Damrak start vermoedelijk hoger op dag van indexzwaargewichten

Redactie ABM Financial News - 1 februari 2018, 08:23

Wall Street sloot licht hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger openen. Voorbeurs gaven de zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever kwartaalcijfers vrij.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. Woensdag gaf de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog 0,1 prijs op 560,52 punten. Handelaren bleven woensdag nog veelal aan de zijlijn, de wonden likkend van de wereldwijde verkoopgolf op de aandelenmarkten eerder deze week, die voor een belangrijk deel was ingegeven door oplopende rendementen op staatsleningen in Amerika. 

Vandaag zijn op Beursplein 5 alle ogen gericht op Royal Dutch Shell en Unilever, die samen goed zijn voor een weging van bijna 30 procent van de AEX index.

Wall Street wist woensdag na twee dagen van scherpe verliezen de voeten droog te houden en de hoofdindices sloten nipt hoger. De Federal Reserve verraste niet met het rentebesluit en handhaafde het huidige monetaire beleid. Het was het laatste rentebesluit onder leiding van voorzitter Janet Yellen die vanaf 3 februari aanstaande wordt opgevolgd door Jerome Powell. In december 2017 verhoogde de Fed de rente voor het laatst, toen met 25 basispunten naar de huidige bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. Het besluit om de rente op dit niveau te handhaven werd door alle negen bestuursleden gesteund.

De Fed sprak in een toelichting de verwachting uit dat de economie verder aan zal trekken, net als de inflatie. Daarmee lijkt de eerder uitgesproken verwachting van drie renteverhogingen dit jaar vooralsnog bevestigd.

De eerste officiële State Of The Union van de Amerikaanse president Donald Trump leek weinig effect te hebben op de markten. "Om eerlijk te zijn, de markt negeerde de speech", aldus marktanalist James Hughes van Axitrader.

Het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten bleek in januari harder gestegen dan verwacht, zo lieten cijfers van loonstrookjesverwerker ADP zien. Afgelopen maand steeg het aantal banen met 234.000 stuks. Er was door economen gerekend op een banengroei van 193.000. Het rapport wordt als een voorbode gezien van het officiële banenrapport dat vrijdag verschijnt. 

Olie sloot woensdag licht hoger nadat de prijs gedurende de dag tussen winst en verlies schommelde. Uit het Amerikaanse voorradenrapport bleek een stijging van de olievoorraden maar dit werd gecompenseerd door dalingen van de benzine- en stookolievoorraden. De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,23 dollar, of 0,4 procent, tot 64,73 dollar.

Nabeurs rapporteerde Microsoft over het afgelopen kwartaal een nettoverlies 6,3 miljard dollar, ten opzichte van juist een winst van 6,3 miljard een jaar eerder. Het verlies werd grotendeels veroorzaakt voor een afschrijving van 14 miljard dollar vanwege de onlangs doorgevoerde hervormingen aan het Amerikaanse belastingstelsel. De operationele winst verbeterde van 7,9 miljard naar 8,7 miljard dollar. Het aandeel Microsoft steeg woensdag in de reguliere handel 2,5 procent. In de elektronische handel nabeurs verloor het aandeel evenwel ruim 2 procent.

Facebook rapporteerde daarnaast over het afgelopen kwartaal een omzetstijging met 47 procent tot bijna 13 miljard dollar. De advertentiekosten stegen op jaarbasis met 48 procent. De operationele winst liep op jaarbasis met 61 procent op tot 7,35 miljard dollar. Het aantal actieve dagelijkse gebruikers kwam eind december 2017 uit op 1,4 miljard, een stijging van 14 procent op jaarbasis. Ook het aantal maandelijkse actieve gebruikers steeg met 14 procent ten opzichte van 2016 en stond eind vorig jaar op 2,1 miljard. In de elektronische handel won het aandeel 1,4 procent. 

Vandaag rapporteren op Wall Street onder meer de techgiganten Apple, Amazon en Alphabet, moederbedrijf van Google.

