Beursblik: dividend tegenvaller bij ABN AMRO

Redactie ABM Financial News - 12 februari 2018, 08:31

Berenberg handhaaft verkoopadvies.

(ABM FN-Dow Jones)  Beleggers zullen hun verwachtingen voor het dividend van ABN AMRO neerwaarts moeten bijstellen, nu de bank een hoger dan verwachte buffer wil aanhouden terwijl kostenbesparingen en inkomsten de komende jaren kunnen tegenvallen. Dat stelden analisten van Berenberg maandag in een rapport.

Het analistenhuis handhaafde zijn verkoopadvies met een koersdoel van 20,00 euro, maar verlaagde zijn raming voor de winst per aandeel in 2018 met 2 procent.

Het dividendpotentieel is waar de bank lang geliefd om was, stelden de analisten. In december steeg de koers met 5 procent, omdat de Basel IV-kapitaalregels op het laatste moment zouden zijn versoepeld. De omvang van de meevaller blijkt nu tegen te vallen. De bank meldde vorige week dat de kapitaalbuffer toch nog met 35 procent zal dalen door de nieuwe eisen, of 450 basispunten, waar ABN AMRO eerder uitging van een impact van 500 tot 600 basispunten.

De analisten verwachten dat ABN AMRO geen extra dividend zal uitkeren boven de gebruikelijke 50 procent, totdat de bovenkant van de nieuwe kapitaaldoelstelling op 18,5 procent, is bereikt. Omdat de buffer eind dit jaar wordt geschat op 18,0 procent zit een extra uitkering er voorlopig niet in, schat Berenberg.
Aangezien analisten gemiddeld nog uitgaan van een uitbetaling van 62 procent van de winst over 2018, plus mogelijke aandeleninkopen, zijn de verwachtingen te hoog, aldus Berenberg.

Analisten zouden bovendien te optimistisch zijn over de kosten in de komende jaren, omdat ABN AMRO erkende dat deze eerst kunnen stijgen, voordat ze dalen naar het kostenbesparingsdoel van 2020. Dit kan de winstverwachtingen voor 2018 en 2019 verder verlagen.

Tenslotte kan ook een kleine overname van een Franse of Duitse private bank de buffer verkleinen waardoor het extra dividend nog langer op zich zou laten wachten.

Het aandeel ABN AMRO sloot vrijdag op 25,09 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Philips licht lager.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Zwaargewichten Apple en Boeing helpen Dow in het zadel.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting hoger slot

Zwaargewichten Apple en Boeing helpen Dow in het zadel.

2 uren geleden - Lees verder

Altice rondt verkoop Zwitserse activiteiten af

Onderdeel van schuldenverlaging.

2 uren geleden - Lees verder

Olieprijs veert wat op

Herstel na fors verlies vorige week.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 24,73 -2,41% -0,61 25,09