Vlakke opening Damrak voorzien

Redactie ABM Financial News - 9 januari 2018, 08:19

Wall Street sloot toch weer overwegend in het groen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs neemt dinsdag bij de opening naar verwachting gas terug, na een acceleratie van de uptrend in de eerste handelsdagen van 2017. Futures op de AEX index wezen ruim een  half uur voor de beursgong op een vlakke opening.

Maandag koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog een half procent hoger naar 560,89 punten, het hoogste niveau in meer dan 10 jaar tijd.  De winst volgde op een flitsende jaarstart vorige week, toen de index al 2,5 procent wist te klimmen.

Ook Wall Street zette na sterke stijgingen in de eerste week van het nieuwe jaar de zegereeks voort. Met een winst van 0,2 procent voor de S&P 500, de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, bleef de winst maandag evenwel aan de bescheiden kant. Veel beleggers geloven dat de koersen in 2018 zullen blijven stijgen, alhoewel met name fundamentele  analisten steeds vaker vraagtekens zetten bij de hoge waarderingen van Amerikaanse aandelen. 

JPMorgan berekende dat de waardering van de S&P500 index momenteel ligt rond de 18,5 keer de verwachte winst voor 2018. Historisch gezien ligt dit cijfer op 14,5.

Analisten zullen de verwachtingen van Amerikaanse bedrijven voor de rest van het jaar goed in de gaten houden als het cijferseizoen later deze maand van start gaat. "Dit is het moment dat boekhoudafdeling op papier moet gaan zetten wat de lagere belastingen voor hen zullen gaan betekenen", zei marktstrateeg Art Hogan van B. Riley FBR. 

De dollar wint deze week licht terrein ten opzichte van de euro. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1954. Rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog een stand van 1,2000 op de borden. 

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot daarnaast maandag op de New York Mercantile Exchange 0,29 dollar hoger, of 0,5 procent, op 61,73 dollar. In de Aziatische handel vanochtend kwam daar nog eens 0,7 procent bij. Een week geleden bereikten de olieprijzen de hoogste niveaus van de afgelopen drie jaren, vanwege protesten in Iran, afnemende Amerikaanse olievoorraden, extreem koud winterweer in het Noordoosten van Amerika en de aanhoudende bereidheid van OPEC om de productie te beperken. Nu is het de vraag of de huidige niveaus gerechtvaardigd zijn. 

Aziatische beleggers deden het vanochtend rustig aan. De meeste beurzen noteerden in het groen, maar de winsten bleven beperkt tot enkele tienden van een procent. 

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben oog voor werkloosheidscijfers uit de eurozone en het sentiment in het het midden- en klein bedrijf in Amerika. 

Vanochtend werd al wel bekend dat de Nederlandse industriële productie met een stijging van 4,4 procent in november op jaarbasis flink blijft groeien. De Duitse industrie produceerde 3,4 procent meer. Ook bleek dat de Duitse export in de lift zat. In november werd voor 116,5 miljard euro aan goederen uitgevoerd, wat een toename betekende van 8,2 procent op jaarbasis. De import steeg ten opzichte van dezelfde maand in 2016 met 8,3 procent tot 92,8 miljard euro.

Bedrijfsnieuws

Altice besloot om Altice USA af te splitsen. De Franse kabelaar heeft een belang van 67,2 procent in de Amerikaanse tak. Het loskoppelen van de twee bedrijven, dat in het tweede kwartaal van 2018 moet zijn afgerond, zou de groei van de verschillende onderdelen ten goede moeten komen en zorgen voor meer transparantie.

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief dochterondernemingen, in totaal 7,4 miljoen passagiers, een stijging van 2,6 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 3,4 procent.

Vastgoedbedrijf WDP verstevigde de Nederlandse grondbank met de aankoop van drie nieuwe kavels. De uitbreiding, op twee bestaande locaties en een nieuwe, brengt een investering van 57 miljoen euro met zich mee. Het gaat om een oppervlakte van 280.000 vierkante meter.

Philips Lighting is een samenwerking gestart met het Amerikaanse bedrijf Razer voor de ontwikkeling van een gezamenlijk product voor gamers. 

HeadFirst Source Group besloot om Accon avm aan te stellen als accountant voor de jaarrekening 2017. HeadFirst heeft Value8 als grootaandeelhouder. Ook Value8 stelde Accon recent aan als nieuwe accountant in plaats van Mazars. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,2 procent tot 2.747,71 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 25.283,00 punten en de Nasdaq won 0,3 procent op 7.157,39 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen in groen gesloten

Aandacht voor mogelijke shutdown Amerikaanse overheid.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: consensus wijst op stabiele winst voor ArcelorMittal

EBITDA van ruim 2 miljard dollar.

27 minuten geleden - Lees verder

Weer hoger slot op Damrak

Schuldenplafond zorgt voor weinig nervositeit in Amsterdam.

1 uur geleden - Lees verder

Aandeelhouders Intertrust akkoord met benoeming CEO Stephanie Miller

Miller per 22 januari aan het roer.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Volle agenda met rentebesluit ECB in aantocht.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40