabobank

Bank blijft kijken naar kosten

7 minuten geleden - Lees verder

Resultaten Ordina trekken aan

Nettocashpositie verbetert aanzienlijk.

15 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel DSM

Speciaalchemiebedrijf blijft volgens zakenbank verwachtingen overtreffen.

21 minuten geleden - Lees verder

Minder omzet voor Arcadis

Concern positief over marktontwikkeling.

26 minuten geleden - Lees verder

Besi voldoet aan eigen omzetverwachting

Enorme verhoging dividend.

36 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 525,64 0,97% 5,07 520,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 798,41 1,11% 8,76 789,65
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.075,50 1,70% 18,01 1.057,49