Update: MountainShield breidt belang in VNC uit

Redactie ABM Financial News - 7 januari 2018, 13:21

Uitbreiding op moment dat Geert Schaaij verkleint.

(ABM FN-Dow Jones) Het MountainShield Capital Fund heeft een groter belang in de Verenigde Nederlandse Compagnie gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 2 januari 2018.

W.L. Kemper, die namens het MountainShield Fund optreedt, meldde een kapitaalbelang van 14,27 procent met een even groot stemrecht. Op 20 november 2017 was dit nog een belang van 8,16 procent.

De bekende belegger Geert Schaaij, die VNC oprichtte, verkleinde juist op 2 januari zijn belang van 25,0 naar 18,82 procent. In een reactie op deze verkleining zei Schaaij tegen ABM Financial News dat door de sterk opgelopen koers in de afgelopen periode zijn financiële belang in de onderneming "groter en groter" wordt. De verkoop moet volgens de belegger dan ook worden gezien als "het herverdelen van investeringen".  

De koers van VNC zat in de lift nadat de onderneming op 29 december een aandeelhoudersvergadering hield. Tijdens deze vergaderingen gaf VNC enkele ambitieuze doelstellingen af en schetste het de contouren van het toekomstige dividendbeleid.

Op 2 januari, toen Schaaij zijn belang verkleinde en het MountainShield Fund, waar het beleggingsbeleid wordt bepaald door Selwyn Duijvestijn, juist uitbreidde, piekte de koers van VNC op 1,49 euro. Op 28 december, een dag voor de vergadering, stond de koers nog op 1,19 euro.

In een reactie tegen ABM Financial News zei Duijvestijn dit weekend dat het toekomstperspectief van VNC, dat per 8 januari zal worden omgedoopt tot DGB Group, "zeer goed"is. "Hier hebben aandeelhouders op gewacht."

In oktober vorig jaar zette het MountainShield Fund juist nog een obligatie om in aandelen en werden er 100.000 stukken VNC van de hand gedaan.

Al met al is het een slechte belegging gebleken, moest Duijvestijn toen constateren. En bij een foute belegging moet je ook verlies durven nemen, voegde hij toe tegenover ABM Financial News.

Mountainshield kocht de converteerbare obligatie voor 1,2 miljoen euro tegen een rentevergoeding van 5 procent. De lening liep tot eind 2021 en kende een verplichte conversie tegen 3,50 euro per aandeel. Het aandeel VNC handelde rond de conversie in de buurt van de 1,30 euro.

Dit weekend constateerde Duijvestijn dat de situatie inmiddels flink is veranderd. "MountainShield zit kort op de bal en stelt bij wanneer nodig", aldus de belegger, die de door VNC afgegeven nieuwe outlook "echt goed" vindt.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 29 december zei topman Mark Logtenberg van VNC Op basis van de huidige stand van zaken te verwachten dat er dit jaar een EBITDA wordt gerealiseerd van 1,56 miljoen euro op een omzet van 34,0 miljoen euro. In 2019 stijgt dit naar respectievelijk 2,44 miljoen en 40,9 miljoen euro.

Logtenberg zei veel geloof te hebben in deze doelstellingen en denkt dat er zelfs meer in het vat zit als VNC verder investeert en acquireert. Dan kan er dit jaar zelfs 37,3 miljoen euro omzet worden geboekt met een EBITDA van 2,47 miljoen euro. In 2019 zal de omzet volgens VNC vervolgens stijgen naar 46,9 miljoen euro met een bedrijfsresultaat van 6,26 miljoen euro.

Vrijdag 5 januari sloot het aandeel VNC op 1,16 euro.

Wet op het financieel toezicht

De meldingen vallen onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang. 

Update: om meer informatie en reactie Duijvestijn toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen lager.

2 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Stree

Alle fondsen lager.

2 uren geleden - Lees verder

Dreiging handelsoorlog houdt Wall Street nog steeds in greep

Stevige verliezen op weekbasis voor grote indexen.

2 uren geleden - Lees verder

Wall Street richting lager slot

Zorgen handelsoorlog houden aan.

3 uren geleden - Lees verder

Dreigende handelsoorlog houdt AEX in greep

Beursdebutanten nog niet overtuigend.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
VERENIGD... toevoegen aan uw watchlist 0,94 -4,08% -0,04 0,94