Wall Street opnieuw richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 5 januari 2018, 14:59

Banengroei in december gedaald.

(ABM FN-Dow Jones) toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel rond 0,3 procent in het groen.

Daarmee zet Wall Street de opwaartse trend van de afgelopen dagen voort, nadat de Amerikaanse beurzen donderdag opnieuw op recordniveaus sloten, geholpen door positieve macro-economische data, onder meer met een rapport van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing over de banenontwikkeling in december. Het rapport van het ministerie van vrijdag viel echter tegen.

De werkgelegenheid is in december minder hard gestegen dan de vorige maand, bleek vrijdag uit het banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Er kwamen afgelopen maand 148.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 195.000. De eerder vermelde stijging in november werd bijgesteld van 228.000 naar 252.000. De werkloosheid bleef in december gelijk op 4,1 procent. Afgelopen maand bedroeg de arbeidsparticipatie weer 62,7 procent, terwijl het gemiddelde uurloon met 0,09 dollar toenam tot 26,63 dollar. Op jaarbasis was de loongroei 2,5 procent.

"De loonontwikkeling in december was zo teleurstellend als deze maar kon zijn, vooral afgezet tegen de marktconsensus", zei hoofdmarktanalist Naeem Aslam van Think Markets. "De participatiegraad bewoog ook zijwaarts en dat is ook niet om over te juichen", aldus de marktvorser die wees op de consequenties voor de ontwikkeling van de euro/dollar.

Hij werd in zijn waarneming gesteund door analist Philip Marey van Rabobank, die daarbij waarnam dat de economie een het einde van 2017 enigszins vertraagde.

De rapportage geeft significante aanwijzingen of de gematigde groei van de VS-economie enige impact op de banenmarkt heeft gehad, en dan vooral in de loonontwikkeling", merkte de marktvorser op. Hij wees er daarbij op dat de banenmarkt sinds de financiële recessie is versterkt en dat dit momentum is neergezet door voormalig president Obama en dat zijn opvolger Trump daar nu de zoete vruchten van plukt.

Het handelstekort van Amerika is in november gestegen, bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid. Het tekort steeg met 1,6 miljard dollar van 48,9 miljard dollar in oktober naar 50,5 miljard dollar in november. De export steeg in november met 4,4 miljard dollar op maandbasis naar 200,2 miljard dollar, terwijl de import met 6,0 miljard dollar op maandbasis steeg naar 250,7 miljard dollar. 

Later op de dag volgen de fabrieksorders in november en de ISM inkoopmanagersindex diensten over december. 

Olie noteerde vrijdag behoorlijk in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 61,34 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 1,1 procent goedkoper werd op 67,33 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,2048. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2075 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2068 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley verwacht dat zijn nettowinst in het vierde kwartaal van 2017 met 1,25 miljard dollar gedrukt zal worden als gevolg van de Amerikaanse belastinghervormingen. Morgan Stanley meldde in ingediende documenten bij toezichthouder SEC een belastingvoorziening te nemen van 1,4 miljard dollar, grotendeels door af te schrijven op de waarde van uitgestelde belastingvorderingen. Vanaf 1 januari 2018 gaat de Amerikaanse vennootschapsbelasting omlaag van 35 naar 21 procent. De koers van Morgan Stanley daalde 0,2 procent in de handel voorbeurs. 

Travis Kalanick, oprichter van Uber Technologies, is van plan 29 procent van zijn aandelen in het taxibedrijf te verkopen, meldden bronnen bekend met de situatie aan The Wall Street Journal. Kalanick, die sinds eind vorig jaar geen CEO meer is, maar wel nog steeds deel uitmaakt van het bestuur, biedt de aandelen ter waarde van circa 1,4 miljard dollar aan als onderdeel van een breder aanbod. Deze stukken worden aangeboden tegen een waardering van Uber van 48 miljard dollar, wat circa een korting van 30 procent betekent. SofBank zal bij de verkoop circa 1,25 miljard dollar in Uber investeren, tegen een waardering van 68 miljard dollar. Daardoor zal de Japanse bank na afronding van de transactie een belang van 15 procent in Uber hebben. Kalanick bezit ongeveer 10 procent van de aandelen Uber.

Greenyard Foods heeft de onderhandelingen over de overname van de Amerikaanse Dole Foods beëindigd zonder tot een definitieve overeenkomst te zijn gekomen, zo meldde de Belgische producent van verse en bereide groente en fruit vrijdag Half december 2017 sprak Greenyard zijn intentie uit Dole Foods over te willen nemen. Het concern zei toen vergevorderde gesprekken te voeren met het bedrijf. Uitvoerend voorzitter van Greenyard, Hein Deprez, zei vrijdag dat ondanks alle inspanningen om een transactie te bereiken met een belangrijke financiële en strategische meerwaarde voor alle betrokken partijen, er toch geen akkoord kon worden bereikt. 

Slotstanden

Wall Street heeft donderdag weer nieuwe recordniveaus bereikt, waarbij de Dow Jones-index voor het eerst boven de 25.000 punten is uitgekomen. De hoofdgraadmeter steeg 0,6 procent tot 25.075,13 punten, terwijl de S&P 500 0,4 procent won tot 2.723,99 punten en de Nasdaq 0,2 procent in het groen sloot op 7.077,92 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.