Damrak start handelsweek op recordniveau

Redactie ABM Financial News - 8 januari 2018, 08:16

Hoogste stand in 10 jaar tijd.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street negeerde vrijdag nog een tegenvallend banenrapport en scherpte overtuigend records aan.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Afgelopen week beleefde Beursplein 5 in een verkorte handelsweek nog een vliegende start van het nieuwe jaar met een winst van 2,5 procent op weekbasis naar 558,16 punten. Daardoor sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter op het hoogste niveau in meer dan 10 jaar tijd.

Met name mondiaal vrijgegeven inkoopmanagersindices voor de industrie- en de dienstensector trokken afgelopen week de aandacht. De macrocijfers, waaraan een hoge voorspellende waarde wordt toegedicht, wezen vrijwel unaniem op een stevige economische groei in Europa, Amerika en Azië. 

Een tegenvallend Amerikaans banenrapport vrijdagmiddag werd daarnaast door beleggers voor kennisgeving aangenomen. Er kwamen afgelopen maand 148.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 195.000. De werkloosheid bleef in december daarnaast gelijk op 4,1 procent. 

Analist David Madden van CMC Markets noemde het banenrapport "middelmatig". "Doordat echter de banengroei onder de verwachtingen uitkwam, nemen de verwachtingen voor een renteverhoging af en dat is juist goed voor aandelenmarkten", aldus Madden. 

Elke handelsdag in het nieuwe jaar leidde op Wall Street tot overtuigende winsten voor de hoofdindices en de Dow Jones index doorbrak donderdag de 25.000 puntengrens. Begin 2009 bodemde de index nog rond de 7.000 puntengrens.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,57 dollar lager of 0,9 procent, op 61,44 dollar. Beleggers namen daarmee wat winst na de sterke stijging van de olieprijzen in de afgelopen week. 

De euro noteerde daarnaast ten opzichte van de dollar vanochtend op 1,2018, ten opzichte van een stand van 1,2038 bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag.

Veel macrocijfers en voorzichtig begin cijferseizoen

Vandaag krijgen beleggers inzicht in het economische sentiment in de eurozone met de vrijgave van de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen. Later deze week worden onder meer cijfers over de industriële productie- en inflatiecijfers in de eurozone vrijgegeven, terwijl in Amerika onder meer detailhandelsverkopen staan geagendeerd. Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders in november 2017 zijn gedaald met 0,4 procent op maandbasis. 

Het cijferseizoen komt daarnaast ook weer voorzichtig in het vizier. Vooral vrijdag is het al druk, met cijfers van de Amerikaanse banken BlackRock, JPMorgan en Wells Fargo. In Nederland trapt op woensdag Takeaway.com het cijferseizoen af.

Bedrijfsnieuws 

Galapagos rapporteerde positieve voorlopige resultaten met een Fase 1b studie in artrosepatiënten in de Verenigde Staten. In deze Fase 1b studie in patiënten werd GLPG1972 goed verdragen, aldus Galapagos. 

De kans dat BAM Groep nog aan de slag gaat met het Brusselse Eurostadion lijkt klein.  Zaterdag schreef de Belgische krant De Tijd dat de Vlaamse administratie "over de hele lijn" een negatief advies voor de bouw- en milieuvergunning gaf. In een reactie wees BAM er zaterdag tegenover ABM Financial News op dat het betreffende project niet in de werkvoorraad van de bouwer is opgenomen. "Dus een eventueel besluit om niet te bouwen heeft voor ons geen impact", aldus de zegsman.

Wolters Kluwer rondde de verkoop van het onderdeel Cosearch, dat zich richt op handelsmerken, af. De verkoop werd in oktober vorig jaar aangekondigd. Audax Private Equity betaalde 140 miljoen dollar voor Cosearch, dat deel uitmaakt van de divisie Governance Risk & Compliance.

Kardan is in verregaande gesprekken met diverse partijen, waaronder Fortissimo Fund, over de verkoop van dochtermaatschappij Tahal Group.

Lavide neemt via een werkmaatschappij van GastVrij Nederland MijnGastouderopvang over voor een bedrag van 24.200 euro.  

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,7 procent tot 2.741,73 punten en de Dow Jones index won 0,9 procent op 25.295,87 punten. De Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 7.136,56 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: vertrouwen Binck-beleggers flink omhoog

Altice blijft aandeel om te mijden.

11 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

RELX de sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Inflatie conform de verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street richting hoger slot

Inflatie conform de verwachting.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs toch weer hoger gesloten

Amerika houdt Iran-deal intact.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 561,10 0,40% 2,21 558,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 847,64 0,03% 0,26 847,38
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.100,17 -0,19% -2,06 1.102,23