Europese beurzen bewegen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 8 januari 2018, 07:21

Markt kijkt uit naar Europese vertrouwensdata.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen bewegen maandag richting een hogere opening. IG Markets voorziet een openingswinst van 82 punten voor de Duitse DAX, een plus van 22 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 15 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten vrijdag nog voor de derde dag op rij hoger. 

De markt keek vooral uit naar de publicatie van het Amerikaans banenrapport, dat volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets tegenviel. Er kwamen afgelopen maand 148.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 195.000. 

De werkloosheid bleef in december gelijk op 4,1 procent. 

Afgelopen maand bedroeg de arbeidsparticipatie weer 62,7 procent. "Dit cijfer beweegt zich al een tijd zijwaarts en dat is niet iets om euforisch over te zijn", aldus Aslam. 

Het gemiddelde uurloon nam met 0,09 dollar toe tot 26,63 dollar. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 2,5 procent. Daarmee zit de groei nog altijd ruim onder de 3 tot 4 procent die de Federal Reserve wil zien, zo constateerde marktanalist Philip Marey van Rabobank, hoewel de werkloosheid van 4,1 procent in principe tot hogere lonen zou moeten leiden.

Naast het banenrapport was er ook aandacht voor de inkoopmanagersindex van ISM voor de dienstensector. Deze viel terug, maar wees nog altijd op een stevige groei. 

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat de Europese beurzen na een sterke start van de dag een stapje terug deden na het verschijnen van het banenrapport. Daarbij viel op dat de Britse beurs even rond het hoogste niveau ooit koerste, aldus Madden.

De marktvorser zag de belangrijke Europese indices deze week aan waarde bijschrijven na solide cijfers over de industrie en dienstensector.  

"De Europese beurzen blijven hun winsten uitbouwen, waarbij de schaal van de wereldwijde rally laat zien hoe beleggers aandelen en risico's omarmen, op basis van de euforie over de wereldwijde groei", zei marktanalist Rebecca O'Keeffe van Interactive Investor. "Het belangrijkste risico dat de markt uiteindelijk lager zou kunnen zetten, is de inflatie", voegde zij eraan toe.

In de eurozone steeg het prijspeil in december met 1,4 procent, iets minder dan de toename van 1,5 procent in november. De Franse inflatie lag op 1,2 procent en in Italië was dit 0,9 procent. De producentenprijzen in de eurozone stegen in november op jaarbasis met 2,8 procent. Op maandbasis was sprake van een stijging met 0,6 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen namen in november op maand- en jaarbasis met respectievelijk 2,3 procent en 4,4 procent toe. Het Franse consumentenvertrouwen steeg in december. De index ging van 103 naar 105.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen steeg 2,7 procent, nadat Deutsche Bank het advies verhoogde van Houden naar Kopen. Sectorgenoten zaten tevens in de lift. Fiat Chrysler steeg 6,4 procent, Renault won 2,3 procent en Peugeot sloot 4,4 procent hoger.

Uitzenders deden het goed na een positief sectorrapport van Morgan Stanley. Morgan Stanley verhoogde het advies voor Randstad naar Overwogen. De analisten menen dat Randstad binnen de uitzendsector de meeste opwaartse potentie heeft en daarbij ook nog eens het meest aantrekkelijke dividendrendement biedt. Het aandeel geldt dan ook als de favoriet van de analisten. Ook de adviezen voor Adecco en Hays gingen omhoog, maar over Page Group werden de marktvorsers juist iets minder positief. Randstad won 3,3 procent, Adecco steeg 2,0 procent en Hays sloot 2,5 procent hoger. Page schreef 1,9 procent bij.

Ook postbedrijven profiteerden van een gunstig analistenrapport. Barclays verhoogde de adviezen voor Bpost en PostNL, maar verlaagde het koersdoel voor Royal Mail. Bpost steeg 2,0 procent, PostNL sloot 1,0 procent hoger, terwijl Royal Mail 0,4 procent duurder werd.

Henkel won 1,7 procent, nadat Bryan Garnier het chemiebedrijf op zijn favorietenlijst zette.

EasyJet steeg fractioneel, na sterke vervoerscijfers. In december vervoerde EasyJet 5,8 miljoen passagiers, tegenover 5,6 miljoen passagiers een jaar eerder, een stijging van 5,5 procent. Daarmee kwam het totale passagiersvervoer in 2017 uit op 81,6 miljoen vervoerde passagiers, een stijging van 9,6 procent ten opzichte van 2016. In 2018 verwacht de maatschappij opnieuw passagiersrecords te zullen boeken. EasyJet denkt in 2018 voor het eerst rond de 90 miljoen passagiers te zullen vervoeren.

