Flink meer winst voor Shell

Redactie ABM Financial News - 1 februari 2018, 08:22

Cijfers licht beter dan consensus.

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal de winst flink zien stijgen. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de energiereus.

CEO Ben van Beurden sprak van een "sterke" prestatie in 2017.

De winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten, de zogenoemde CCS-winst, steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 1.835 naar 4.397 miljoen dollar. Analisten rekenden vooraf op 4.242 miljoen dollar. De schattingen liepen daarbij overigens flink uiteen van 3,9 miljard tot 5,0 miljard dollar.

Aan de winst droeg Upstream 1.650 miljoen dollar bij, Downstream 1.396 miljoen en Integrated Gas 1.636 miljoen dollar.

In het derde kwartaal behaalde Shell nog een winst van 4.208 miljoen dollar.

De nettowinst van Shell steeg op jaarbasis van 1.541 miljoen naar 3.807 miljoen dollar. Rond de jaarwisseling waarschuwde Shell de markt dat de belastingverlagingen in Amerika een negatieve impact hadden op de cijfers over het vierde kwartaal. 

Dit jaar verlaagde de Amerikaanse president Donald Trump de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent. Dit is gunstig voor Shell, maar in het afgelopen kwartaal zorgde deze verlaging juist voor een negatieve impact van 2,0 miljard dollar, aan de onderkant van de 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar die Shell verwachtte. 

Shell boekte in de laatste drie maanden van 2017 een omzet van 88,1 miljard dollar.

De vrije kasstroom bedroeg afgelopen kwartaal 6.610 miljoen dollar en aandeelhouders kunnen een kwartaaldividend van 0,47 dollar per aandeel tegemoet zien. In het vierde kwartaal van 2016 bedroeg de vrije kasstroom 5.741 miljoen dollar.

De gearing ging van 25,4 procent in het derde kwartaal naar 2,48 procent in het afgelopen kwartaal. In december 2016 lag de gearing nog op 28,0 procent. Daarmee komt de 20 procent, zoals Shell eerder al aangaf, steeds dichterbij. 

In 2020 mikt de energiereus op een autonome vrije kasstroom van 30 miljard dollar, uitgaande van een olieprijs van 60 dollar per vat Brent.

Het aandeel Royal Dutch Shell daalde woensdag een half procent naar 28,24 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Besi voldoet aan eigen omzetverwachting

Enorme verhoging dividend.

13 minuten geleden - Lees verder

NN Group ziet winst sterk stijgen

Operationeel resultaat 22 procent hoger.

13 minuten geleden - Lees verder

Binck lanceert spaarplatform

Tot 1,15 procent rente.

39 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen vermoedelijk hoger

Nog drukke cijferdag in verschiet.

42 minuten geleden - Lees verder

Daling werkloosheid zet door

Werkloosheid gedaald naar 4,2 procent.

53 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 25,92 -0,12% -0,03 25,95