Europese aandelenmarkten leveren winst in

Redactie ABM Financial News - 1 februari 2018, 18:35

Hogere rentes stuwen euro.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa sloten donderdag lager. De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,5 procent lager op 393,49 punten. De Duitse DAX daalde 1,4 procent op een slot van 13.003,90 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,5 procent tot 5.454,55 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.490,39 punten.

Volgens marktanalist David Madden was het een trage, voorzichtig hogere start voor de Europese markten maar draaide dat beetje optimisme in de loop van de dag naar een scherpe daling. "Januari kende recordstanden voor de DAX, FTSE en de CAC 40 maar het sentiment is verslechterd en beleggers stappen uit aandelen", stelde de marktvorser. 

Gedurende de dag liepen de obligatierentes weer op. Donderdag stond de Amerikaanse tienjaarsrente ruim een procent op tot 2,75 procent, wat het hoogste niveau is in 3 jaar. In het spoor daarvan liep de Duitse variant ook op en qua percentage nog harder dan de rente in Amerika, volgens analisten van BK Asset Management. "De Amerikaanse obligatie yields staan in absolute zin aanzienlijk hoger dan de Duitse maar het tempo waarop die Duitse rentes zijn opgelopen is verbazingwekkend omdat ze van zo'n laag niveau komen", aldus de economen.

De hogere Duitse tienjaarsrente, die 3,7 procent steeg tot 0,72 procent, zette ook de euro hoger en dit drukte de aandelenmarkten. De euro noteerde rond het slot in Europa op 1,2470 dollar. Donderdagochtend vroeg verhandelde het muntpaar op 1,2407.

Op macro-economisch vlak kon de markt aan de slag met een reeks aan inkoopmanagersindexen. In Azië was sprake van groei van de bedrijvigheid in de Japanse en Chinese industrie. In Europa was het beeld verdeeld. In Nederland stond de inkoopmanagersindex voor de industrie op een recordniveau en ook in Italië was sprake van een sterke groei, terwijl de groei in de Spaanse en Franse industrie wat afzwakte in januari. In Duitsland en de eurozone als geheel nam de bedrijvigheid in de industrie in de eerste maand van 2018 ook iets minder hard toe en dit was ook het geval in het Verenigd Koninkrijk.

Het algemeen beeld van het eurozone ondernemersvertrouwen in de nijverheid blijft erg goed, constateerden strategen van KBC Asset Management. "Alle januari cijfers blijven ruim boven de groeigrens van 50, met Nederland op kop."

Olie werd donderdag circa een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van banken waren aanvankelijk in trek donderdag, na sterke resultaten van het Noorse DNB, dat 0,8 procent won. Met het dalen van de aandelenmarkten, leverden financials echter ook wat in. Deutsche Bank eindigde vlak en Commerzbank won 0,5 procent. ING Groep wist na de dip van woensdag het tij niet te keren en sloot 1,0 procent lager. Bankia, dat met sterke kwartaalcijfers kwam, leverde de winst van eerder op de dag evenwel in en sloot 0,5 procent lager.

Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal de winst flink zien stijgen. CEO Ben van Beurden sprak van een "sterke" prestatie in 2017. Analisten van Morgan Stanley waren evenwel niet te spreken over de ontwikkeling van de vrije kasstroom. Het aandeel Royal Dutch Shell verloor 2,3 procent.

Unilever heeft in het vierde kwartaal van 2017 de omzet zien afnemen in vergelijking tot een jaar geleden, maar de jaaromzet nam toe. Volgens analisten van Investec waren na een zwakker derde kwartaal de resultaten geruststellend en de volumegroei was sterk. Het aandeel Unilever steeg 0,7 procent.

Nokia heeft in het vierde kwartaal van 2017 meer winst op een gelijk gebleven omzet gerealiseerd en voorziet een verdere stijging van de winst per aandeel. Het aandeel Nokia steeg bijna 12 procent.

Novo Nordisk verloor 7,3 procent nadat de Deense farmaceut een winstwaarschuwing gaf. De Duitse automaker Daimler leverde 2,2 procent in na het geven van een voorzichtige outlook voor dit jaar. De winst steeg wel in het afgelopen kwartaal.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de toonaangevende Amerikaanse beurzen licht in het groen. De S&P 500 steeg 0,1 procent en de Dow Jones index won 0,2 procent. De Nasdaq noteerde vrijwel vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Syquant vergroot belang in Refresco

Belang van meer dan vijf procent in bottelaar.

19 minuten geleden - Lees verder

BlackRock verkleint belang in VolkerWessels

Stemrecht van minder dan 5 procent.

1 uur geleden - Lees verder

OMAM verkleint belang in Besi

Kapitaalbelang kleiner dan vijf procent.

1 uur geleden - Lees verder

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

16 februari 2018, 22:15 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.281,58 1,13% 59,06 5.222,52
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.505,43 0,76% 41,54 5.463,89