Beursupdate: zwaargewichten houden AEX in toom

Redactie ABM Financial News - 1 februari 2018, 11:31

Shell en Unilever in het rood.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs handelde donderdagochtend in het groen, waarbij het verlies van de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever zorgde dat de index achterbleef op de rest van de Europese beurzen. 

De AEX steeg 0,1 procent naar 561,26 punten.

De financiële markten krijgen donderdag een flink aantal macro-economische cijfers en bedrijfsrapportages te verwerken, en verteren het Amerikaanse rentebesluit van woensdagavond.

"Janet Yellen heeft een stevig afscheid genomen als Fed-voorzitter, maar wij stellen dat ze haar job goed gedaan heeft", zei marktanalist Naseem Aslam van Think Markets. "Ze maakte het na haar laatste vergadering goed duidelijk dat de economie meer renteverhogingen verdient. Daarom zou de eerste beslissing van de komende Fed-voorzitter een renteverhoging moeten zijn”, voegde hij toe.

Op macro-economisch gebied bleek dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in januari wat minder sterk is gegroeid. De inkoopmanagersindex daalde van 60,6 in december naar 59,6 in januari. 

De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is in januari licht gestegen van 62,2 in december naar 62,5 afgelopen maand, een nieuw record. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2439. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2416 en bij de start van de handel in Amsterdam op donderdag stond er een stand van 1,2407 op de borden.

Olie noteerde donderdag een procent hoger.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden 19 van de 25 fondsen in het groen, met SBM Offshore en ArcelorMittal als grootste stijgers met winsten van respectievelijk 1,6 en 1,9 procent. De staalreus kreeg woensdag nog de nodige klappen op de beurs na het openen van de boeken, hoewel analisten per saldo best te spreken waren over de cijfers.

Shell verloor 1,0 procent. De energiegigant behaalde in het vierde kwartaal flink meer winst. CEO Ben van Beurden sprak van een "sterke" prestatie in 2017. De winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten, de zogenoemde CCS-winst, steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 1.835 naar 4.397 miljoen dollar. Analisten hadden op iets minder winst gerekend. De tegenvaller zat hem volgens de marktvorsers in de vrije kasstroom. De operationele kasstroom, exclusief werkkapitaal, was met 8,4 miljard dollar veel lager uitviel dan de 11,1 miljard dollar waarop Jefferies had gerekend. Ondanks de tegenvallende kasstroom blijft Jefferies enthousiast over Shell, vanwege de groei in diepwater, schalie en chemie. Dit zal in 2020 leiden tot een operationele kasstroom van meer dan 55 miljard dollar in 2020. In combinatie met de sterke kapitaaldiscipline van Shell zal dit leiden tot een vrije kasstroom van ruim 25 miljard dollar.

Shell meldde voorafgaand aan de kwartaalcijfers al negen blokken gewonnen te hebben in een veiling door Mexico van diepzee-exploratieblokken in de Golf van Mexico. 

Unilever, net als Shell een echte indexzwaargewicht, noteerde 0,3 procent lager. Unilever zag in het vierde kwartaal de omzet afnemen, maar de jaaromzet nam toe. De nettowinst kwam in 2017 geheel conform verwachting van analisten uit op 6,5 miljard euro, een stijging van 16,9 procent. Volgens analisten van Bernstein en Investec waren de resultaten grosso modo goed en boven consensus. Bernstein was ook positief over de vooruitzichten voor 2018 en de mededeling dat de margegroei "op schema" ligt voor de doelstellingen voor 2020.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco won 0,6 procent na rapportering van cijfers die hoger uitvielen dan de eigen verwachtingen. Morgan Stanley sprak dan ook van een solide set resultaten.

AkzoNobel won 0,6 procent nadat Deutsche Bank het koersdoel voor het aandeel verhoogde van 84,00 naar 88,00 euro, bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten wordt 2018 een "cruciaal" jaar voor het verf- en chemieconcern.

In de AMX klom IMCD 6,1 procent. ING verhoogde het advies voor IMCD van Houden naar Kopen en het koersdoel werd daarbij opwaarts bijgesteld van 54,50 naar 63,70. De analisten voorzien een aanhoudende groei van de kasstroom als gevolg van een verbetering van de autonome mix, waarbij de relatie met leveranciers wordt verdiept.

Sligro won daarnaast 3,9 procent bij relatief hoge volumes, nadat Kempen volgens beleggingsadviseur Rein schutte van Indexus het advies verhoogde naar Kopen met een koersdoel van 50,00 euro. Fugro klom 2,3 procent klom.

TKH Group was de sterkste daler en leverde 1,1 procent in.

Bij de kleinere fondsen was Probiodrug de grootste stijger, met een winst van 3,1 procent. AMG werd 1,4 procent duurder. NSI was de enige daler. Het aandeel verloor 0,6 procent, nadat woensdag nog winst geboekt na het openen van de boeken.

Het lokaal genoteerde Alumexx verloor 4,8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: Wolters Kluwer floreert op rood Damrak

Wachten op Fed notulen.

46 minuten geleden - Lees verder

Boskalis ontvangt opdracht Singapore

Contractwaarde voor Boskalis circa 300 miljoen euro.

1 uur geleden - Lees verder

Fugro gaat onderzoek uitvoeren in Chinese Zee

Contractwaarde circa 40 miljoen dollar.

1 uur geleden - Lees verder

Update: ASR verhoogt dividend flink

Solvabiliteit grofweg stabiel op 196 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Britse werkloosheid licht gestegen

Op jaarbasis sprake van daling.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45