Galapagos en TomTom smaakmakers op groene beurs

Redactie ABM Financial News - 8 januari 2018, 18:00

AEX bouwt goede jaarstart verder uit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag opnieuw hoger gesloten. De AEX won een half procent op 560,89 punten, nadat de hoofdgraadmeter in de eerste week van 2018 ook al 2,5 procent steeg.

Al met al was het een rustige handelsdag, met alleen vanochtend wat macro-economische berichtgeving. 

Beleggers konden reageren op een daling van de Duitse fabrieksorders. Zowel de binnenlandse als de buitenlandse orders daalden in november. Daarentegen bleken de detailhandelsverkopen in de eurozone in november in een hoger tempo gestegen en liep het consumentenvertrouwen in december op.

De euro/dollar daalde naar 1,1978. Volgens Rabobank krijgt de dollar steun na opmerkingen van voorzitter John Williams van de San Francisco-Fed. "Williams heeft dit jaar stemrecht gekregen binnen de Federal Open Market Committee (FOMC) van de Federal Reserve, dus er wordt met extra aandacht naar zijn visie op de Amerikaanse economie gekeken", aldus analist Stefan Koopman van Rabobank.

Olie kwam maandag nauwelijks van zijn plaats, met een prijs van 61,50 dollar voor een vat WTI en krap 68 dollar voor een vat Brent.

Stijgers en dalers

In de AEX was Galapagos koploper met een koerswinst van 4,5 procent. Het biotechbedrijf rapporteerde zondagavond positieve voorlopige resultaten met een Fase 1b studie in artrosepatiënten in de Verenigde Staten. In deze Fase 1b studie in patiënten werd GLPG1972 goed verdragen, aldus Galapagos. Verder was er in België, waar Galapagos ook genoteerd is, veel vraag naar biotechaandelen, nadat het Deense Novo Nordisk liet weten interesse te hebben in een overname van Ablynx. Pascal Paepen, docent Bank&Beurs aan de KULeuven, sprak van "België biotechland" en opperde dat Galapagos na Tigenix en Ablynx mogelijk de volgende overnameprooi is.

Verder steeg ArcelorMittal 2,8 procent en werd Boskalis 2,1 procent duurder. AzkoNobel leverde daarentegen 1,2 procent in en Altice werd 1,8 procent goedkoper. 

In de Midcap ging TomTom 2,4 procent hoger. De navigatiespecialist meldde de samenwerking met Qualcomm op het gebied van autonoom rijden uit te breiden en de lancering van een nieuwe technologie, waarbij onder meer samen wordt gewerkt met de Chinese internetgigant Baidu.

Air France-KLM steeg 1,7 procent, nadat dit weekend een staking door cabinepersoneel werd afgewend. GrandVision werd 2,5 procent goedkoper.

Onder de kleinere aandelen in de AScX profiteerde Probiodrug ook van het enthousiasme na de interesse in Ablynx. Het aandeel werd 9,6 procent duurder. Ordina steeg 2,1 procent. Fagron verloor 1,6 procent.

Het lokaal genoteerde Kardan steeg meer dan 18 procent. De Israëlische investeringsmaatschappij is in verregaande gesprekken met diverse partijen, waaronder Fortissimo Fund, over de verkoop van dochtermaatschappij Tahal Group. Verenigde Nederlandse Compagnie werd 3,9 procent duurder. Dit weekend bleek dat het MountainShield Capital Fund het belang in VNC uitbreidde van 8,2 naar 14,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen daalde de Dow Jones index 0,1 procent en verloor de S&P 500 index fractioneel. Techbeurs Nasdaq ging 0,2 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europa dreigt met kleine verliezen te starten

In Azie seinen op groen.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Volle agenda met rentebesluit ECB in aantocht.

41 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen in volle gang.

42 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Eerste resultaten onderweg.

43 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Eerste resultaten komen eraan.

44 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 566,49 0,57% 3,21 563,28
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 852,37 0,81% 6,82 845,55
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.086,40 -0,06% -0,67 1.087,07