Update: Unilever presteert conform verwachting

Redactie ABM Financial News - 1 februari 2018, 08:58

Dividend verhoogd in vierde kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) Unilever heeft in het vierde kwartaal van 2017 de omzet zien afnemen in vergelijking tot een jaar geleden, maar de jaaromzet nam toe. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalrapportage van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern.

De totale kwartaalomzet kwam 1,7 procent lager uit op 12,8 miljard euro. Analisten hadden gemiddeld een kwartaalomzet van 12,9 miljard euro voorzien, waar een jaar geleden nog een omzet van 13,0 miljard euro werd geboekt. Onderliggend was er een omzetgroei van 4,0 procent.

"We hebben een goede totale prestatie geleverd met concurrerende groei, inclusief een door innovaties gedreven verbetering van volumes in het vierde kwartaal, waarbij we de marge, winst en kasstroom substantieel hebben verbeterd", zei CEO Paul Polman in een toelichting op de cijfers.

Jaarcijfers

In heel 2017 behaalde Unilever een 1,9 procent hogere omzet van 53,7 miljard euro, of 50,7 miljard euro exclusief de divisie Spreads. De operationele marge lag afgelopen jaar op 16,5 procent, 170 basispunten meer dan de 14,8 procent in 2016. Analisten rekenden gemiddeld ook op een jaaromzet van 53,7 miljard euro.

De onderliggende omzetgroei, exclusief de verkochte spreads-divisie bedroeg 3,5 procent over heel 2017. Aan deze groei droegen prijzen 2,4 procentpunt bij en volumes 1,0 procent. Deze groei en ook verbetering van de onderligende operationele marge deed zich in alle productcategorieën voor.

Regionaal waren de marktcondities volgens Unilever "uitdagend", met groei van de onderliggende omzet in alle regio's met uitzondering van Europa, waar de onderliggende omzet met 0,7 procent daalde en in Noord-Amerika waar de onderliggende omzet vlak bleef. De totale onderliggende volumegroei was slechts 0,8 procent, gerekend inclusief Spreads.

"We hebben de eerste tekenen van verbetering in opkomende markten gezien", aldus Polman.

De nettowinst kwam in 2017 uit op 6,5 miljard euro, een stijging van 16,9 procent. Analisten hadden hier gemiddeld een winst van een aan aandeelhouders toe te rekenen onderliggende winst van 6,5 miljard euro tegen 5,5 miljard een jaar geleden.

Aandeelhouders kunnen over het vierde kwartaal een dividend tegemoet zien van 0,3585 euro per aandeel. In de voorgaande drie kwartalen werd 0,3201 euro per aandeel uitgekeerd.

Unilever maakte woensdag nog bekend Betty Ice over te nemen, het grootste Roemeense ijsmerk, zonder financiële details te vermelden.

Prioriteiten 2018

"Onze prioriteiten voor 2018 zijn om in volumes  harder te groeien dan de markten, sterke prestaties uit kostenbesparingsprogramma's te realiseren, de integratie van Foods & Refreshments te voltooien, en afscheid te nemen van Spreads", zei bestuursvoorzitter Polman in een toelichting.

Het aandeel Unilever sloot woensdag op 46,65 euro.

Update: om informatie en aanvullende toelichting CEO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rabobank zet nog meer in op centralisatie - media

Rol lokale kantoren verder ingeperkt.

19 minuten geleden - Lees verder

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

25 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

42 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

51 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

56 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
UNILEVER toevoegen aan uw watchlist 43,16 -0,42% -0,18 43,34