Uitgelicht: analisten zien het zitten met Randstad

Redactie ABM Financial News - 5 januari 2018, 19:47

Sentiment inkoopmanagers lijkt goede voorbode.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Randstad behoorde afgelopen week tot de grootste stijgers. Directe aanleiding lijkt een tweetal positieve analistenrapporten.

Credit Suisse verhoogde het advies voor Randstad naar Outperform en Morgan Stanley ging naar Overweight. De koersdoelen bedragen respectievelijk 63,00 en 60,00 euro.

Aanleiding voor de positievere kijk op de uitzender is de steeds sterkere Europese economie. In de afgelopen dagen verschaften de inkoopmanagersindexen hierover meer duidelijkheid.

Op 2 januari maakte onderzoeksbureau Markit bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone harder groeide. In december steeg de inkoopmanagersindex van 60,1 naar 60,6. Enkele dagen later volgde de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, en ook die liet een stijging zien, van 56,2 naar 56,6. De samengestelde inkoopmanagersindex ging daardoor van 57,5 naar 58,1. "Een uitstekend einde van 2017 voor de eurozone", zo concludeerde econoom Chris Williamson van Markit. De econoom sprak daarbij van het beste jaar in een decennium.

Traditiegetrouw geldt het sentiment onder de inkoopmanagers als een goede indicatie van de economische ontwikkelingen in de komende maanden. 

De inkoopdata wijzen volgens Williamson op een groeiversnelling van het bruto binnenlands product in de eurozone naar een "indrukwekkende" 0,8 procent in het vierde kwartaal. Daarbij zijn er geen signalen volgen de econoom dat de groei afneemt.

De autonome groei van uitzenders heeft een correlatie van 60 tot 80 procent met macro-economische indicatoren zoals het bruto binnenlands product en de inkoopmanagersindexen.

“We denken dat de relatief zwakke koersprestaties van uitzenders sinds het derde kwartaal, ondanks de sterke groeivooruitzichten, een kans bieden”, zo stelden de analisten van Morgan Stanley, wijzend op de inkoopmanagersindexen die “ruim boven het niveau van 50 blijven”. Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp.

Overigens staan de signalen niet alleen in Europa op groen. Ook Amerika, waar Randstad in 2016 ongeveer 23 procent van zijn omzet genereerde, doen de inkoopmanagersindexen het goed met, net als in de eurozone, standen van ruimschoots boven de 50.

Hoe de omzetverhoudingen in 2017 lagen, zal Randstad op 13 februari bekend maken met de jaarcijfers.

Bij de laatste kwartaalcijfers in november, zei de uitzender “zich goed te voelen”, bij de toen geldende gemiddelde analistenverwachting van een EBITA-marge van 4,6 procent in 2017. Daar rekent Morgan Stanley ook op. En voor 2018 en 2019 wordt een stijging voorzien naar respectievelijk 4,7 en 4,8 procent. 

Deze hogere marge denkt Randstad onder meer te kunnen realiseren door kostenbesparingen dankzij IT en door het mes te zetten in de kostenstructuur van het overgenomen Monster.

De autonome groei zal volgens Morgan Stanley in 2018 uitkomen op 6,2 procent en 4,5 procent in 2019. Daarmee ligt de groei overigens wel lager dan die voor 2017 wordt voorzien.

Het aandeel Randstad sloot vrijdag 3,3 procent hoger op 55,50 euro, waarmee op weekbasis een winst werd gerealiseerd van 8,3 procent.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Valuta: belangrijke week voor Britse pond

Fed zal dollarrichting bepalen volgens ABN AMRO.

17 minuten geleden - Lees verder

Beurspdate: Amsterdamse beurs vlak geopend

Weinig grote uitslagen.

45 minuten geleden - Lees verder

Shell verwacht groei Downstream activiteiten

Energiebedrijf geeft nieuwe doelstellingen af.

1 uur geleden - Lees verder

Bestuurslid Kardan stapt op

Avner Schnur treedt per direct terug.

1 uur geleden - Lees verder

Kabouter International meldt belang in Corbion

Kapitaalbelang boven meldingsgrens.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
RANDSTAD toevoegen aan uw watchlist 56,88 -2,23% -1,30 58,18