Europese beurzen sluiten hoger

Redactie ABM Financial News - 9 januari 2018, 18:56

Duitse economie en Altice zijn aanjagers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag voor de vijfde handelsdag op op rij hoger geëindigd, geholpen door sterke economische cijfers uit Duitsland en een stevige ingreep van telecomconcern Altice in de bedrijfsstructuur.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,4 procent hoger op 400,11 punten en doorbrak daarmee voor het eerst sinds medio 2015 de barrière van 400 punten. 

de Duitse DAX steeg 0,1 procent tot 13.385,59 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een winst van 0,7 procent op 5.523,94 punten, de hoogste slotstand in Parijs in tien jaar tijd. 

De Britse FTSE 100 eindigde 0,45 procent hoger op 7.731,02 op punten en zette daarmee een nieuw record aller tijden neer.

's Ochtends reageerden beleggers positief op sterke economische cijfers uit Duitsland, die volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets "eenvoudigweg verbluffend" waren. De Duitse export bleek met ruim 8 procent te zijn gestegen in november, terwijl de import even hard groeide en het handelsoverschot iets groter uitviel dan een jaar eerder. De Duitse industrie groeide intussen in november met 3,4 procent ten opzichte van oktober, toen er nog een krimp van 1,2 procent werd gerapporteerd. De industrie produceerde in het hoogste tempo sinds het najaar van 2009, merkte econoom Carsten Brzeski van ING op.

De werkloosheid in de eurozone bleek verder gedaald tot 8,7 procent in november, van 8,8 procent in oktober. Vergeleken met een jaar eerder, toen het percentage nog 9,8 procent was, zijn er 1,5 miljoen minder werklozen.  

In de middag kwam er weinig nieuws bij dat de positieve stemming kon verstieren. Volgens analist Richard Perry van Hantec Markets was het cijfer over vacatures in de Verenigde Staten wel interessant. Het aantal vacatures in Amerika daalde in november tot 5,88 miljoen, van 5,93 miljoen in oktober. Het vertrouwen bij kleine ondernemers in de Verenigde Staten liet in december een dip zien na een overigens ongekend optimistisch jaar. 

Kent Engelke van Capitol Securities Management, dat 4 miljard dollar aan beleggingen beheeft, zei dat de onverstoorbare stijging van de aandelenmarkten hem deed denken aan januari 2000, voordat de dotcom-bubbel knapte. "Het is angstaanjagend, de onvermoeibare beweging omhoog", zei hij. Engelke denkt dat sterker dan verwachte groeicijfers kunnen leiden tot een sneller tempo van  monetaire beleidsmaatregelen, wat een correctie op de aandelenmarkten zou kunnen inluiden.

De euro/dollar zakte naar 1,1919, een stap terug zettend na eerdere stijgingen voor de Europese munt. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1943 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1968 op de borden. 

Olie zette dinsdag de stijging van de ochtend voort. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 62,16 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 67,96 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Altice was dinsdag de grote winnaar in Amsterdam. Het aandeel sloot 10,5 procent hoger, nadat de Franse kabelaar maandag laat liet weten zijn meerderheidsbelang in Altice USA deels af te zullen stoten via een 'spinoff' aan bestaande aandeelhouders. Een herschikking van de Franse activiteiten leidt tot een betere kasstroom, nadat het aandeel onder zware druk stond vanwege zorgen over slechte resultaten in Frankrijk en de zeer hoge schulden van het bedrijf, dat als overnamemachine bekend staat.

In Londen stonden supermarkten in de schijnwerpers, nadat WM Morisson een 2,8 procent hogere identieke omzet over de kerstperiode meldde. Het aandeel won 2,4 procen. Sectorgenoot J Sainsbury won 2,9 procent en Marks & Spencer won 2,4 procent. Tesco, dat donderdag een update geeft over de kerstperiode, eindigde vrijwel vlak.

Carillion verloor 12,6 procent, na de verrassende koerswinst van 26 procent op maandag, toen News meldde dat het bedrijf in gesprek is met zijn financiers om een faillissement te voorkomen. Het Britse bouwbedrijf meldde dinsdag niet te weten waarom de koers van het aandeel zo sterk steeg op dat nieuws.

British American Tobacco eindigde 0,7 procent hoger. Het tabaksbedrijf verwacht een 6 procent hogere winst per aandeel in 2018, door de Amerikaanse belastinghervormingen.

Salvatore Ferragamo verloor 2,1 procent, nadat UBS het advies op de producent van luxegoederen verlaagde van Neutraal naar Verkopen.

Het Belgische biotechbedrijf Ablynx, dat maandag al meer dan 45 procent steeg op het nieuws dat het Deense Novo Nordisk interesse heeft in een overname, won vandaag nog eens 14 procent. Analisten denken dat er een hoger bod mogelijk is dat de 2,6 miljard euro die Novo Nordisk wil betalen. Bryan Garnier sluit niet uit dat andere kapers op de kust zullen verschijnen en ook Degroof Petercam rekent op een tegenbod. Ook andere biotechaandelen deden het in Brussel goed, door de overnamespeculatie in de markt.

In Frankfurt kon bandenfabrikant en toeleverancier van auto-onderdelen Continental 5 procent bijschrijven, nadat persbureau Bloomberg berichtte dat het bedrijf mogelijk in stukken wordt geknipt. 

 In Parijs won mediaconglomeraat Vivendi 4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde dinsdag rond het slot van de Europese beurzen ruim in het groen, in wat de zesde winstdag van het jaar op rij lijkt te worden voor de S&P500 en Nasdaq-indices Sinds 1999 begon het jaar niet meer zo optimistisch.

De Dow Jones-index steeg meer dan 100 punten of 0,4 procent tot 25.390 punten, na een klein verliesje op maandag. De toonaangevende S&P 500 index noteerde dinsdag 0,3 procent hoger op 2.756 punten. De technologiebeurs Nasdaq hield de winst beperkt tot 0,2 procent  op 7.171 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.526,51 0,58% 31,68 5.494,83