Inflatie flink aangetrokken in 2017

Redactie ABM Financial News - 9 januari 2018, 07:09

Consumentenprijzen 1,4 procent hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De inflatie is in 2017 opgelopen afgezet tegen voorgaande jaren. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De consumentenprijzen waren in 2017 gemiddeld 1,4 procent hoger dan in 2016.  In de drie voorafgaande jaren was nog sprake van bescheiden prijsstijgingen.  In 2016 was de prijsstijging van goederen en diensten met 0,3 procent zelfs het laagste in bijna 30 jaar.

De grotere stijging van de consumentenprijzen in 2017 is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en elektriciteit. In 2017 was benzine 5,2 procent duurder dan in 2016. Elektriciteit daalde in 2016 daarentegen juist nog met 14,8 procent in prijs doordat de belastingen hierop werden verlaagd. De prijzen van voedingsmiddelen zaten afgelopen jaar met gemiddeld 2,7 procent in de lift.

In 2017 was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens de  Europees geharmoniseerde methode (HCIP) gemiddeld 1,3 procent. De prijsstijging in de eurozone viel met 1,5 procent hoger uit.

Lonen gecorrigeerd voor inflatieontwikkeling

Voor het derde jaar op rij zijn de cao-lonen sterker gestegen dan de consumentenprijzen. De stijging van de cao-lonen kwam in 2017 uit op 1,5 procent. De lonen gingen evenwel minder hard omhoog dan in 2016, toen de loonstijging 1,8 procent was.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bitcoin flink onder druk

Beleggers Binck somber gestemd over toekomst cryptomunt.

45 minuten geleden - Lees verder

BAM aan de slag met campus in Groningen

Geen financiele details.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street op weg naar hogere opening

Amerikaanse beurzen zetten groeitrend voort.

1 uur geleden - Lees verder

Zwaar verlies Citigroup ondanks licht hogere omzet

Eenmalige belastinglast drukt resultaten.

1 uur geleden - Lees verder

Bedrijvigheid rond New York groeit minder hard

Empire State index daalt naar 17,7.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.