Shell en RELX duwen AEX in het rood

Redactie ABM Financial News - 1 februari 2018, 17:53

Unilever wel beloond voor cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is donderdag lager gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter verloor 0,7 procent op 556,87 punten. De AMX won 0,2 procent, net als de AScX.

Zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever openden de boeken en de cijfers werden gemengd ontvangen door de markt. Shell boekte weliswaar meer winst, maar de vrije kasstroom viel beleggers en analisten tegen. Voor Unilever gold juist dat na een relatief zwak derde kwartaal, het vierde kwartaal weer sterker was. De koersvorming van de indexzwaargewicht was volatiel, maar het aandeel sloot in het groen.

Volgens analist David Madden van CMC Markets besloten beleggers in Shell hun winst te pakken, maar "het aandeel zit al twee jaar in een opwaartse beweging dus wellicht gaan we spoedig wat nieuwe kopers zien", aldus de marktvorser.

Aanvankelijk wisten de aandelenmarkten in Europa donderdag te herstellen maar gedurende de dag liepen de obligatierentes weer op. Donderdag stond de Amerikaanse tienjaarsrente op 2,75 procent, wat het hoogste niveau is in 3 jaar. In dit kielzog liep de Duitse variant ook op en qua percentage nog harder dan de rente in Amerika, volgens analisten van BK Asset Management. "De Amerikaanse obligatie yields staan in absolute zin aanzienlijk hoger dan de Duitse maar het tempo waarop die Duitse rentes zijn opgelopen is verbazingwekkend omdat ze van zo'n laag niveau komen", aldus de economen.

De hogere Duitse tienjaarsrente, die xxx steeg, zette ook de euro hoger en dit drukte de aandelenmarkten. De euro noteerde rond het slot in Europa op xxxx dollar. Donderdagochtend vroeg verhandelde het muntpaar op 1,2407. Volgende richtpunt voor de valutamarkt is het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt.

Het rentebesluit van de Fed was woensdagavond weinig verrassend maar de centrale bank liet zich wel wat positiever uit over de inflatie. "Dit deed beleggers beseffen zich dat er wellicht een vierde renteverhoging dit jaar in het vat zit", stelde marktanalist Ron van der Does van IG. 

Op macro-economisch vlak kon de markt aan de slag met een reeks inkoopmanagersindexen. In Azië was sprake van groei van de bedrijvigheid in de Japanse en Chinese industrie. In Europa was het beeld verdeeld. In Nederland stond de inkoopmanagersindex voor de industrie op een recordniveau en ook in Italië was sprake van een sterke groei, terwijl de groei in de Spaanse en Franse industrie wat afzwakte in januari. In Duitsland en de eurozone als geheel nam de bedrijvigheid in de industrie in de eerste maand van 2018 ook iets minder hard toe en dit was ook het geval in het Verenigd Koninkrijk.

Het algemeen beeld van het eurozone ondernemersvertrouwen in de nijverheid blijft erg goed, constateerden strategen van KBC Asset Management. "Alle januari cijfers blijven ruim boven de groeigrens van 50, met Nederland op kop."

Amerikaanse inkoopmanagersindexen toonden ook groei, hoewel die van Markit iets positiever was dan die van ISM. Verder daalden de Amerikaanse steunaanvragen iets sterker dan verwacht en stegen de bouwuitgaven juist meer dan was voorzien.

Olie werd donderdag circa een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX domineerde het rood. Grootste daler was RELX, dat 3,8 procent verloor. Exane verlaagde het advies op het aandeel van Outperform naar Underperform. Dit was reden voor de koersdruk volgens handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN AMRO. "Een dubbele draai", concludeerde de marktvorser.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 2,2 procent. De energiegigant behaalde in het vierde kwartaal flink meer winst. CEO Ben van Beurden sprak van een "sterke" prestatie in 2017. De tegenvaller zat hem volgens de marktvorsers in de vrije kasstroom. De operationele kasstroom, exclusief werkkapitaal, was met 8,4 miljard dollar veel lager uitviel dan de 11,1 miljard dollar waarop Jefferies had gerekend. 

Unilever, net als Shell een indexzwaargewicht, deed het beter en steeg 0,7 procent. Het concern zag in het vierde kwartaal de omzet afnemen, maar de jaaromzet nam toe. Volgens analisten van Bernstein en Investec waren de resultaten grosso modo goed en boven consensus. Bernstein was ook positief over de vooruitzichten voor 2018 en de mededeling dat de margegroei "op schema" ligt voor de doelstellingen voor 2020.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco daalde 1,9 procent na rapportering van cijfers die wel hoger uitvielen dan de eigen verwachtingen. Morgan Stanley sprak dan ook van een solide set resultaten en Bank of America Merrill Lynch verhoogde het koersdoel met 2 euro naar 265,00 euro. Het advies blijft Kopen.

AkzoNobel steeg 0,7 procent nadat Deutsche Bank het koersdoel voor het aandeel verhoogde van 84,00 naar 88,00 euro, bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten wordt 2018 een "cruciaal" jaar voor het verf- en chemieconcern.

In de AMX was Sligro koploper met een stijging van 2,9 procent bij relatief hoge volumes, nadat Kempen volgens beleggingsadviseur Rein schutte van Indexus het advies verhoogde naar Kopen met een koersdoel van 50,00 euro. 

ING verhoogde het advies voor IMCD van Houden naar Kopen en het koersdoel werd daarbij opwaarts bijgesteld van 54,50 naar 63,70. De analisten voorzien een aanhoudende groei van de kasstroom als gevolg van een verbetering van de autonome mix, waarbij de relatie met leveranciers wordt verdiept. Het aandeel steeg 0,7 procent en leverde daarmee flink in ten opzichte van de winst eerder op de dag.

Sterkste daler in de AMX was Aperam, dat 1,3 procent verloor. Woensdag deed het aandeel nog goede zaken, na het bekendmaken van kwartaalcijfers.

Bij de kleinere fondsen was Probiodrug de grootste stijger, met een winst van 3,5 procent. NSI leverde 3,1 procent in. Net als Aperam steeg het aandeel NSI woensdag nog op de kwartaalrapportage.

Het lokaal genoteerde Kardan verloor 7,7 procent. Woensdagavond werd bekend dat het Israëlische investeringsvehikel de terugbetalingen aan obligatiehouders die voor februari  zijn gepland, niet zal doen. 

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de toonaangevende Amerikaanse beurzen licht in het groen. De S&P 500 steeg 0,1 procent en de Dow Jones index won 0,2 procent. De Nasdaq noteerde vrijwel vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Dow sluit onder 25.000 punten

Walmarkt stevig onderuit na cijfers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lijkt lager te gaan sluiten

Nasdaq toch ook op verlies.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs omhoog

Brent wel goedkoper.

Gisteren - Lees verder

Duitse beurs ziet resultaten stijgen

In 2018 zal winstgroei versnellen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45