AkzoNobel en Gasunie starten onderzoek naar productie groene waterstof

Redactie ABM Financial News - 9 januari 2018, 10:31

Waterstof kan worden gebruikt voor diverse doeleinden.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel en Gasunie starten een onderzoek naar de mogelijkheden voor het omzetten van duurzame elektriciteit in groene waterstof. Dit maakte het verf- en chemiebedrijf uit Amsterdam dinsdag bekend.

Daartoe starten AkzoNobels Specialty Chemicals divisie en Gasunie New Energy een project op het Chemie Park Delfzijl. 

De waterstof kan worden ingezet voor verduurzaming van de chemische industrie, energievoorziening en het aandrijven van voertuigen.

De bedrijven willen een installatie ontwikkelen die met behulp van een 20 megawatt waterelektrolyse-unit, de grootste in Europa, elektriciteit omzet in 3 kiloton groene waterstof per jaar. Dit is bijvoorbeeld voldoende om 300 waterstofbussen te laten rijden. Een definitief besluit over de bouw van de installatie wordt in 2019 verwacht. 

De geplande faciliteit van 20 megawatt is een volgende stap in het verder opschalen van de elektrolysetechnologie. De tot nu toe grootste geplande elektrolyse-unit in Nederland heeft een capaciteit van 1 megawatt. Het doel is om uiteindelijk installaties te kunnen bouwen die op nog grotere schaal duurzame stroom converteren en opslaan in de vorm van waterstof.

Het project moet bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het overgrote deel van de ruim 800.000 ton waterstof die de Nederlandse industrie per jaar gebruikt, wordt nu nog gemaakt met behulp van aardgas.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen in groen gesloten

Aandacht voor mogelijke shutdown Amerikaanse overheid.

19 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: consensus wijst op stabiele winst voor ArcelorMittal

EBITDA van ruim 2 miljard dollar.

28 minuten geleden - Lees verder

Weer hoger slot op Damrak

Schuldenplafond zorgt voor weinig nervositeit in Amsterdam.

1 uur geleden - Lees verder

Aandeelhouders Intertrust akkoord met benoeming CEO Stephanie Miller

Miller per 22 januari aan het roer.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Volle agenda met rentebesluit ECB in aantocht.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 74,82 -0,24% -0,18 75,00