Drukke week voor de boeg

Redactie ABM Financial News - 7 januari 2018, 14:19

Veel macrocijfers en voorzichtig begin cijferseizoen.

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers kunnen zich opmaken voor een drukke week, met veel macro-economische cijfers, maar ook een voorzichtige start van het cijferseizoen.

De eerste handelsweek op het Damrak verliep overigens goed. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde vrijdag op 558,16 punten, wat 2,5 procent meer is dan de slotkoers eind 2017 van 544,58 punten. De Dow Jones index schoot voor het eerst door de 25.000 punten.

"Het tempo waarin de wereldwijde aandelenbeurzen de eerste dagen van dit jaar omhoog schieten, verraadt een soort van angst of paniek bij beleggers om de boot te missen", vatte Investment Managers Simon Wiersma van ING de koopbehoefte samen. Volgens de marktvolgers is dit ook best te begrijpen, gezien "een achtergrond van goede macro-economische cijfers en het wegblijven van grote geopolitieke risico's". 

Voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5 zei technisch analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut vrijdag dat er een heel stevige weerstand voor de AEX ligt op 558-561 punten. De vraag is of er voldoende koopwoede is om deze te doorbreken. 

De macrocijfers die werden gepresenteerd waren sterk. Er waren onder meer inkoopmanagersindices die inzicht gaven in kracht van de economie.

Komende week krijgen beleggers opnieuw een stevige macro-economische agenda voor de kiezen. Zo krijgen we maandag inzicht in het sentiment in de eurozone met de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen. Een dag later volgt het Nederlandse consumentenvertrouwen, aangevuld met de industriële productie. Deze laatste is deze week sowieso populair. Dinsdag geeft Duitsland inzicht in de productiecijfers, woensdag volgen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en nog een dag later Spanje en de gehele eurozone. Op vrijdag sluit Italië de week. 

Een ander 'hot item' de komende week is het consumentenprijspeil. Woensdag trapt China af met inflatiecijfers en op vrijdag volgen Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten.

Naast deze goede gevulde macro-agenda komt het cijferseizoen ook weer voorzichtig in het vizier. Vooral vrijdag is het al druk, met cijfers van de Amerikaanse banken BlackRock, JPMorgan en Wells Fargo.

In Nederland komt op woensdag Takeaway.com met kwartaalcijfers, nadat afgelopen week Sligro Food Group dit al deed.

De omzetstijging in 2017 van 5,6 procent voor Sligro was wederom vooral te danken aan de groothandelsdivisie Food Service, die sterk profiteerde van acquisities en vooral aan de succesvolle samenwerking met bierbrouwer Heineken. Het meest opmerkelijke gegeven was evenwel dat de divisie Food Retail, waaronder de Emté-supermarkten vallen, voor het eerste in jaren een omzetgroei boekte, zei het maar fractioneel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40