In Azië lieten de aandelenbeurzen vanochtend een erg verdeeld beeld zien. De Japanse Nikkei index won maar liefst 1,7 procent, na zes verliesdagen op rij, terwijl de Chinese beurzen juist in het rood noteerden. Zowel in China als Japan werden cijfers bekend gemaakt waaruit naar voren kwam dat de industrie een flinke groei laat zien. 

Vandaag worden ook in Europa en Amerika de inkoopmanagersindices voor de industrie in januari vrijgegeven. 

Bedrijfsnieuws

Shell heeft in de laatste maanden van 2017 meer winst behaald. De winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten, de zogenoemde CCS-winst, steeg op jaarbasis van 1.835 naar 4.397 miljoen dollar. Analisten rekenden vooraf op 4.242 miljoen dollar. De schattingen liepen daarbij overigens flink uiteen van 3,9 miljard tot 5,0 miljard dollar. 

Unilever zag in het vierde kwartaal van 2017 de omzet afnemen in vergelijking tot een jaar geleden, maar de jaaromzet nam toe. De totale kwartaalomzet kwam 1,7 procent lager uit op 12,8 miljard euro. Analisten hadden gemiddeld een kwartaalomzet van 12,9 miljoen euro voorzien, waar een jaar geleden nog een omzet van 13,0 miljard euro werd geboekt. Onderliggend was er een omzetgroei van 4,0 procent.

Unibail-Rodamco overtrof in 2017 de eigen verwachtingen. Er werd voor 2017 gerekend op een terugkerende winst per aandeel die aan de bovenkant zou uitkomen van de afgegeven bandbreedte van 11,80 tot 12,00 euro. De terugkerende winst per aandeel kwam evenwel uit op 12,05 euro. Dat was ruim 7 procent meer dan de 11,24 euro in 2016.

In het vierde kwartaal steeg de omzet van Core Laboratories met 15 procent op jaarbasis naar 172 miljoen dollar. Op kwartaalbasis ging de omzet met 3 procent omhoog. De operationele winst steeg naar 32,4 miljoen dollar, wat ruim 50 procent meer was dan in dezelfde periode vorig jaar.

In 2017 zag onlinebroker DeGiro de omzet met 55 procent stijgen naar 41,0 miljoen euro. Het aantal rekeninghouders name met 67 procent toe tot 246.190. In totaal waren zij goed voor 14,7 miljoen transacties, een toename van 51 procent. 

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 84,00 naar 88,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten wordt 2018 een "cruciaal" jaar voor het verf- en chemieconcern. Daarbij zetten de marktvorsers 5 mogelijke gebeurtenissen uiteen die bepalend kunnen zijn voor de toekomst van het bedrijf.

S&P Equity Research verhoogde het advies voor Philips van Houden naar Kopen, maar liet het koersdoel onveranderd op 36,00 euro. De omzetcijfers die Philips in 2017 realiseerde waren volgens S&P conform verwachting en voor 2018 wordt er een groei van 4 tot 6 procent voorzien.

ING verhoogde het advies voor IMCD van Houden naar Kopen en het koersdoel werd daarbij opwaarts bijgesteld van 54,50 naar 63,70. De analisten voorzien een aanhoudende groei van de kasstroom als gevolg van een verbetering van de autonome mix, waarbij de relatie met leveranciers wordt verdiept.

Verzekeraar ASR Nederland en Triodos Bank gaan de komende vier jaar samen 600 miljoen euro lenen aan duurzame ondernemingen. 

Kardan zal de terugbetalingen aan obligatiehouders die voor februari  zijn gepland, niet doen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 0,1 procent en sloot op 2.823,81 punten. De Dow Jones index won 0,3 procent op een slotstand van 26.149,39 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent op een stand van 7.411,48 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nodige bedrijfscijfers op de rol

Week start maandag rustig met Wall Street dicht.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

5 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

5 uren geleden - Lees verder

Syquant vergroot belang in Refresco

Belang van meer dan vijf procent in bottelaar.

7 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint belang in VolkerWessels

Stemrecht van minder dan 5 procent.

8 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22