Wall Street koerst af op lagere opening

Redactie ABM Financial News - 1 februari 2018, 15:06

Futures zakken weg door oplopende rentes.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street gaat donderdag een lagere opening tegemoet, terwijl de obligatierentes oplopen. Rond de klok van drie uur noteerde de S&P 500 circa 0,3 procent in de min en verloor de Dow Jones index zelf 0,6 procent.

Daarmee krijgt het herstel van woensdag op Wall Street geen vervolg. De voorgaande dagen stonden de aandelenmarkten wereldwijd onder druk door de oplopende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Dit ging ook donderdag gestaag door. Vanmiddag steeg de tienjaarsrente tot 2,75 procent. Dat was het hoogste niveau in tien jaar.

De Federal Reserve verraste woensdagavond niet met het laatste rentebesluit onder voorzitter Janet Yellen. De rente werd gehandhaafd en de Amerikaanse centrale bank toonde zich iets positiever over de verwachte ontwikkeling van de inflatie. In het algemeen rekent de markt erop dat de rente in maart opnieuw wordt verhoogd.

"De Fed heeft een duidelijke boodschap afgegeven dat, tenzij het sentiment in de komende weken compleet ineenstort, maart een goed moment is om de rente te verhogen", aldus analist Chris Weston van IG. "Dit geeft ook wat gewicht aan het idee dat we mogelijk ook verhogingen zullen zien in augustus, september en december", volgens de marktvorser.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Amerika vorige week zijn gedaald met 1.000 tot 230.000 stuks. Er werd gerekend op 235.000 nieuwe aanvragen. Verder daalde de arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal met 0,1 procent, terwijl de arbeidskosten juist 2,0 procent opliepen.

Later vanmiddag kan de markt nog aan de slag met Amerikaanse inkoopmanagersindexen en autoverkopen in januari en de bouwuitgaven in december.

De euro noteerde halverwege de middag op 1,2460 dollar. Donderdagochtend vroeg verhandelde het muntpaar op 1,2407. Olie werd duurder.

Bedrijfsnieuws

Alibaba zag de resultaten in het afgelopen kwartaal verbeteren en verhoogde de omzetverwachting voor het boekjaar 2018. De aangepaste nettowinst van circa 4,2 miljard dollar was echter onder de marktverwachting van 4,4 miljard dollar, waarop het aandeel 4,5 procent verloor.

Time Warner steeg vanmiddag 1,2 procent. In het afgelopen kwartaal werden hogere resultaten behaald, onder meer dankzij een groei van de opbrengsten bij betaalzender HBO en populaire films als Wonder Woman en Dunkirk die werden uitgebracht door filmstudio Warner Bros. Time Warner wil fuseren met AT&T, dat woensdagavond nabeurs al met sterke kwartaalcijfers kwam en het vertrouwen uitsprak in de voorgenomen fusie met Time Warner. In de elektronische voorbeurshandel noteerde AT&T ruim 3 procent hoger.

Mastercard had in het afgelopen kwartaal last van de belastinghervormingen in de VS en zag de winst verdampen, maar de omzet steeg wel. Het aandeel won ruim 3 procent. 

United Parcel Service wist in het vierde kwartaal van 2017 weer zwarte cijfers te schrijven en die winstgroei wordt naar verwachting ook dit jaar voortgezet, aldus de pakketbezorger, die ook de omzet zag stijgen. Het aandeel daalde evenwel ruim 5 procent, omdat de operationele kosten in het kwartaal wel opliepen, wat de winst uiteindelijk toch drukte. UPS waarschuwde ook dat het dit jaar fors zal investeren in nieuwe technologie, vliegtuigen en automatisering.

Vanavond na het slot van Wall Street is het de beurt aan zwaargewichten Apple, Alphabet en Amazon.

De markt kon donderdag ook reageren op kwartaalresultaten die woensdag nabeurs verschenen. Facebook wist in het vierde kwartaal een hogere omzet te behalen dankzij een flinke stijging van de advertentie-inkomsten. De winst steeg ook, maar werd wel gedrukt door een afschrijving die gerelateerd was aan de nieuwe belastingregels in Amerika. Voor veel bedrijven geldt dat ze op den duur gaan profiteren van de lagere vennootschapsbelasting die eind december werd doorgevoerd maar dat eerst kosten worden gemaakt om activiteiten terug te halen naar Amerika. Hierdoor stijgt op korte termijn het effectieve belastingtarief voor Amerikaanse multinationals en dat is in veel kwartaalresultaten terug te zien. Facebook noteerde donderdag in de elektronische handel voorbeurs een procent hoger nadat het aandeel woensdag nabeurs nog zo'n 4 procent verloor.

Microsoft schreef door de nieuwe belastingegels rode cijfers in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar, hoewel de omzet wel toenam dankzij de sterke vraag naar onder meer clouddiensten. Het aandeel Microsoft daalde vanmiddag 1,3 procent.

Qualcomm had in het afgelopen kwartaal niet alleen last van die belastinghervormingen, maar moest ook een voorziening nemen vanwege diverse boetes die door toezichthouders zijn opgelegd vanwege machtsmisbruik bij het leveren van chips aan Apple. Qualcomm verloor woensdag nabeurs circa een procent en daalde donderdagmiddag 0,8 procent.

eBay won zelfs 10 procent. De online marktplaats boekte afgelopen kwartaal weliswaar verlies, zag de omzet toenemen, net als het aantal verkopende klanten. PayPal behaalde positieve resultaten maar noteerde voorbeurs wel 7 procent in de min omdat bekend werd dat eBay bepaalde betaaldiensten van PayPal overneemt.

Slotstanden

Wall Street is woensdag licht hoger gesloten. De S&P 500 index steeg 0,1 procent en sloot op 2.823,81 punten. De Dow Jones index won 0,3 procent op een slotstand van 26.149,39 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent op een stand van 7.411,48 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.