Het aandeel Deutsche Bank steeg in Duitsland met 2,4 procent, maar gaf in Amerika 5,2 procent aan waarde prijs. De bank voorziet dat de belastingverlagingen die de Amerikaanse president Donald Trump doorvoerde een negatieve impact van 1,5 miljard euro zullen hebben op de resultaten in het afgelopen vierde kwartaal. Als gevolg van de impact van de lagere belasting op de uitgestelde belastingvorderingen verwacht Deutsche Bank een "klein" jaarverlies in 2017.

 

Euro STOXX 50  3.607,63 (+1,1%) 

STOXX Europe 600  396,35 (+0,9%) 

DAX  13.319,64 (+1,2%) 

CAC 40  5.470,75 (+1,1%) 

FTSE 100  7.724,22 (+0,4%) 

SMI  9.556,98 (+0,5%) 

AEX  558,16 (+0,7%) 

BEL 20  4.097,04 (+1,0%) 

FTSE MIB  22.762,29 (+1,1%) 

IBEX 35  10.411,40 (+0,9%) 


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street koerst maandag af op een licht hogere opening.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag nog hoger. Volgens Aslam van ThinkMarkets legden beleggers daarmee het tegenvallende banenrapport naast zich neer. 

Analist David Madden van CMC Markets noemde het banenrapport al met al "middelmatig". "Doordat de banengroei onder de verwachtingen uitkwam, nemen de verwachtingen voor een renteverhoging af en dat is goed voor aandelenmarkten", aldus Madden. "De cijfers schetsen het beeld van een rustig voortkabbelende Amerikaanse banenmarkt."

Verder bleek het handelstekort van Amerika in november gestegen. Het tekort steeg met 1,6 miljard dollar van 48,9 miljard dollar in oktober naar 50,5 miljard dollar in november. De export steeg in november met 4,4 miljard dollar op maandbasis naar 200,2 miljard dollar, terwijl de import met 6,0 miljard dollar op maandbasis steeg naar 250,7 miljard dollar. 

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,57 dollar lager of 0,9 procent, op 61,44 dollar. Beleggers namen daarmee wat winst na de sterke stijging van de olieprijzen in de afgelopen week. 

Bedrijfsnieuws 

Morgan Stanley verwacht dat zijn nettowinst in het vierde kwartaal van 2017 met 1,25 miljard dollar gedrukt zal worden als gevolg van de Amerikaanse belastinghervormingen. Morgan Stanley meldde in ingediende documenten bij toezichthouder SEC een belastingvoorziening te nemen van 1,4 miljard dollar, grotendeels door af te schrijven op de waarde van uitgestelde belastingvorderingen. Vanaf 1 januari 2018 gaat de Amerikaanse vennootschapsbelasting omlaag van 35 naar 21 procent.  

Travis Kalanick, oprichter van Uber Technologies, is van plan 29 procent van zijn aandelen in het taxibedrijf te verkopen, meldden bronnen bekend met de situatie aan The Wall Street Journal. Kalanick, die sinds eind vorig jaar geen CEO meer is, maar wel nog steeds deel uitmaakt van het bestuur, biedt de aandelen ter waarde van circa 1,4 miljard dollar aan als onderdeel van een breder aanbod. Deze stukken worden aangeboden tegen een waardering van Uber van 48 miljard dollar, wat circa een korting van 30 procent betekent. 

Greenyard Foods heeft de onderhandelingen over de overname van de Amerikaanse Dole Foods beëindigd zonder tot een definitieve overeenkomst te zijn gekomen, zo meldde de Belgische producent van verse en bereide groente en fruit vrijdag. 

 

S&P 500 index  2.743,15 (+0,7%)

Dow Jones index  25.295,87 (+0,9%)

Nasdaq Composite  7.136,56 (+0,8%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend hoger, met een winst van 0,5 procent voor de Chinese Shanghai Composite, terwijl de Japanse beurzen waren gesloten vanwege een nationale feestdag.

 

Nikkei 225  23.714,53 (+0,9%) (slot 05/01/18)

Shanghai Composite  3.407,46 (+0,5%)

Hang Seng  30.785,44 (+-0,1%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2022. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1242 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2038 op de borden.

 

USD/JPY Yen   113,21

EUR/USD Euro  1,2022

EUR/JPY Yen   136,08

 

MACRO-AGENDA:

08:00 Fabrieksorders - November (Dui)

11:00 Detailhandelsverkopen - November (Bel)

11:00 Consumenten- en ondernemersvertrouwen - December def. (eur)

11:00 Detailhandelsverkopen - November (eur) 

 

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Afschrijvingen drukken winst Schlumberger

Omzet gestegen in vierde kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder

Unibail-Rodamco verkoopt twee winkelcentra aan Primonial Reim - media

Overname betreft circa 33.000 vierkante meter.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op hogere opening Wall Street

Rumoer rond mogelijke shutdown zwelt aan.

1 uur geleden - Lees verder

Groene koersen op Europese beurzen

Aandacht voor mogelijke shutdown Amerikaanse overheid.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.494,83 0,02% 0,84 5.493,99
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.671,54 0,94% 52,85 5.618,69