Europese aandelenmarkten in de lift

Redactie ABM Financial News - 1 februari 2018, 12:32

Bankaandelen in trek maar Shell stelt teleur.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden donderdag hoger. Rond lunchtijd stond de Stoxx Europe 600 index 0,5 procent hoger. De Duitse DAX steeg 0,4 procent, net als de Franse CAC 40 en de Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent in de plus.

"Beleggers zijn vandaag gematigd positief", volgens analist David Madden van CMC Markets. "Financials, mijnbouwers en consumenten-aandelen zijn in trek en de weg omhoog is breedgedragen", aldus de marktvorser.

Het herstel van donderdag komt na een volatiele sessie op Wall Street een dag eerder. De Federal Reserve verraste niet met het laatste rentebesluit onder voorzitter Janet Yellen. De rente werd gehandhaafd en de Amerikaanse centrale bank toonde zich iets positiever over de verwachte ontwikkeling van de inflatie. In het algemeen rekent de markt erop dat de rente in maart opnieuw wordt verhoogd. Ondertussen stijgen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gestaag door. Donderdag stond de tienjaarsrente op 2,75 procent.

Op macro-economisch vlak kon de markt aan de slag met een reeks aan inkoopmanagersindexen. In Azië was sprake van groei van de bedrijvigheid in de Japanse en Chinese industrie. In Europa was het beeld verdeeld. In Nederland stond de inkoopmanagersindex voor de industrie op een recordniveau en ook in Italië was sprake van een sterke groei, terwijl de groei in de Spaanse en Franse industrie wat afzwakte in januari. In Duitsland en de eurozone als geheel nam de bedrijvigheid in de industrie in de eerste maand van 2018 ook iets minder hard toe en dit was ook het geval in het Verenigd Koninkrijk.

Het algemeen beeld van het eurozone ondernemersvertrouwen in de nijverheid blijft erg goed, constateerden strategen van KBC Asset Management. "Alle januari cijfers blijven ruim boven de groeigrens van 50, met Nederland op kop."

Vanmiddag kan de markt nog aan de slag met Amerikaanse inkoopmanagersindices.

De euro noteerde rond lunchtijd op 1,2432 dollar. Donderdagochtend vroeg verhandelde het muntpaar op 1,2407. Olie werd duurder.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van banken waren in trek na sterke resultaten van het Spaanse Bankia en het Noorse DNB. Bankia steeg 0,9 procent en DNB won 1,4 procent. Elders stond Deutsche Bank 1,1 procent hoger en won Commerzbank 2,3 procent. ING Groep wist na de dip van woensdag licht te herstellen en noteerde 0,2 procent hoger.

Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal de winst flink zien stijgen. CEO Ben van Beurden sprak van een "sterke" prestatie in 2017. Analisten van Morgan Stanley waren evenwel niet te spreken over de ontwikkeling van de vrije kasstroom. Het aandeel Royal Dutch Shell daalde 0,8 procent.

Unilever heeft in het vierde kwartaal van 2017 de omzet zien afnemen in vergelijking tot een jaar geleden, maar de jaaromzet nam toe. Volgens analisten van Investec waren na een zwakker derde kwartaal de resultaten geruststellend en de volumegroei was sterk. Het aandeel Unilever steeg 0,2 procent.

Nokia heeft in het vierde kwartaal van 2017 meer winst op een gelijk gebleven omzet gerealiseerd en voorziet een verdere stijging van de winst per aandeel. Het aandeel Nokia steeg bijna 9 procent.

Futures Wall Street

Wall Street gaat donderdag een licht hogere opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerde de S&P 500 0,1 procent in de plus.

Wall Street is woensdag licht hoger gesloten. De S&P 500 index steeg 0,1 procent en sloot op 2.823,81 punten. De Dow Jones index won 0,3 procent op een slotstand van 26.149,39 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent op een stand van 7.411,48 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

16 februari 2018, 22:15 - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

16 februari 2018, 22:08 - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

16 februari 2018, 21:25 - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

16 februari 2018, 20:55 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.281,58 1,13% 59,06 5.222,52
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.505,43 0,76% 41,54 5.463,89